ΚΥΠΡΟΣ

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και κλιματική αλλαγές, σε συζήτηση ΕΚ και ΕΕ στην Κύπρο

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και κλιματική αλλαγές, σε συζήτηση ΕΚ και ΕΕ στην Κύπρο

Ο στόχος να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο ρόλος των θεσμικών οργάνων της Ένωσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο, ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακής συζήτησης το μεσημέρι της Τετάρτης που συνδιοργάνωσαν το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με θέμα “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Κύπρος”.



Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ, Ανδρέας Κεττής είπε ότι ο στόχος να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050 είναι πολύ φιλόδοξος, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να τον πετύχουμε. Υπενθύμισε δε το ψήφισμα που πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία το ΕΚ, θέτοντας τον κόσμο και την Ευρώπη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Η σοβαρότητα της κατάστασης καταδεικνύεται και από τον όρο «κλιματική κρίση» που πλέον χρησιμοποιεί το ΕΚ, σημείωσε.

Εάν συνεχίσουμε τον κακό παλιό εαυτό μας είναι πολύ πιθανό «να χάσουμε τον πλανήτη», οι επιστήμονες φοβούνται ότι είμαστε πολύ κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή, πρόσθεσε ο κ. Κεττής λέγοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξουν ρηξικέλευθα μέτρα. Αυτό, είπε, ζήτησε το ΕΚ από την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέθεσε μια συνολική πρόταση, την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Λόγω αυτής της συμφωνίας, πρόσθεσε, θα υπάρξουν επαναστατικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική ζωή το επόμενο διάστημα και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό και εδώ στην Κύπρο.

Μόλις περάσει η κρίση της πανδημίας θα πρέπει να επαναφέρουν την κλιματική κρίση στο επίκεντρο των συζητήσεων και το πως θα κάνουμε τις συζητήσεις πράξη, είπε ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης στην ομιλία του, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο υστερούμε πολύ στις πράξεις. «Στην εφαρμογή όλων αυτών που αποφασίζονται στην ΕΕ, δυστυχώς είμαστε ουραγός. Και δεν μας τιμά καθόλου».

Η ΕΕ μπαίνει μπροστά και οι άλλες περιοχές του πλανήτη ακολουθούν, ανέφερε φέρνοντας ως παράδειγμα τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, όταν η Ευρώπη – όπως είπε – ξεσηκώθηκε και ανάγκασε τον Πρόεδρο της Βραζιλίας να αποδεχθεί την ξένη βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών που έκαιγαν τα δάση. Σημείωσε δε ότι «η Ευρώπη ρυπαίνει μόνο κατά 10% τον κόσμο. Άρα, αν δεν υπάρξει μια παγκόσμια συμμαχία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, να μπούνε όλοι οι παίκτες στο παιχνίδι, δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε».

Η Ευρώπη, συνέχισε ο κ. Παπαδάκης, παίρνει εκείνες τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις που αναγκάζουν τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν, εκφράζοντας ικανοποίηση για την είδηση ότι η Κίνα αποφάσισε να προχωρήσει σε μια δική της πράσινη συμφωνία. Η Ευρώπη, σημείωσε, παράγει καθαρή ενέργεια, ενώ η Κίνα και η Ινδία παράγουν ενέργεια με τον άνθρακα και ανοίγουν ορυχεία.

Στην Κύπρο, είπε ο Ευρωβουλευτής, πρέπει να περάσουμε άμεσα σε μέτρα, παρατηρώντας ότι στους δρόμους κυκλοφορούν ακόμα ρυπογόνα αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας, κάτι που δεν βλέπουμε σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Σε άλλη του παρέμβαση ο Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει χώρα πρότυπο και επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο θα μπορεί οριζόντια να παρέμβει σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους θεωρητικούς στόχους που ήδη υπάρχουν.

Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει πάρει μια πρώτη δόση 270 εκ ευρώ για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να μειωθούν οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, αναβαθμίζοντας τον τρέχοντα στόχο μας για το 2030, που προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40%, δήλωσε στην δική του ομιλία ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η απάντηση της Ευρώπης για το μέλλον, μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποτυπώματα στον πλανήτη, ακόμα πιο φιλόδοξη από τους στόχους που έθεσε η Συμφωνία του Παρισιού πριν 5 χρόνια, πρόσθεσε. Η Ευρώπη, είπε, απέδειξε ότι όταν έχουμε ανάπτυξη δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζημιώνει το περιβάλλον, λέγοντας ότι από το 1990 μέχρι το 2018 είχαμε στην Ευρώπη ανάπτυξη της τάξης του 61% και 23% μείωση των ρύπων το ίδιο διάστημα.

Ο στόχος του 2030, εξήγησε, είναι ενδιάμεσος ώστε να φτάσουμε στο 2050, 30 χρόνια από τώρα και να είμαστε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη περιοχή του πλανήτη. Καλούμε όλες τις χώρες να κάνουν το ίδιο, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως θα έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ένα πιο προστατευμένο περιβάλλον, θα ισχύουν οι αρχές της κυκλικής οικονομίας με επαναχρησιμοποίηση προϊόντων ή ανακύκλωση.

Η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ανέφερε, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αλλάξουν το μοντέλο τους και τον τρόπο που σχεδιάζουν τα προϊόντα. Η Συμφωνία, είπε ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, περιλαμβάνει την προώθηση της καθαρής ενέργειας, προστασία της φύσης, η διαδικασία παραγωγής τροφίμων μέχρι την κατανάλωση πρέπει να γίνει με πιο περιβαλλοντικό τρόπο, διαμόρφωση ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών, χρηματοδότηση πράσινων έργων, εξασφάλιση μετάβασης για όλους, εξάλειψη των ρύπων, πιο πράσινη βιομηχανία, ενεργειακά οχήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Πράσινη Συμφωνία είναι αλληλένδετη με την Ψηφιακή Μετάβαση, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αποτελεί πλαίσιο εφαρμογής για τα κράτη μέλη, ένας οδικός χάρτης.

Παρεμβάσεις στην συζήτηση έκαναν ο Κώστας Χατζηπαναγιώτου, Διευθυντής Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο και η Ανθή Χαραλάμπους, Διευθύντρια Τμήματος Ενέργειας & Περιβάλλοντος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για τα μέτρα που λαμβάνονται στις επιχειρήσεις για να εναρμονιστούν με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top