Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορονοϊό παρουσίασε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου ο Ελληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μετά την ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ 3.209 νέων κρουσμάτων, 60 νέων θανάτων και 480 διασωληνωμένων.
Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στον δείκτη θετικότητας στη χώρα μας, επισήμανε ότι όλη η βόρεια Ελλάδα είναι στην ουσία στο «κόκκινο», χτυπώντας το καμπανάκι για Πρέβεζα, Δράμα, Λάρισα, Χαλκιδική, Φλώρινα, Έβρο.
Ο υπουργός τόνισε ότι δεν έχουν μειωθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για περιστατικά covid, ωστόσο δεν έχει σημειωθεί και αύξηση σε αυτές. Την ίδια στιγμή, όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανησυχητικός, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται.
Ο υπουργός Υγείας κατόπιν αναφέρθηκε στην τεράστια πίεση που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ευρώπη. «Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από την υπόλοιπη Ευρώπη και θέλω να παρακαλέσω θερμά να κάνουμε την προσπάθεια γιατί κανείς δε θέλει να δει εικόνες σαν την υπόλοιπη Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Ποιο είναι το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού
Αναφορικά με το σχέδιο εμβολιασμού ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι η προμήθεια των εμβολίων για γίνει από την ΕΕ, την ίδια χρονική περίοδο για κάθε χώρα, την ίδια αναλογία εμβολίων και στις ίδιες τιμές. Η ΕΕ θα προμηθευθεί 1,1 δις δόσεις εμβολίου για Covid, ενώ διαπραγματεύεται με έξι εταιρείες (AstraZeneca, Moderna, Sanofi, Johnson & Johnson, Pfizer/BionTech, CureVac).
Στην Ελλάδα από τις κεντρικές αποθήκες τα εμβόλια θα μεταφερθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα, στα οποία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιάζονται κάθε μήνα 2.117.440 άτομα.
Όπως είπε ο υπουργός αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και ακολούθως ο γενικός πληθυσμός. Κάθε πολίτης θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μέσω SMS, διαδικτυακά ή μέσω τηλεφώνου για να εμβολιαστεί.
Παράλληλα, 65 κινητές ομάδες θα εμβολιάσουν εντός δέκα ημερών τους φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας, ενώ ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ θα εμβολιάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες στα 34 κέντρα φιλοξενίας, τα έξι κέντρα υποδοχής και τα οκτώ προαναχωρησιακά κέντρα.
Θεοδωρίδου: Θα αργήσει να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης»
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία επισήμανε ότι καμία ομάδα αυξημένου κινδύνου δεν θα μείνει εκτός εμβολιασμού, ενώ τόνισε πως επειδή η διαθεσιμότητα του εμβολίου θα είναι σταδιακή, είναι σημαντική η προτεραιοποίηση. Ζήτησε ακόμα από τους πολίτες να σκέφτονται θετικά για τον εμβολιασμό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι δύο εμβόλια βρίσκονται πολύ κοντά στο να πάρουν έγκριση, επομένως είναι εφικτό να ξεκινήσει ο εμβολιασμός ακόμα και τον Ιανουάριο του 2021. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η ανοσία αγέλης θα πάρει χρόνο να επιτευχθεί καθώς εξαρτάται τόσο από τον αριθμό των ατόμων που θα εμβολιαστούν, όσο και από ορισμένες ιδιότητες των εμβολίων που ακόμα δεν είναι γνωστές, όπως αν εκτός του να προστατεύουν, εμποδίζουν και τη μετάδοση του ιού από κάποιον που έχει εμβολιαστεί.
Και για τον λόγο αυτό τόνισε πως το εμβόλιο τουλάχιστον στην αρχή δεν θα είναι το μόνο όπλο απέναντι στον ιό, αλλά χρειάζονται και τα άλλα μέτρα προστασίας.
Πρόσθεσε ακόμα ότι θα πρέπει να έχει αποκτήσει ανοσία πάνω από το 60% του πληθυσμού για να πούμε ότι έχουμε κερδίσει την επιδημία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις