Η Τουρκία δεν επιζητεί την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, αλλά την επέκταση της επιρροής και του ελέγχου της σε όλη την Κύπρο, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου στον επιμνημόσυνο του λόγο στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων του 1974 στον Ιερό Ναό Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα.
«Για 46 χρόνια τώρα, η ελληνική κυπριακή πλευρά, με τις ακούραστες προσπάθειες επτά διαδοχικών Προέδρων της Δημοκρατίας και τη στήριξη του λαού μας, επεδίωξε την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Μέσα από έναν έντιμο συμβιβασμό, για μια ειλικρινή συνεννόηση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων των Η.Ε. και των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Προδρόμου.
Σημείωσε ότι «οι προσπάθειες αυτές, ακόμα και όταν φάνηκε πως υπήρχε κάποιο θετικό έδαφος, ουδέποτε μπόρεσαν να τελεσφορήσουν. Διότι κάθε φορά αποδεικνύεται ότι η Τουρκία δεν επιζητεί την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, αλλά την επέκταση της επιρροής και του ελέγχου της σε όλη την Κύπρο, μηδέποτε υποχωρώντας από τα διχοτομικά τετελεσμένα που συνεχώς καλλιεργεί στα κατεχόμενα. Εννοεί μάλιστα να χρησιμοποιήσει ακόμα και μια συμφωνία λύσεως ως στρατηγικό πλεονέκτημα που θα της δώσει δυνατότητες μόχλευσης και αναμόχλευσης των κυπριακών υποθέσεων προκειμένου να διασφαλίσει την εσαεί παρέμβαση και αυτό τον έλεγχο της χώρας μας κατά τα δικά της συμφέροντα και βλέψεις».
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στη συστηματική επιχείρηση εμπέδωσης του ελέγχου της Τουρκίας στα κατεχόμενα, με τη δημογραφική αλλοίωση και την εγκαθίδρυση δομών άμεσου από την Άγκυρα, προστέθηκε και η ριψοκίνδυνη και πολεμοχαρής πειρατεία του τουρκικού κράτους στις θάλασσες», πρόσθεσε.
Παραταύτα, συνέχισε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή μας, σε όλο αυτό το διάστημα, κατ’ επανάληψη έχει δείξει έμπρακτα την πολιτική βούληση και την ετοιμότητα να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, στη βάση και του Πλαισίου που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε.»
«Ακόμα και μετά την τελευταία προσπάθεια, στη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γ.Γ. και τη συνεννόηση ως προς τους Όρους Αναφοράς για συνέχεια των διαπραγματεύσεων, το δείγμα γραφής που δίνει η τουρκική πλευρά είναι η συνεχής επιθετικότητα. Είτε με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου είτε με πειρατεία ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας στη θάλασσα είτε με προκλήσεις και παρασπονδίες στην ουδέτερη ζώνη», είπε.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «άκρατης αυθάδειας και ιταμής προκλητικότητας δείγμα, που έρχεται να επισφραγίσει τον απροκάλυπτα αναχρονιστικό αυταρχισμό και τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις της τουρκικής ηγεσίας, είναι και η βεβήλωση αυτές τις μέρες του υπέρτατου χριστιανικού μνημείου, του ναού της Αγίας Σοφίας. Του πιο ξακουστού ναού της χριστιανοσύνης που αιώνες τώρα, μετά την Άλωση, πιο πολύ και από ναός, έχει αναδειχτεί ως πολιτιστικό μνημείο οικουμενικής εμβέλειας και σημασίας».
«Μπροστά στην έξαλλα προκλητική συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν κάθε πολιτισμένος άνθρωπος στον κόσμο επιστρατεύει τη λογική και διερωτάται και σκέφτεται...Όλοι οι λαοί κατασκευάζουν εκκλησίες, ναούς, τεμένη και άλλους ιερούς χώρους για να εκφράσουν ευλάβεια, σεβασμό στα θεία και βεβαίως αγάπη για τον άνθρωπο· τι σημαίνει και τι δηλώνει άραγε ένα κράτος και μαζί και ένας λαός που θέλει να αρπάξει ένα ναό που έκτισαν και ανέδειξαν άλλοι και μετά από αιώνες επιδεικτικά να τον μεταστρέψει σε δικό του λατρευτικό χώρο; Αυτό που συμβαίνει στην Αγία Σοφία έχει άραγε να κάνει με την ισλαμική τελετουργία ή μήπως είναι περισσότερο κατάκτηση και περιφρόνηση των άλλων ανθρώπων;», διερωτάται ο Υπουργός.
Ανέφερε, επίσης, ότι «οι προσπάθειες της Τουρκίας να εμπεδώσει και να διαιωνίσει την κατοχή στην Κύπρο, μαζί με τους σημερινούς επιθετικούς πολέμους της από τη Συρία μέχρι και τη Λιβύη, αλλά και η επικίνδυνα επεκτατική πολιτική στη θάλασσα, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από την ενωμένη Ευρώπη στις ακριβείς διαστάσεις τους. Ως ένας κίνδυνος για τη σταθερότητα και την ειρήνη, αλλά και ως μια άκρως επικίνδυνη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και τον πολιτικό όπως και τον εν γένει πολιτισμό μας. Η οφειλόμενη απάντηση θα είναι και επιβεβαίωση ότι η Ευρώπη είναι όντως ενωμένη Ευρώπη και μπορεί να σταθεί απέναντι στις νέες προκλήσεις και εκφάνσεις της βαρβαρότητας».
«Την ίδια όμως ώρα θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι, εδώ στην Κύπρο όπως και σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό Κύπρου και Ελλάδας, να συσπειρωθούμε και να αναπτύξουμε τα κατάλληλα και ανάλογα αντανακλαστικά άμυνας και υπεράσπισης της κρατικής κυριαρχίας μας, αλλά και αυτής της ελευθερίας και της Ιστορίας μας. Και πρώτα απ’ όλα να σταθούμε ενωμένοι. Το οφείλουμε στο μέλλον αυτού του τόπου, αλλά το οφείλουμε και στους αγωνιστές και τους ήρωες οι οποίοι όπως οι επτά έφεδροι της Περιστερώνας το 1974, πολέμησαν για την ελευθερία», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις