ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Ανώτατο εξέδωσε απόφαση βασισμένη σε κανονισμό που άλλαξε 22 χρόνια πριν - Προβληματισμός σε νομικούς κύκλους

Το Ανώτατο εξέδωσε απόφαση βασισμένη σε κανονισμό που άλλαξε 22 χρόνια πριν - Προβληματισμός σε νομικούς κύκλους

Πληθαίνουν οι συζητήσεις σε νομικούς κύκλους και πηγαδάκια το τελευταίο διάστημα αφού μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μοιάζει να αμφισβητείται έντονα και μάλιστα βάσει νομοθεσίας, η οποία έχει τροποποιηθεί από το 1998.

Συγκεκριμένα το Ανώτατο με απόφαση του (24 Ιουνίου 2020) φέρεται να απέρριψε πολιτική έφεση με αιτιολογία πως η έφεση δεν επιδόθηκε εντός προθεσμίας όπως ορίζει ο Κανόνας 5 της Διαταγής 35 των περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικών Κανονισμών.

Ο Δικαστής του Ανωτάτου που εξέδωσε την απόφαση συμφωνούντων των δυο συναδέλφων του, έκανε δεκτή την αίτηση, αποφασίζοντας πως η έφεση ήταν «απαράδεκτη», καθώς από τα γεγονότα της υπόθεσης προέκυπτε πως ο εφεσείων δεν επέδωσε την έφεση στον εφεσίβλητο, εντός της προθεσμίας που ορίζουν οι Κ.2 και 5 της Δ.35. Συγκεκριμένα, στην εισαγωγή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με τη Δ.35, κ2 των Περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικών Κανονισμών μια έφεση από τελική απόφαση θα πρέπει να καταχωρείται εντός 6 εβδομάδων από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης. Περαιτέρω, σύμφωνα με τον Κ.5 της ίδιας Διαταγής η ειδοποίηση της έφεσης θα πρέπει να επιδίδεται σε όλους τους διάδικους που επηρεάζονται άμεσα από την έφεση, εντός της ίδιας προθεσμίας που τάσσει ο κ.2 («within the appropriate period prescribed by the Rule 2 of this Order») (βλ. Λοΐζος Λουκά & Υιός Λτδ ν. Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος ΑΕ (1997) 1 ΑΑΔ 1564).»

Ο νομικός κ. Δημήτρης Λοχίας με άρθρο του στην ιστοσελίδα kratosdikaiou.com επικαλείται την τροποποιημένη μορφή του κανονισμού -που πραγματοποιήθηκε από το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο το 1998- σύμφωνα με την οποία έχει διαγραφεί η φράση «within the appropriate period prescribed by the Rule 2 of this Order».

Όπως επεξηγεί εν συνεχεία ο κύριος Λοχίας, μετά την τροποποίηση -δηλαδή από την 8η Μαΐου του 1998 και μετά- δεν καθορίζεται οποιοδήποτε προθεσμιακό πλαίσιο επίδοσης της έφεσης και ως εκ τούτου η πολιτική έφεση θα έπρεπε να έχει εξεταστεί επί της ουσίας της και όχι να απορριφθεί βάσει μιας πρόνοιας που έχει αλλάξει εδώ και 22 χρόνια.

Αναρωτιέται πως μπορεί τρεις δικαστές του Ανωτάτου να έδωσαν την ‘έγκριση’ αυτής της απόφασης χωρίς να το προσέξουν ενώ εγείρει ερωτήματα κατά πόσο διαβάστηκε και μελετήθηκε δεόντως η απόφαση από τους συναδέλφους του Οικονόμου Δ. Καταλήγει λέγοντας ότι προκύπτουν εύλογοι και έντονοι προβληματισμοί σε κάθε νομικό που νοιάζεται για τη δικαιοσύνη και τονίζει πως αυτή η απόφαση αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή δικαιοσύνη δεν έγκειται στην καθυστέρηση λήψης αποφάσεων αλλά στην ποιότητά τους.

Διαβάστε το άρθρο του κ. Λοχία, ΕΔΩ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top