«Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τι σημαίνει για την Κύπρο μας;»
Της Ευγενίας Χαμηλού
Tόσο το μέλλον της Ευρώπης όσο και της Κύπρου μας ως ένα από τα είκοσι επτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εξαρτώνται από έναν πλανήτη ο οποίος απειλείται από τη δαμόκλειος σπάθη της κλιματικής αλλαγής. Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, οι σημερινές προκλήσεις στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος να αντιμετωπιστούν με μία επείγουσα και φιλόδοξη απόκριση.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 με κύριο στόχο τη μεταμόρφωση της κοινωνίας και της οικονομίας, που θα πρέπει να είναι οικονομικά αποδοτική και δίκαιη, καθώς και κοινωνικά ισορροπημένη.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πρόκειται για μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που αποσκοπεί στον μετασχηματισμό σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία που διαθέτει μια οικονομία σύγχρονη, ανταγωνιστική και αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, στην οποία ως το 2050 έχουν μηδενιστεί οι καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και όπου η οικονομική ανάπτυξη έχει αποσυνδεθεί από τη χρήση των πόρων. Αποσκοπεί επίσης στην προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της ΕΕ, καθώς και στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών από κινδύνους και επιπτώσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Η Πράσινη Συμφωνία έχει τόσο προκλήσεις όσο και προοπτικές για την Κύπρο μας. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) ενέκρινε όλα τα αιτήματα που υπέβαλαν 18 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, για υποστήριξη στην προετοιμασία των εδαφικών τους δικαιωμάτων μετάβασης τα οποία κάθε χώρα θα πρέπει να καταρτίσει για να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τον «Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης» (Just Transition Mechanism). Ο μηχανισμός Just Transition είναι μέρος του επενδυτικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και θα κινητοποιήσει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων. Στα σχέδια, τα κράτη θα προσδιορίσουν περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τη μετάβαση προς μια ουδέτερη οικονομία.
«Τι μπορώ να κάνω εγώ σαν Ευρωπαίος και Κύπριος νέος;»
Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές οργανώσεις νεολαίας με τις οποίες μπορεί ένας νέος να συμμετάσχει, όπως το «GD4Y - Green Deal 4 Youth», το οποίο είναι μια εκστρατεία υπό την ηγεσία του στόχου για πιο έξυπνη δράση για το κλίμα και συμμετοχή των νέων. Το GD4Y απαρτίζεται, μέχρι στιγμής, από περισσότερους από 100 νέους ηγέτες, εθνικούς αντιπροσώπους νεολαίας και επαγγελματικές ομάδες νέων. Το GD4Y απαρτίζεται, μέχρι στιγμής, από περισσότερους από 100 νέους ηγέτες, εθνικούς αντιπροσώπους νεολαίας και επαγγελματικές ομάδες νέων. Το «GD4C – Green Deal 4 Cyprus» λειτουργεί σε σύμπνοια με το GD4Y.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις