ΦΟΙΤΗ-TEXT

Οκτώβριος – Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

Οκτώβριος – Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού έχει αποδειχθεί ως η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες.

Της Ειρήνης Στυλιανού -Φοιτήτρια στο University College London BSc, MRes

Στην Κύπρο είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που προσβάλλει τις γυναίκες αφού μετά από έρευνα που δημοσίευσε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2017 ο καρκίνος του μαστού υποδεικνύεται  ως η συχνότερη νόσος στις γυναίκες κατά την περίοδο 2010-2014 με ποσοστό που ανέρχεται στο 34%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασθένεια αυτή μπορεί να προσβάλει και άνδρες σε αναλογία 100 γυναίκες : 1 άνδρας.

Παράγοντες κινδύνου:

 Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά από την ηλικία των 50 ετών, ενώ είναι σπάνιος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών (περίπου 5% των περιπτώσεων). Το θετικό οικογενειακό ιστορικό αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο πρόσληψης αφού όταν μια γυναίκα έχει μια συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού, ο σχετικός κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και η ίδια σχεδόν διπλασιάζεται. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι οι γενετικές μεταλλάξεις, η ακτινοθεραπεία στο θώρακα πριν από την ηλικία των 30 ετών, το αλκοόλ και η παχυσαρκία.

Συμπτώματα:

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα παρόλα αυτά σε μεταγενέστερο στάδιο  μπορεί να εμφανιστεί ένα ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό ή διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Ακόμα, μπορεί να εμφανιστεί αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή καθήλωση του δέρματος ή της θηλής του μαστού. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί υγρό από τη θηλή του μαστού (έκκριμα). Αν δεν δοθεί η απαιτούμενη σημασία από την γυναικά στα πρωταρχικά συμπτώματα η νόσος μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος), πόνους στα οστά, μεγάλη διόγκωση λεμφαδένων στη μασχάλη κ.α.

Πως προκαλείται:

Ο καρκίνος του στήθους συμβαίνει όταν κακοήθεις όγκοι αναπτύσσονται στην περιοχή αυτή.  Τα κύτταρα μπορούν να εξαπλωθούν από τον αρχικό όγκο και να εισέλθουν στα αιμοφόρα αγγεία ή στα λεμφικά, που ενώνονται με τους ιστούς όλου του σώματος. Όταν ο καρκίνος πηγαίνει και σε άλλα σημεία του σώματος και αρχίζει να καταστρέφει ιστούς και όργανα, η διαδικασία ονομάζεται μετάσταση. Οι εν λόγο όγκοι αναπτύσσονται όταν η διαδικασία της ανάπτυξης των κυττάρων δεν επιτελείται φυσιολογικά και νέα κύτταρα σχηματίζονται όταν το σώμα δεν τα χρειάζεται, ενώ παλιά ή κατεστραμμένα κύτταρα δεν πεθαίνουν όπως θα έπρεπε. Όταν συμβαίνει αυτό, η συσσώρευση των κυττάρων συχνά σχηματίζει μια μάζα ιστού που ονομάζεται όγκος.

Θεραπεία και Πρόληψη:

Τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες της νόσου του καρκίνου του μαστού έχουν βελτιωθεί και φθάσει ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Οι θεραπείες ακολουθούνται ανάλογα με στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος, την ηλικία, το μέγεθος του όγκου και το συνολικό ιατρικό ιστορικό συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηριακών και κυτταρολογικών εξετάσεων. Κάποιες διαθέσιμες θεραπείες είναι η χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία.

Αναμφίβολα η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Οι γυναίκες πρέπει τακτικά να αυτόεξετάζονται μπροστά στο καθρέφτη η στο μπάνιο, να κάνουν υπερηχογράφημα και μαστογραφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Europa Donna Κύπρου, λειτουργεί από το 2003 το Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Ελέγχου – Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Καρκίνου του Μαστού, με από το οποίο προσφέρει σε γυναίκες, ηλικίας 50-69, δωρεάν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top