ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) ανέκτησε το 30% της ζημιάς από την πανδημία, ανάκαμψη και στην Κύπρο

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) ανέκτησε το 30% της ζημιάς από την πανδημία, ανάκαμψη και στην Κύπρο

Εντατικοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020, η ανάκαμψη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI), ο οποίος άρχισε να ανακάμπτει το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η DGECFIN, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη DGECFIN, καταγράφεται αύξηση από μήνα σε μήνα ρεκόρ στη ζώνη του ευρώ (+8,2 μονάδες στο 75,7) και στην ΕΕ (+8,1 μονάδες στο 74,8),  και σε γενικές γραμμές ο δείκτης ESI και στις δύο περιοχές έχει ανακτήσει μέχρι στιγμής το 30% των συνδυασμένων ζημιών Μαρτίου και Απριλίου.

Επίσης, ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΙ) βελτιώθηκε απότομα για δεύτερο συνεχή μήνα (κατά 12,7 μονάδες στο 82,8 στη ζώνη του ευρώ και κατά 11,9 μονάδες (στο 82,7) στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κύπρο ο ESI αυξήθηκε σε 79,7 μονάδες τον Ιούνιο από 76,8 τον Μάιο και ο ΕΕΙ σε 98,2 από 96,9.

Στην Ελλάδα το ESI υποχώρησε περαιτέρω σε 87,6 μονάδες τον Ιούνιο από 88,5 τον Μάιο, ενώ ο ΕΕΙ αυξήθηκε σε 97,6 από 94,6

Σύμφωνα με τη DG ECFIN, στη ζώνη του ευρώ, η ανάκαμψη του ESI ενισχύθηκε από σημαντικές αυξήσεις της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς που εξετάστηκαν (π.χ. βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο, κατασκευές) και μεταξύ των καταναλωτών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος κατέγραψε μόνο βελτίωση της εμπιστοσύνης της βιομηχανίας και των καταναλωτών. Τα μεγαλύτερα κέρδη, αντισταθμίζοντας περίπου το ένα τρίτο των συνδυασμένων ζημιών από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καταχωρήθηκε στο λιανικό εμπόριο. Ο ESI ανέκαμψε σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, δηλαδή στη Γαλλία (+9,4), στις Κάτω Χώρες (+8,3), στην Ισπανία και στην Ιταλία (και οι δύο +8,2), καθώς και στη Γερμανία (+6,6 ).

Επιπλέον η εμπιστοσύνη της βιομηχανίας συνέχισε την ισχυρή ανάκαμψη του περασμένου μήνα (+5,8), που οδήγησε σε μια άλλη μεγάλη βελτίωση στις προσδοκίες παραγωγής, οι οποίες τώρα σχεδόν επιστρέφουν στο επίπεδο του Φεβρουαρίου. Μια απότομη ανάκαμψη στο επίπεδο της προηγούμενης παραγωγής δείχνει ότι η ανάκαμψη του τομέα που προαναγγέλθηκε από τις αυξημένες προσδοκίες παραγωγής του περασμένου μήνα άρχισε να υλοποιείται.

Ωστόσο οι αξιολογήσεις των βιβλίων παραγγελιών εξαγωγώνς συνέχισαν να επιδεινώνονται. Από την άλλη, μετά την πτώση ρεκόρ τους τελευταίους τρεις μήνες, η εμπιστοσύνη των υπηρεσιών ανέκαμψε (+8.0), χάρις στον δεύτερο μήνα με αύξηση των προσδοκιών της ζήτησης, οι οποίες, αυτή τη φορά, σε συνδυασμό με μια συγκριτικά μικρή επιδείνωση της προηγούμενης ζήτησης.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών (+4.1) συνέχισε την ανάκαμψη του περασμένου μήνα λόγω των πολύ βελτιωμένων προσδοκιών των νοικοκυριών σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση, τις προθέσεις τους να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές και, ιδίως, τη γενική οικονομική κατάσταση. Όπως και τον Μάιο, οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών σχετικά με την προηγούμενη οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκαν, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Η εμπιστοσύνη του λιανικού εμπορίου ανέκαμψε (+10,4) από το χαμηλότερο σημείο, χάρη στις δραστικά βελτιωμένες επιχειρηματικές προσδοκίες και απόψεις των στελεχών για την επάρκεια του όγκου των αποθεμάτων, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, τις καλύτερες εκτιμήσεις της παρούσας επιχειρηματικής κατάστασης.

Η κατασκευαστική εμπιστοσύνη ανέκαμψε (+4.9), καθώς οι προσδοκίες απασχόλησης των διευθυντικών στελεχών ανέκαμψαν σημαντικά και οι εκτιμήσεις τους για το επίπεδο των βιβλίων παραγγελιών βελτιώθηκαν συγκρατημένα.

Τέλος, η εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στον δείκτη ESI) σημείωσε απότομη αύξηση, αντιστρέφοντας περίπου το 40% της κρίσης εμπιστοσύνης που παρατηρήθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Η άνοδος καθορίστηκε από όλα τα στοιχεία του δείκτη, δηλαδή από εκτιμήσεις της προηγούμενης επιχειρηματικής κατάστασης και της προηγούμενης ζήτησης, καθώς και από τις προσδοκίες ζήτησης των διαχειριστών.

Ο δείκτης προσδοκίας απασχόλησης συνέχισε την απότομη ανάκαμψη του περασμένου μήνα (+12.7), χάρη στα σημαντικά βελτιωμένα σχέδια απασχόλησης σε όλους τους τομείς που ερευνήθηκαν. Τα σχέδια απασχόλησης έχουν μέχρι στιγμής ανακτήσει περίπου το 40 έως 60% των ζημιών που σημειώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Τέλος, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης ανέκαμψαν σημαντικά στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ενώ παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες στις κατασκευές. Οι προσδοκίες για τις τιμές των καταναλωτών, αντιθέτως, έπεσαν στο βαθμό που παρατηρήθηκε τελευταία φορά  μόνο κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top