Συγκεκριμένα με την πρόταση τροποποιείται ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος, ώστε, μεταξύ άλλων, να τροποποιηθεί ο όρος «παιδική πορνογραφία» κατά τρόπο που να διασφαλίζεται ότι το υλικό παιδικής πορνογραφίας καλύπτει τις περιπτώσεις που αυτό έχει παραχθεί με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα και περιλαμβάνει κάθε υλικό το οποίο προορίζεται για την παροχή συμβουλών, καθοδήγησης ή οδηγιών σχετικά με τον τρόπο διάπραξης αδικημάτων που προβλέπονται στον βασικό νόμο.
H παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας με τη χρήση εφαρμογών και/ή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως και η διαφήμιση και μία σειρά άλλων συναφών πράξεων για τους ίδιους σκοπούς, καθίσταται ιδιώνυμο αδίκημα, τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης έως δεκαπέντε ετών.
Για τη δημιουργία του εν λόγω υλικού χρησιμοποιούνται πραγματικές εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και εικόνων παιδιών από το διαδίκτυο για σκοπούς «εκπαίδευσης» των εν λόγω προγραμμάτων, γεγονός που καταδεικνύει τις ανησυχητικές διαστάσεις του όλου ζητήματος.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια έγινε παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριου Χαρτσιώτη, του Αρχηγού Αστυνομίας, Θεμιστού Αρναούτη, της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του παιδιού και της Προέδρου του Συμβουλίου "Φωνή", Κλέας Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα.
Ο εισηγητής της πρότασης Χρίστος Χριστοφίδης αφού ανέλυσε λεπτομερώς τις πρόνοιές της, ανέφερε ότι σήμερα η κυπριακή Βουλή σηκώνει πέπλο προστασίας ποινικοποιώντας μια ταχέως αυξανόμενη μάστιγα παγκοσμίως, δίνει όπλα στις διωκτικές αρχές και βάζει φραγμό σε παραγωγή υλικού με τεχνητή νοημοσύνη.
Ανέφερε ότι η χώρα μας καθίσταται η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που ρυθμίζει νομοθετικά αυτή τη μάστιγα και ότι σε επίπεδο ΕΕ είναι ακόμη υπό διαμόρφωση ο κανονισμός.
Η Κύπρος, είπε, είναι μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που το ρυθμίζει και ότι σε παρόμοιες ρυθμίσεις προχώρησαν ως τώρα μόνο η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και 20 πολιτείες των ΗΠΑ. Ανέφερε παράλληλα ότι παρόμοια συζήτηση άνοιξε στη Βρετανία μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πρόσθεσε ότι η διαθεσιμότητα τέτοιου υλικού ενισχύει τάσεις παιδοβιαστών και εξοικειώνει τους χρήστες με την ιδέα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και μπορεί να τους οδηγήσει σε πραγματική δράση. Δημιουργείται, τόνισε, ένας ψηφιακός χώρος όπου η κακοποίηση παιδιών παρουσιάζεται ως νόμιμη φαντασίωση, διαμορφώνεται πλέον ένας τεράστιος όγκος υλικού, κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλες επιπλοκές στον έλεγχο και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι βάσει στοιχείων καταγράφονται ετησίως πέραν των τριακοσίων εκατομμυρίων παιδιών - θυμάτων παραγωγής υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με τη χρήση εργαλείων και/ή εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, με τις διωκτικές αρχές να αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στον εντοπισμό των δραστών.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεγασία, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι σήμερα η Βουλή καλείται να τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο σε ένα θέμα στο οποίο δεν χωρεί καμία ανοχή. Καλούμαστε, ανέφερε , να προστατεύσουμε τα παιδιά μας που πέφτουν θύματα μιας αόρατης αλλά υπαρκτής κακοποίησης, γιατί πίσω από κάθε ψηφιακή αναπαράσταση βρίσκεται ένα πραγματικό παιδί.
Υπενθύμισε ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση για τον χημικό ευνουχισμό παιδοβιαστών.
Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου. ανέφερε ότι 1.860 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έγιναν από το 2017 ως 2024 και αν δεκτούμε, με βάση τα στοιχεία, ότι μόνο των 1/3 περιπτώσεων φτάνει στην καταγγελία, σημαίνει ότι τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη σωστής ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι το 2024 διερευνήθηκαν 15 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και το καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, αν δεν θέλουμε τα φαινόμενα να πολλαπλασιάζονται. Ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί μάθημα πρόληψης κινδύνων στο διαδίκτυο εξαιτίας της ΑΙ.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η πρόταση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και βήμα προστασίας. Τόνισε ότι το θέμα της καταστολής θα έπρεπε να είναι το τελευταίο στην αλυσίδα και ότι χρειάζεται πρώτα πρόληψη, προστασία, τερματισμός της σιωπής και ορθή διαχείριση του ζητήματος.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι για να υπάρχει τέτοιο υλικό στο διαδίκτυο σημαίνει ότι η σεξουαλική κακοποίηση έχει ήδη συντελεστεί και αυτό είναι το πλέον σοβαρό. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής φιλοσοφίας από πλευράς των διωκτικών αρχών για να είναι ένα βήμα μπροστά από τους δράστες και να τους προλαβαίνουν.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι η πρόταση είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε γιατί η πρόοδος της ΑΙ έφερε μαζί της προκλήσεις και απειλές. Η ποινικοποίηση της τεχνητής παιδικής πορνογραφίας, πρόσθεσε, είναι ένα εργαλείο απέναντι σε μελλοντικά αδικήματα. Πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση της ΑΙ πρέπει να έχει ηθικά όρια και ότι η ανοχή σε κάθε μορφή φυσικής ή ψηφιακής κακοποίηση, είναι μηδενική.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε ότι τα στοιχεία τρομάζουν και πόσο μάλλον τώρα με την ΑΙ. Η προστασία των παιδιών μας, είπε, είναι υπόθεση όλων μας και χρειάζεται συντονισμός και εγρήγορση αλλά και εκπαίδευση των παιδιών για να μάθουν να εντοπίζουν τα φαινόμενα και να τα καταγγέλλουν. Είπε παράλληλα ότι η τεχνολογία μεταμορφώνει τις ζωές μας, αλλά η κατάχρηση έχει καταστροφικές συνέπειες.
Οι Βουλευτές διατύπωσαν θερμές ευχαριστίες, μεταξύ άλλων, στην τέως Πρόεδρο του Συμβουλίου "Φωνή", Αναστασία Παπαδοπούλου για τον καταλυτικό της ρόλο στη διαμόρφωση της πρότασης, στην νυν Πρόεδρο, στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου - Λιβανίου, και σε άλλους φορείς που συνέβαλαν με τις τοποθετήσεις, τις εισηγήσεις και τις απόψεις τους.
Δείτε την γράπτη δήλωση που εξέδωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης:
«Συναισθανόμενος της σημαντικότητας του θέματος, παρίσταμαι σήμερα για να παρακολουθήσω τις εργασίες της Ολομέλειας και πιο συγκεκριμένα την ψήφιση του τροποποιητικού Νομοσχεδίου που αφορά στην Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, ώστε η παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας με τη χρήση εφαρμογών και/ή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης καταστεί ιδιώνυμο αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι δεκαπέντε (15) έτη.
Η Αστυνομία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις όπως αυτές αποτυπώνονται και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως τη Europol, αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα και αυξητική τάση των σύγχρονων απειλών και προκλήσεων και ενισχύει σημαντικά τις επιχειρησιακές και τεχνολογικές της δυνατότητες, διατηρώντας παράλληλα στενή συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
Ωστόσο, η επιχειρησιακή μας δράση χρειάζεται να στηρίζεται σε ένα ευέλικτο, σύγχρονο και επικαιροποιημένο νομικό πλαίσιο. Η ψήφιση του σημαντικότατου αυτού τροποποιητικού νομοσχεδίου, αποτελεί αναγκαία προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα της τεχνητής νοημοσύνης και ενισχύει την κοινή μας προσπάθεια να θωρακίσουμε τα παιδιά μας από τις απειλές του ψηφιακού κόσμου.
Ως επικεφαλής της Αστυνομίας, αλλά και ως γονιός, νιώθω την υποχρέωση να υπογραμμίσω ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η προστασία των παιδιών μας αποτελεί καθήκον συλλογικό και αδιαπραγμάτευτο.
Συγχαίρω τον εισηγητή κ. Χρίστο Χριστοφιδή, βουλευτη ΑΚΕΛ, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση νόμου εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις.
Σας διαβεβαιώνω ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός, με αφοσίωση και επαγγελματισμό στην εθνική και διεθνή προσπάθεια για ένα ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά μας».