Σε ό,τι αφορά επιδόματα και υπερωρίες αστυνομικών ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος εξορθολογισμού του τρόπου με τον οποίο αμείβονται οι αστυνομικοί. «Επιδόματα θα πρέπει να ενσωματωθούν στη μισθοδοσία τους» ανέφερε.
Για το θέμα αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης αφού υπενθύμισε την έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομία με τις 600 κενές θέσεις, αναφέροντας ότι ακριβώς για την κάλυψη αυτού του κενού οι αστυνομικοί εργάζονται υπερωρίες, σημείωσε ότι με τη σωστή διαχείριση που έχει γίνει τα ποσά των υπερωριών και των επιδομάτων έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και ότι αυτό επετεύχθη παρά το γεγονός ότι το 75% της υπερωρίας καταβάλλεται με χρηματική αποζημίωση και το 25% με ελεύθερο χρόνο ενώ προηγουμένως το σύστημα αποζημίωσης ήταν 50% και 50% αντίστοιχα.
Σημείωσε επίσης ότι προωθείται σχετική ρύθμιση έτσι ώστε επιδόματα να παραχωρούνται μόνο σε όσους αστυνομικού ασκούν επιχειρησιακά καθήκοντα, έτσι ώστε να αναδειχθεί και ο επιχειρησιακός ρόλος της Αστυνομίας.
«Η Αστυνομία είναι κατ` εξοχή επιχειρησιακό Σώμα και τα μέλη της θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Και εκείνα τα μέλη που είναι στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων θα πρέπει να παίρνουν και την ανάλογη ανταμοιβή όπως είναι τα επιδόματα. Εκείνοι που θέλουν να είναι στην υποστήριξη θα παραμείνουν στην υποστήριξη αλλά σίγουρα δεν θα έχουν τα ίδια ωφελήματα με τους άλλους που είναι στην επιχειρησιακή γραμμή» εξήγησε, αναφέροντας ότι διεξάγεται ήδη σχετική μελέτη για εφαρμογή αυτής της απόφασης.
Τα Ραντάρ της Λιμενικής Αστυνομίας μπορεί να καλύψει το μέγιστο 70% της Κυπριακής ΑΟΖ
Σε σχέση με σύμβαση για αναβάθμιση των ραντάρ της Λιμενικής Αστυνομίας, ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι η αναβάθμιση που τελικά έγινε από την εταιρεία με την οποία συνήφθη η συμφωνία αναβάθμισης, δεν είναι αυτή που περιγράφεται στη συμφωνία.
«Ουσιαστικά δεν έχει αυξηθεί η εμβέλεια των ραντάρ, έχουν βελτιωθεί κατά κάποιο τρόπο οι οθόνες, αλλά δεν έχει δοθεί τέτοιου είδους αναβάθμιση και σίγουρα για μας δεν δικαιολογείται το ποσό των $3 εκατομμυρίων το οποίο έχει δαπανηθεί γι` αυτή την αναβάθμιση» σημείωσε.
Άμεση ωστόσο ήταν η απάντηση σε αυτό το ζήτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος υπέδειξε ότι η εμβέλεια του συστήματος επεκτάθηκε από τα 72 ναυτικά μίλια στα 96 ναυτικά μίλια και ότι από το 43% της κυπριακής ΑΟΖ που κάλυπτε πριν την αναβάθμιση θα καλύπτει τώρα περίπου 60% και διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει άλλους τρόπους να καλύψει το 100% της ΑΟΖ της.
«Ένα ραντάρ αυτού του τύπου μπορεί να καλύψει το μέγιστο 70% της ΑΟΖ λόγω της καμπυλότητας που δημιουργείται» ανέφερε, εξηγώντας ότι έγινε αναβάθμιση ενός συστήματος το οποίο παρουσίαζε πολλά τεχνικά προβλήματα, και επιλύθηκε ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να είχε επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Εξήγησε ότι η συντήρηση του ραντάρ και ενδεχομένως αναβάθμιση του θα έπρεπε να είχε γίνει από το 2009, όμως αυτό δεν έγινε, καθότι ξεκίνησε μια συζήτηση κατά πόσο το σύστημα θα έπρεπε να αναβαθμιστεί ή να αντικατασταθεί.
Εξήγησε ότι μετά από πολλές συζητήσεις που έγιναν με την Αστυνομία και την Ελεγκτική Υπηρεσία, το 2014 σε σύσκεψη στο Υπουργείο, παρουσία της τότε Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, συζητήθηκε το όλο θέμα και αποφασίστηκε ότι επειδή τα οικονομικά του κράτους δεν επέτρεπαν την αγορά νέου συστήματος η οποία κοστολογήθηκε γύρω στα €35 εκατομμύρια, θα προχωρήσει η συντήρηση και μερική αναβάθμιση του συστήματος.
«Μάλιστα ζητήθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή να υποβάλει συζήτηση γι` αυτά τα θέματα. Υπεβλήθη εισήγηση και με βάση εκείνη την εισήγηση προχωρήσαμε και κάναμε τη διαδικασία της συντήρησης και αναβάθμισης της λειτουργίας του συστήματος» είπε, αναφέροντας ότι στη διαδικασία κατακύρωσης των προσφορών μετείχε και το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου ανέφερε αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και λογισμικού για την αναβάθμιση του παράκτιου συστήματος ραδιοεπισήμανσης, ότι η ανανέωση του συμβολαίου συντήρησης και αναβάθμισης του συστήματος που κόστισε συνολικά $3 εκατομμύρια, θεωρείται πολύ σημαντική για την ασφάλεια της χώρας αφού αυξάνεται η εμβέλεια ανίχνευσης του συστήματος από τα 72 ναυτικά μίλια που ήταν το 43% της κυπριακής ΑΟΖ, στα 96 ναυτικά μίλια με το ελάχιστο δυνατό κόστος για το κράτος, συμφωνία που έχει υλοποιηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ωστόσο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για γεγονός που «προξενεί διάφορα ερωτηματικά».
Ανέφερε ότι έγινε μια παρουσίαση του θέματος από τον Γενικό Ελεγκτή, ενώ υπάρχει και το κείμενο από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που καταγράφει τις συγκεκριμένες ενέργειες που έγιναν από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου και υπηρεσιακών, προσθέτοντας ότι η τοποθέτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαφοροποιείται από εκείνη του Γενικού Ελεγκτή.
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι η τελευταία λέξη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι ότι «με χειρισμούς που έγιναν τα τελευταία χρόνια έχει ζημιώσει το δημόσιο» και πρόσθεσε ότι η εισήγηση που θα υποβληθεί στην Επιτροπή είναι ενδεχομένως για αυτεπάγγελτη εξέταση αυτού του ζητήματος.
«Από τη μια αντιλαμβανόμαστε και υπογραμμίζουμε την πολιτική και εθνική αναγκαιότητα να υπάρχει για σκοπούς προστασίας της ΑΟΖ ένα σύστημα σύγχρονου ραντάρ αλλά την ίδια ώρα όλοι αντιλαμβάνονται και την ανάγκη η χρησιμοποίηση δημόσιου χρήματος να γίνεται με τρόπο που εξυπηρετεί τα δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις