Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 8 Δεκεμβρίου - Πείτε τους να ζήσουν

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 8 Δεκεμβρίου - Πείτε τους να ζήσουν

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025, τη μνήμη του Οσίου Παταπίου του Αιγυπτίου, του μεγάλου ασκητή που έζησε με απόλυτη αφοσίωση στον Θεό και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στον ελληνικό χώρο χάρη στη θαυματουργή του χάρη.

Το ιερό του λείψανο φυλάσσεται στη Μονή του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι, όπου πλήθος πιστών συρρέουν για παρηγοριά, θεραπεία και ευλογία.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμώνται επίσης:

Οι Άγιοι Σωσθένης, Κηφάς, Απολλώς, Τυχικός, Καίσαρ και Επαφρόδιτος, Απόστολοι εκ των Εβδομήκοντα

Ο Όσιος Παρθένιος ο εν Χίω

Τα Προεόρτια της Συλλήψεως της Αγίας Άννης, μητρός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Ο Όσιος Πατάπιος, καταγόμενος από την Αίγυπτο, ακολούθησε τον δρόμο της αυστηρής άσκησης και της προσευχής. Έζησε για χρόνια στην έρημο και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε γνωστός για τα θαύματα και τη χαρισματική του παρουσία. Η εύρεση του λειψάνου του στο Λουτράκι τον 20ό αιώνα αναζωπύρωσε τη λατρεία προς το πρόσωπό του.

Οι Έβδομηκοντα Απόστολοι που μνημονεύονται σήμερα υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου και σημαντικοί θεμελιωτές της πρώτης Εκκλησίας.

Ο Όσιος Παρθένιος ο εν Χίω τιμάται για την αυστηρή ασκητική ζωή του και τα πνευματικά χαρίσματα που ανέδειξε.

Η ημέρα σηματοδοτεί επίσης τα Προεόρτια της Συλλήψεως της Αγίας Άννας, προετοιμάζοντας λειτουργικά την εορτή της χαρμόσυνης εγκυμοσύνης της μητέρας της Παναγίας.

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Σήμερα γιορτάζουν οι:

Πατάπιος, Παταπία, Σωσθένης, Απολλώς, Τυχικός, Καίσαρ, Επαφρόδιτος, Παρθένιος, Παρθενία, Άννα (κατ’ επέκταση στα προεόρτια).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου  - Σήμερα  η τελετή διαβεβαίωσης

Αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου - Σήμερα η τελετή διαβεβαίωσης

Αναλαμβάνουν τη Δευτέρα τα καθηκόντά τους τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, που ανακοινώθηκαν την το βράδυ της Παρασκευής.

BEST OF TOTHEMAONLINE