ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ:Ενθαρρυντική ανακάλυψη από Κινέζους επιστήμονες για Covid-19

ΚΟΣΜΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ:Ενθαρρυντική ανακάλυψη από Κινέζους επιστήμονες για  Covid-19

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες σχετικά με τη θεραπεία της Covid-19 μέσω χορήγησης πλάσματος αίματος, το οποίο περιέχει αντισώματα από ασθενείς που ανέρρωσαν πλέον από τη νόσο.

Οι Κινέζοι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης και της κινεζικής εταιρείας China National Biotec Group Company Ltd της Γουχάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δοκίμασαν σε τρία νοσοκομεία τη θεραπεία πιλοτικά σε δέκα ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ηλικίας 34 έως 78 ετών, οι οποίοι έλαβαν μία δόση 200 ml πλάσματος αίματος  ατόμων που ανέρρωσαν.

Το πλάσμα περιείχε υψηλά επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2. Μέσα σε μία έως τρεις μέρες από τη χορήγηση του πλάσματος, είχαν βελτιωθεί σημαντικά τα κλινικά συμπτώματα και των δέκα ασθενών, όπως ο πυρετός, ο βήχας, η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος.

Οι ασθενείς επίσης εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα λεμφοκυττάρων, βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων και του ήπατος, καθώς και μειωμένη φλεγμονή. Η θεραπεία μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων, τα επίπεδα οξυγόνου και την ταχύτητα μείωσης του ιικού φορτίου. Τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξήθηκαν ή παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα μετά τη χορήγηση του πλάσματος. Μετά από επτά μέρες, παρατηρήθηκε μέσω αξονικής τομογραφίας η αποκατάσταση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό της βλάβης των πνευμόνων, ενώ δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες.

Οι δύο από τους τρεις ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί, κατέστη δυνατό να αποσωληνωθούν. Τρεις στους δέκα πήραν εξιτήριο σχετικά σύντομα, ενώ κανένας από τους δέκα ασθενείς δεν πέθανε. Αυτά τα αποτελέσματα, αν και προκαταρκτικά, σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, δείχνουν ότι το πλάσμα αίματος μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τους ασθενείς με σοβαρή Covid-19.

Γι` αυτό, θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες. Βασικό ζητούμενο θα είναι η βέλτιστη δόση πλάσματος, που παρέχει το μεγαλύτερο όφελος. (Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.pnas.org/content/early/2020/04/02/2004168117 )

Αντιικά φάρμακα στις ΗΠΑ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο ευρέος φάσματος αντιικό φάρμακο σε μορφή χαπιού, με την προσωρινή ονομασία EIDD-2801, το οποίο μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες η νόσος Covid-19.

Το φάρμακο, που δοκιμάστηκε σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων πνευμόνων και σε πειραματόζωα (ποντίκια), υπήρξε αποτελεσματικό στο να αποτρέψει τη σοβαρή πνευμονία και τον θάνατο.

Το φάρμακο -ένα από τα πολλά που δοκιμάζονται διεθνώς- ανακαλύφθηκε στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Φαρμάκων Εμορι (EIDD) των ΗΠΑ και οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational edicine", σχεδιάζουν να αρχίσουν σύντομα- εντός της άνοιξης- κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, παραλείποντας το σύνηθες ενδιάμεσο στάδιο της δοκιμής σε μεγάλα ζώα (πιθήκους ή μαϊμούδες), λόγω της επείγουσας κατάστασης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Οι δημιουργοί του αισιοδοξούν ότι το φάρμακο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου. "Αυτό το νέο φάρμακο όχι μόνο έχει μεγάλες δυνατότητες να θεραπεύσει ασθενείς με Covid-19, αλλά επίσης φαίνεται αποτελεσματικό για τη θεραπεία και άλλων σοβαρών λοιμώξεων από κορωνοϊούς", όπως οι ιοί που προκάλεσαν τις νόσους SARS και MERS, δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Ραλφ Μπάρικ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα.

Οταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικά στα τρωκτικά, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη με Covid-19, μείωσε επίσης το ιικό φορτίο και την πνευμονική βλάβη. Το "παράθυρο ευκαιρίας" για τη χορήγησή του αναμένεται να είναι μεγαλύτερο στους ανθρώπους, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι όντως "δουλεύει" και στους ασθενείς.

Το EIDD-2801 αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού, αποφεύγοντας τις τοξικές παρενέργειες. Αποτελεί μια νέα μορφή του προηγούμενου πιλοτικού φαρμάκου EIDD-1931, ώστε πλέον να μπορεί να ληφθεί με μορφή χαπιού και να απορροφάται κατάλληλα, φθάνοντας στους πνεύμονες. Σε σχέση με άλλες πιθανές ενδοφλέβιες θεραπείες (π.χ. remdesivir), αυτό αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Αν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αποδειχθούν επιτυχείς, το EIDD-2801 θα αξιοποιηθεί για τον έλεγχο μελλοντικών επιδημικών κυμάτων της νόσου.

Οι ιοί που εμφανίζουν αντίσταση σε ένα άλλο υπό δοκιμή φάρμακο, τη ρεδεμιβίρη (remdesivir), φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στο φάρμακο EIDD. Οι Αμερικανοί ερευνητές δεν αποκλείουν ότι τα δύο φάρμακα -που "δουλεύουν" παρόμοια αποδιοργανώνοντας το γενετικό κώδικα (RNA) των κορονοϊών- θα μπορούσαν να συνδυασθούν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. (Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://stm.sciencemag.org/content/early/2020/04/03/scitranslmed.abb5883)

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top