Με τίτλο "Οικονομολόγοι προειδοποιούν για τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης», η εφημερίδα Bild σημειώνει πως «h Ομοσπονδιακή Καγκελάριος βλέπει στο Ταμείο Διάσωσης ESM το καλύτερο εργαλείο για την παροχή κρατικής βοήθειας στο πλαίσιο της κρίσης του κορωνοϊού.
Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν για σημαντικούς κινδύνους»
Όπως αναφέρεται, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IW Köln) εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να στηρίξουν οικονομικά το ένα το άλλο στο πλαίσιο της κρίσης του κορωνοϊού.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η χρήση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM είναι υπό τις τωρινές συνθήκες επικίνδυνη. Το συμπέρασμα είναι εκρηκτικό, διότι μέχρι τώρα η γερμανική Κυβέρνηση έχει βασιστεί σε ακριβώς αυτό το εργαλείο.
Διεξάγεται αυτή τη στιγμή έντονη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το πώς μπορεί να αποτραπεί η μετατροπή κατά τους επόμενους μήνες της κρίσης του κορωνοϊού και των οικονομικών της συνεπειών σε μια νέα ευρώ-κρίση.
Δύο επιλογές συζητούνται κυρίως στις Βρυξέλλες για τη μείωση των πιέσεων στις πληττόμενες χώρες: η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και έξι άλλες χώρες της Ευρωζώνης υποστηρίζουν δυναμικά ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εκδώσουν συλλογικά τα λεγόμενα κορωνο-ομόλογα, δημιουργώντας χρέος έως και 1.000 δις Ευρώ.
Η γερμανική κυβέρνηση και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης απορρίπτουν μια τέτοια κοινοτικοποίηση των χρεών σε ευρωπαϊκό επίπεδο -μεταξύ άλλων και επειδή τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας θα αυξηθούν.
Αντ` αυτού, το Βερολίνο παραπέμπει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM στο πλαίσιο μίας συζήτησης που διεξάγεται με ολοένα και μεγαλύτερη σκληρότητα. Ο μηχανισμός θα προετοιμάσει περισσότερα από 200 δις Ευρώ, ούτως ώστε οι χώρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπορούν να αντλήσουν δάνεια ύψους 2% του ΑΕΠ τους.
Οι οικονομολόγοι του IW απορρίπτουν τη χρησιμοποίηση του ESM στην ανάλυσή τους και προειδοποιούν ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, τέτοια δάνεια θα μπορούσαν ακόμη και να επιδεινώσουν την κατάσταση των χωρών που θα τα αξιοποιήσουν.
«Η χρήση των προληπτικών πιστωτικών γραμμών του ESM είναι πολύ προβληματική υπό τις δεδομένες συνθήκες, διότι αυτές οι πιστωτικές γραμμές έχουν βραχυπρόθεσμες προθεσμίες και θα πρέπει να εξοφληθούν σύντομα», δηλώνει ο Γιούργκεν Μάτες, επικεφαλής του τμήματος Διεθνούς Οικονομίας στο IW. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των ενδιαφερομένων χωρών.
Αντ` αυτού, ο Mάτες και ο έτερος συντάκτης της ανάλυσης, Mάρκους Ντέμερυ, συστήνουν την προσφορά μακροπρόθεσμης βοήθειας. «Οι ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να βοηθηθούν με πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια και μεταφορές χρημάτων», δηλώνει ο Μάτες. «Αυτό θα δώσει στις ενδιαφερόμενες χώρες μεγαλύτερο οικονομικό περιθώριο, καθώς ο πληθωρισμός μέσα στα χρόνια περιορίζει την αξία του χρέους και καθιστά μακροπρόθεσμα το δημόσιο χρέος πιο βιώσιμο».
Γι’ αυτό και οι δύο οικονομολόγοι θεωρούν τα κορωνο-ομόλογα ως το καταλληλότερο μέσο για την αποτροπή μιας νέας ευρω-κρίσης.
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής απορρίψει κατηγορηματικά τα κορωνο-ομόλογα, καθώς φοβάται ότι έτσι θα μπορούσε να ανοίξει η πόρτα για τη μόνιμη χρήση κοινών ομολόγων, όπως ζητούν άλλα κράτη-μέλη από το ξέσπασμα της κρίσης του Ευρώ.
Με την κοινοποίηση των χρεών, οι κίνδυνοι για τη Γερμανία θα είναι σημαντικοί: Για παράδειγμα, με τις πιστωτικές γραμμές του ESM η ευθύνη της Γερμανίας θα περιορίζεται σε 190 δις Ευρώ, ανεξάρτητα από το αν άλλα μέλη του ESM εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε πληρωμές ή όχι.
Στην περίπτωση των κορωνο-ομολόγων, από την άλλη πλευρά, η από κοινού ευθύνη είναι πιθανό να είναι απεριόριστη, εάν η επίδραση της γερμανικής πιστοληπτικής ικανότητας αναπτύξει πλήρη ισχύ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις