Η συζήτηση για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση έχει ανάψει για τα καλά, καθώς όλα τα κόμματα έχουν προσφάτως τοποθετηθεί για τις αυξημένες ροές και αποτελεί πλέον φλέγον ζήτημα στη δημόσια σφαίρα.
Του Γιώργου Τάττη
Μάλιστα, την Παρασκευή (06/03) υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα του κράτους και των μελών της Διυπουργικής Επιτροπής. Σκοπός ήταν να γίνει ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί να διαχειριστεί η κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, λαμβάνοντας έτσι υπόψη και την νομική πτυχή του ζητήματος, από την Νομική Υπηρεσία.
Παράλληλα, υπήρξε μία εκτεταμένη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο της Πέμπτης (05/03) και, όπως πληροφορούμαστε, τα κόμματα ανέλαβαν να συντάξουν εισηγήσεις για το θέμα, τις οποίες θα καταθέσουν μέχρι την Δευτέρα (09/03).
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Εντολή Ερντογάν: «Οι παράτυποι μετανάστες να μην διασχίζουν την θάλασσα»
Το ThemaOnline είχε δημοσιεύσει την Τετάρτη (04/03) εκτεταμένο ρεπορτάζ με χάρτες για την κλιμακούμενη ένταση στις ροές που παρατηρείται όχι μόνο τις τελευταίες μέρες, αλλά και τα τελευταία χρόνια.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι λόγω και των γεγονότων στην Ελλάδα, στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, διακινητές και πρόσφυγες/μετανάστες «έχουν πάρει» το μήνυμα και αναζητούν εναλλακτικές διόδους. Μία από τις ευνοϊκότερες επιλογές είναι και η Κύπρος, ειδικότερα εάν ληφθεί υπόψη και ο αστάθμητος παράγοντας του καθεστώτος του ψευδοκράτους και τα πολλά «εύκολα» σημεία περάσματος, χωρίς φύλαξη, κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΕΛΛΑΔΑ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Τα ανοιχτά μέτωπα και οι εξελίξεις σε Έβρο και νησιά - VIDEO - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Εάν, επιπρόσθετα, ληφθεί υπόψη και η συμβολή του τουρκικού κράτους, αλλά και των «αρχών του ψευδοκράτους» στις αυξανόμενες ροές, τότε το παζλ ολοκληρώνεται με καθόλου ενθαρρυντικές προβλέψεις για την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι στον Έβρο, τα Ελλαδικά και Διεθνή ΜΜΕ που καλύπτουν τα γεγονότα, έχουν αποκαλύψει την απροκάλυπτη συμβολή του τουρκικού κράτους, όπως επίσης και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ίδιοι οι αιτητές ασύλου από τα πολλά «fake news» που πυροδοτούνται από πλευράς Τουρκίας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΈΒΡΟΣ: Τα νέα από το μέτωπο - Απαγορεύεται η επιστροφή των προσφύγων/μεταναστών πίσω στην Κωνσταντινούπολη
Παρατηρώντας λοιπόν και τις μειωμένες ροές στα άλλα «περάσματα» προς την Ε.Ε., αυτό της Ισπανίας και της Ιταλίας, λόγω των αυξημένων επιτηρήσεων και των «push back» που έχουν αποφασίσει τα συγκεκριμένα κράτη, μπορεί να κατανοήσει κανείς τι έπεται.
Σημειώνεται ότι το ThemaOnline είχε επίσης δημοσιεύει χάρτη που αποτυπώνει ακριβώς τα – μειωμένα – ποσοστά αυτών των διόδων και όλα τα σημεία διέλευσης εντός εδαφών Ε.Ε. Όπως φαίνεται, τα περάσματα από Ελλάδα και Κύπρο ήταν τα πλέον ευνοϊκά (σ.σ. η δημοσίευση έγινε πριν να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας, τουλάχιστον από στεριάς). Εάν λοιπόν η Ελληνική Κυβέρνηση καταφέρει να διατηρήσει την ακεραιότητα των εδαφών της, τότε η Κύπρος απομένει η μόνη εναλλακτική. Όταν συνυπολογιστούν και τα υφιστάμενα δίκτυα διακίνησης, από Αφρική προς Κυπριακή Δημοκρατία μέσω Τουρκίας ή/και κατεχομένων, γίνεται εύκολα αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΕΒΡΟΣ: Ιδιαίτερα τεταμένη η κατάσταση - Στήνουν καταυλισμούς πλησίον του Έβρου - VIDEO
Έχοντας λοιπόν την εμπειρία της Ελλάδας, η κυβέρνηση καλείται να ανταποκριθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψη και την πολιτική, αλλά και την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος.
Για να γίνει αυτό πρέπει πρωτίστως να αποκλειστούν οι ακραίες φωνές εκατέρωθεν και να προωθηθεί μία νηφάλια προσέγγιση που σέβεται τόσο την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει και το άλυτο ζήτημα της παράνομης εισβολής και κατοχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ακεραιότητα του κράτους, όσο και την δύσκολη θέση που ενδεχομένως να βρίσκονται όσοι αιτούντες δικαιούνται πραγματικά προσφυγικό άσυλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις