Η πρώτη εκτέλεση καταδικασθέντος στην εσχάτη των ποινών το 2020 στις ΗΠΑ έγινε το βράδυ της Τετάρτης 15/01 (01:00 ξημερώματα Πέμπτης 16/01 ώρα Κύπρου) στο Τέξας, όπου 64χρονος σύζυγος θανατώθηκε με ένεση 15 χρόνια αφότου δολοφόνησε τη πέμπτη σύζυγό του, με την οποία βρισκόταν σε διάσταση.
Ο Τζον Γκάρντνερ καταδικάστηκε στην ποινή του θανάτου το 2006, για τον φόνο της Τάμι Γκάρντνερ, 41 ετών, η οποία είχε εγκαταλείψει τη συζυγική εστία και ζητούσε διαζύγιο εξαιτίας της κακομεταχείρισης που υφίστατο, αλλά είχε εκμυστηρευθεί σε φίλες της πως δεν πίστευε ότι θα έβγαινε ζωντανή από αυτόν τον γάμο.
Φίλοι του ζεύγους είχαν καταθέσει στο δικαστήριο πως είχαν δει την Τάμι με μαύρο μάτι διότι ο Τζον την είχε σπρώξει πάνω σε μια βιβλιοθήκη, ενώ σε μια άλλη περίπτωση είχε εκχύμωση στο πρόσωπο διότι την είχε χτυπήσει με σφυρί. Έναν μήνα αφότου ζήτησε διαζύγιο, η γυναίκα ζήτησε βοήθεια από έναν συνάδελφό της για να «εξαφανιστεί», να κρυφτούν τα ίχνη της ώστε να μην μπορεί να τη βρει ο σύζυγός της.
Ο Γκάρντνερ εισέβαλε στο σπίτι όπου είχε μετακομίσει περίπου έναν μήνα αφότου υπέβαλε την αίτηση διαζυγίου και την πυροβόλησε στο κεφάλι. Η Τάμι υπέκυψε δύο ημέρες αργότερα.
Ο άνδρας είχε βαρύ ποινικό μητρώο, κυρίως για ενδοοικογενειακή βία. Οι τρεις από τις τέσσερις προηγούμενες συζύγους του είχαν επίσης καταγγείλει πως τις κακομεταχειριζόταν. Είχε πυροβολήσει επίσης τη δεύτερη σύζυγό του, τη Ρόντα, το 1983, ενώ ήταν έγκυος. Η γυναίκα υπέκυψε αργότερα. Μετά την πρώτη του φυλάκιση, απήγαγε την τρίτη σύζυγό του και ξυλοκόπησε την κόρη της.
Οι δικηγόροι του υπέβαλαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Σεπτέμβριο υποστηρίζοντας ότι η υπεράσπισή του ήταν ανεπαρκής και ότι ο εντολέας τους διέπραξε τον φόνο της Τάμι «εν βρασμώ ψυχής λόγω της εγκατάλειψής του» από τη σύζυγο. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, αρνούμενο να ασχοληθεί με την υπόθεση. Οδηγήθηκε στον θάλαμο εκτελέσεων στη φυλακή του Χάντσβιλ.
Πέρυσι στις ΗΠΑ έγιναν συνολικά 22 εκτελέσεις θανατοποινιτών, εκ των οποίων οι εννέα στο Τέξας, την Πολιτεία που έχει θανατώσει τους περισσότερους καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών από το 1976, όταν επανήλθε σε ισχύ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις