Στη γενική συζήτηση για τον γερμανικό προϋπολογισμό 2020 στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, η Καγκελάριος Μέρκελ επαίνεσε το ΝΑΤΟ και επισήμανε πως σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες.
Σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ, η Τουρκία θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει στην αμυντική συμμαχία.
Ειδικότερα, η κα Μέρκελ ανέφερε πως θεωρεί ότι η Γερμανία έχει καθήκον να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για το ΝΑΤΟ. Για την ίδια, «περισσότερο απ’ ό,τι κατά τον ψυχρό πόλεμο, η διατήρηση του ΝΑΤΟ σήμερα είναι προς το δικό μας συμφέρον ή τουλάχιστον είναι τόσο όσο ήταν και κατά τον ψυχρό πόλεμο».
Η Ευρώπη –υπογράμμισε- δεν μπορεί να αμυνθεί μόνη της αυτή τη στιγμή, αλλά εξαρτάται από τη διατλαντική συμμαχία. Η Γερμανία θα πρέπει να ταχθεί υπέρ της ενότητας του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ απετέλεσε «προπύργιο» για την ελευθερία και την ειρήνη. «Ως προς αυτό η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να ευχαριστήσει κυρίως «τους Αμερικανούς φίλους μας», είπε.
Τόνισε επίσης τη συμβολή του ΝΑΤΟ στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για πολιτικές λύσεις στη Συρία και τη Λιβύη.
Και συνέχισε, σημειώνοντας πως αν και η Τουρκία είναι ένας δύσκολος εταίρος, θα πρέπει για γεωστρατηγικούς λόγους να παραμείνει οπωσδήποτε στο ΝΑΤΟ.
Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές της δαπάνες. Το ποσοστό του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξηθεί από 1,42% του ΑΕΠ το 2020 σε 1,5% μέχρι το 2024 και να φθάσει το 2% στις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Δήλωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με την εκπαίδευση στρατιωτών συμμαχικών κρατών και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μάλι. Σε αυτήν την περίπτωση η Γερμανία δεν θα μπορεί να κλειστεί στον εαυτό της και να αποφεύγει να προμηθεύει σε άλλες χώρες πολεμικό εξοπλισμό.
Η Mέρκελ αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία της στην σχέση της Ευρώπης με την Κίνα και ζήτησε να βρεθεί μια κοινή στάση - πριν απ’ όλους της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Επαίνεσε εξάλλου το έργο της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού στην Γερμανία, το οποίο από την αρχή της ύπαρξης του έχει επισκιαστεί από έντονες συγκρούσεις και κρίσεις. Τόνισε όλα όσα έχουν επιτευχθεί και αναφέρθηκε στη βασική σύνταξη, το ελάχιστο επίδομα επιμόρφωσης, αλλά και τον νόμο περί μετανάστευσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Μίλησε επιπλέον για την πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με το κλίμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αρχίσει τάχιστα ο μετασχηματισμός.
Η Άγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της κυβέρνησης και εξέφρασε την κατάπληξη της για το γεγονός ότι γι’ αυτό το ζήτημα γίνεται συζήτηση "σε τόσο υποτιμητικό τόνο". Τις απαιτήσεις δε για την δημιουργία νέου χρέους τις απέρριψε ως «παράλογες».
«Μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι στο Κοινοβούλιο ομιλούν τόσο υποτιμητικά για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», είπε. «Δεν είχαμε ποτέ πριν τόσο πολλές επενδύσεις στον προϋπολογισμό. Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κανείς ότι οι επενδύσεις είναι καλές μόνον αν δημιουργούν νέο χρέος».
Η Mέρκελ στράφηκε έτσι εναντίον της απαίτησης κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως η Αριστερά και οι Πράσινοι, τα οποία ζητούν μεγαλύτερες επενδύσεις στην προστασία του κλίματος και τον κοινωνικό τομέα και θέλουν να χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδύσεις μέσω της δημιουργίας νέου χρέους.
Η Καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία είναι επί του παρόντος «σχετικά ισχυρή» οικονομικά. Ωστόσο, χρειάζονται μέτρα για την ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
Η τελική ψηφοφορία για το σχέδιο προϋπολογισμού έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 29/11.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις