ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Όχι πολύ μετά τις 15/10' θέλει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Ακιντζί

'Όχι πολύ μετά τις 15/10' θέλει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Ακιντζί

Σε μια ημερομηνία, όχι πολύ μετά τις 15 Οκτωβρίου που η Τζέιν Χολ Λουτ θα υποβάλει την έκθεσή της, θα ήθελε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί για να καθορίσουν την ημερομηνία διάνοιξης των οδοφραγμάτων αλλά και «να συζητήσουμε το μέλλον του νησιού. Αυτό είναι ευθύνη μας».

 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης προέβη σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση – ενημέρωση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς των τεσσάρων «συγκυβερνώντων» κομμάτων, η οποία ακολούθησε την πρωινή του συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Στη συνάντηση με την κ. Σπέχαρ, είπε ο κ. Ακιντζί, συζήτησαν ιδιαίτερα το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου. Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ "θα έχει επαφές με την ε/κ ηγεσία και θα τα πούμε ξανά", πρόσθεσε.
 
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι σήμερα ενημέρωσε την «συγκυβέρνηση» και αύριο την αντιπολίτευση για τις επαφές που είχε στην Νέα Υόρκη και τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η έκθεση της προσωρινής του απεσταλμένης, Τζέιν Χολ Λουτ δεν είναι ακόμα έτοιμη. Θα υποβληθεί στον ΓΓ ο οποίος θα υποβάλλει την δική του έκθεση στο ΣΑ του ΟΗΕ, συμπλήρωσε λέγοντας ότι στις 15 Οκτωβρίου θα έχουν την ευκαιρία να επαναξιολογήσουν την κατάσταση.
 
Συνομίλησε με την Τζέιν Χολ Λουτ

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι χθες είχε συνομιλία με την κ. Λουτ η έκθεση της οποίας έβαινε προς ολοκλήρωση. Σήμερα, ανέφερε, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση και να έχει υποβληθεί στον ΓΓ, προσθέτοντας ότι θα περιμένουμε την 15η Οκτωβρίου.
 
Θα συζητήσουν οδοφράγματα και το μέλλον της Κύπρου

«Το είπα και προηγουμένως, ως δύο ηγέτες είναι εφικτό να συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες. Επιθυμώ να συναντηθώ με τον κ. Αναστασιάδη σε μια ημερομηνία ενδεχομένως όχι πολύ μετά την έκθεση της 15ης Οκτωβρίου. Και να καθορίσουμε από κοινού και να ανακοινώσουμε στον κόσμο την ημέρα διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου και να ανταλλάξουμε απόψεις για το μέλλον αυτού του νησιού, αξιολογώντας και την έκθεση που θα βγει στις 15 Οκτωβρίου».
 
Επιθυμώ να συζητήσω για ακόμη μια φορά μαζί του το πως θα διαμορφωθεί το μέλλον της Κύπρου επειδή θεωρώ ότι αυτό είναι υποχρέωσή μας και καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτό το νησί, πρόσθεσε.
 
«Χαλαρή» ομοσπονδία και αρμοδιότητες

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται στην ε/κ πλευρά για «χαλαρή ομοσπονδία», ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν διάφορες αναφορές και στον ε/κ Τύπο επί του θέματος και αναμένει ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμένει να συζητήσει αυτό το θέμα πιο ξεκάθαρα.
 
«Πρέπει να πω το εξής: στις μέχρι τώρα συγκλίσεις περιλαμβάνεται το ότι εκτός των εξουσιών που θα δοθούν στην κεντρική, ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όλες οι άλλες αρμοδιότητες θα είναι των συνιστωσών πολιτειών. Δηλαδή αυτές είναι τα ‘κατάλοιπα εξουσίας’ - residual powers, που θα είναι στις πολιτείες. Μεταξύ αυτών είναι οι τομείς της υγείας, της παιδείας, των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού».
 
Επιπλέον αυτών, είπε, στις συγκλίσεις υπάρχει αυτή τη στιγμή και αρμοδιότητα σύναψης διεθνών συμφωνιών από τις συνιστώσες πολιτείες.
 
Στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, είναι κατά κύριο λόγο η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός. «Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι σκέψεις του κ. Αναστασιάδη για τις μέχρι σήμερα συμφωνημένες αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης που θα μεταφερθούν στις πολιτείες».
 
Αυτό, ανέφερε, δεν το είδε πουθενά στον (ε/κ) Τύπο και γι’ αυτό δεν μπορεί να κάνει λεπτομερή σχόλια. «Γι’ αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γι’ αυτά τα θέματα τις επόμενες ημέρες».
 
Οι ανησυχίες του Γλαύκου Κληρίδη για τις κεντρικές αρμοδιότητες

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι σε αυτά τα θέματα ο Γλαύκος Κληρίδης είχε απόψεις που ήταν γνωστές για το ποιες και μέχρι πού θα έφταναν οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχει προστριβή μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ο κ. Κληρίδης υπερασπιζόταν ότι θα ήταν καλύτερα να είχαν περισσότερες αρμοδιότητες οι πολιτείες.
 
«Αυτό δεν είναι κάτι λάθος. Εμείς στις διαπραγματεύσεις τα υπενθυμίσαμε αυτά. Ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις η προσέγγιση του κ. Κληρίδη σε αυτό το θέμα σε κάποιες περιπτώσεις ξεχάστηκε, απορρίφθηκε και έγιναν προσπάθειες να αυξηθούν οι κεντρικές αρμοδιότητες. Τώρα γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για ακριβώς αντίθεση στάση. Βεβαίως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τα αξιολογήσουμε όλα αυτά σε μια έστω κοινωνικού περιεχομένου συνάντηση». Θα είναι ωφέλιμο να δει, είπε, τί συγκεκριμένα σκέφτεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αντιδρά σε απευθείας διαπραγματεύσεις Τουρκίας – εκ πλευράς

Κληθείς να σχολιάσει εάν θεωρεί ότι η τ/κ πλευρά μένει εκτός διαδικασίας τώρα που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συνάντηση Τσαβούσογλου – Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί παρέπεμψε στην προ ημερών γραπτή του δήλωση επί του θέματος. Συμπλήρωσε δε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ του είχε πει πως μπορεί να συναντηθεί ανεπισήμως με τον Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο της διερεύνησης των προθέσεων, όπως είχε πράξει στο παρελθόν και με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.
Ο ίδιος, είπε, ανέφερε στον κ. Τσαβούσογλου ότι δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι παραγωγικό. «Εάν βρεθείτε μια δυο φορές δεν υπάρχει πρόβλημα, άλλωστε ούτε αυτό είναι κάτι κρυφό. Έγινε στο Κραν Μοντανά, μπορεί να γίνει και μετά. Αλλά η ένστασή μου είναι – και το λέω ξεκάθαρα – εάν υπάρξει επιθυμία αυτό να συνεχιστεί, ακόμα και αν λέγονται ανεπίσημες (επαφές), να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ε/κ πλευράς. Αυτό θα αναστατώσει τον τ/κ λαό και σίγουρα εγώ, ως ο εκλελεγμένος ηγέτης αυτού (του «λαού) θα ενοχληθώ και αυτή την ενόχλησή μου δεν την κρύβω».
 
Εάν υπάρξουν τέτοιες συναντήσεις μεταξύ των 4 πλευρών, είπε, δηλαδή της Τουρκίας, της Ελλάδας, της τ/κ και της ε/κ πλευράς, τότε δεν έχει αντίρρηση.
 
Επανέλαβε ότι με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν είχαν συμφωνήσει ότι θα μπορούσε να γίνει έστω μια κοινωνική συνάντηση των τεσσάρων. Η τ/κ πλευρά, είπε, δεν έχει πρόβλημα ακόμα και να πάει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Άγκυρα, αλλά τότε θα πρέπει και ο ηγέτης των Τ/κ να πάει στην Αθήνα, όπως είχε γίνει μια φορά με τους διαπραγματευτές αλλά δεν υπήρξε συνέχεια γιατί δεν το θέλησε η ελληνική και η ε/κ πλευρά. «Σε αυτά τα θέματα είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψην το στοιχείο της αμοιβαιότητας. Δηλαδή, μια δυο φορές μπορεί κάποιος να κουβεντιάσει αλλά εάν υπάρξει θέληση να γίνονται διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ε/κ πλευρά, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό».

«Καλό είναι να συναντώνται τα κόμματα μεταξύ τους»

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουν γίνει συναντήσεις και Οζερσάι – Νεοφύτου και πως ο «υπουργός εξωτερικών» λέει πως το πρόβλημα είναι στην ουσία ενώ ο Τ/κ ηγέτης στην μεθοδολογία και εάν αυτό δεν είναι σύγκρουση απόψεων, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως οι κ. Οζερσάι και Νεοφύτου συναντήθηκαν ως αρχηγοί κομμάτων.
 
Ο ίδιος σήμερα είπε και στα άλλα κόμματα της «κυβέρνησης» ότι είναι ωφέλιμο να έχουν επαφές με τα ε/κ κόμματα. «Ο κάθε πρόεδρος κόμματος, το κάθε κόμμα έχει τις δικές του απόψεις. Το να ανταλλάζουν απόψεις είναι ωφέλιμο δεν είναι επιζήμιο. Γι’ αυτό σε αυτή τη διαδικασία δεν βλέπω πρόβλημα. Μπορούν να συναντηθούν και με τον Αβέρωφ και με τον Κυπριανού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι και τα άλλα κόμματα θα έχουν επαφές γι’ αυτό το θέμα. Εγώ δεν είμαι αρχηγός κόμματος, έχω την δική μου θέση και τις αρμοδιότητες που μου έδωσε ο τ/κ λαός».
 
«Δεν χρειάζεται να βγούμε από τις παραμέτρους του ΟΗΕ»

Ακόμα κι αν δεν γίνεται αποδεκτός ως «πρόεδρος», είπε, ως ηγέτης των Τ/κ ο ίδιος είναι αποδεκτός από τον κόσμο και έχει διάφορες επαφές και διαχειρίστηκε την διαδικασία των συνομιλιών μέχρι σήμερα. «Θα δούμε όλοι μαζί πως θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Θέλουμε ειρήνη και ευμάρεια. Δεν θέλουμε τη συνέχιση του στάτους κβο. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν και ούτε θεωρώ ότι χρειάζεται να βγούμε εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ».
 
Επαφές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο των πολιτικών κομμάτων, σημείωσε. Δεν απέκλεισε ο ίδιος να έχει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως στο παρελθόν, αλλά «τα ΗΕ πρέπει με κάποιο τρόπο να είναι παρόντα σε αυτή τη διαδικασία».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ήταν ωφέλιμη και τον εμπιστεύεται, «ξέρει την στάση μας, ξέρει το θέμα, καταλαβαίνει, τα καταλαβαίνει όλα».

 

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top