Ισπανία: Οι βουλευτές άναψαν «πράσινο φως» για την εκταφή του Φράνκο

Ισπανία: Οι βουλευτές άναψαν «πράσινο φως» για την εκταφή του Φράνκο

«Ναι» στο διάταγμα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης είπαν οι Ισπανοί βουλευτές, δίνοντας «πράσινο φως» στην εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από το μαυσωλείο του που βρίσκεται κοντά τη Μαδρίτη.

Κατά την ψηφοφορία, 172 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εκταφής, μόλις 2 βουλευτές ψήφισαν κατά, ενώ υπήρξαν 164 αποχές.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προτίθεται να προχωρήσει στην εκταφή των λειψάνων του Φράνκο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε την απόφασή του λίγες ημέρες αφότου ανήλθε στην εξουσία, λέγοντας ότι η Ισπανία «δεν μπορεί να επιτρέψει, ως εδραιωμένη και ευρωπαϊκή δημοκρατία, σύμβολα που διχάζουν τους Ισπανούς». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι η η ύπαρξη ενός μαυσωλείου που στεγάζει την σορό ενός δικτάτορα θα ήταν «αδιανόητη στην Γερμανία ή την Ιταλία».

Σύμβολο διχασμού και απαξίωσης των δημοκρατικών

Αν και ο δικτάτορας Φράνκο προέβαλε το μαυσωλείο ως τόπο συμφιλίωσης, το μνημείο θεωρείται σύμβολο διχασμού και απαξίωσης των δημοκρατικών, οι σοροί των οποίων εκτάφηκαν από ομαδικούς τάφους και νεκροταφεία και ενταφιάσθηκαν εκεί χωρίς να ζητηθεί η άδεια των συγγενών τους.

Για την οικοδόμηση του μαυσωλείου, 20.000 πολιτικοί κρατούμενοι συμμετείχαν στην οικοδόμηση του μαυσωλείου (1940-1959).

Πάντως, μετά την ανακοίνωση του Σάντσεθ, οι επισκέπτες αυξήθηκαν δραματικά.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Και επισήμως σκυτάλη στην Κύπρο για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Και επισήμως σκυτάλη στην Κύπρο για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Κύπρος παρέλαβε, επίσημα τη σκυτάλη της Προεδρίας από τη Δανία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με μια ανταλλαγή δώρων μεταξύ της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα Μαριλένας Ραουνά και της ομολόγου της Μαρία Μπγιέρ.

BEST OF TOTHEMAONLINE