Τη δημιουργία φόρουμ εμπορικών επιμελητηρίων Τουρκίας – ψευδοκράτους υπέγραψαν σήμερα στα κατεχόμενα ο πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματαγορών Τουρκίας, Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου ταυτόχρονα με το πρωτόκολλο για την ενίσχυση του διαλόγου σε θέματα εμπορίου και οικονομίας, διευκόλυνσης των επενδύσεων που θα προτρέπει την επέκταση της οικονομικής ρευστότητας, εμπορίου και επενδύσεων.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι συμφωνίες υπογράφηκαν μετά το συνέδριο με τίτλο «Οικονομικές σχέσεις Τουρκίας – τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος, στον τ/κ επιμελητήριο παρουσία του «πρωθυπουργού», Τουφάν Ερχιουρμάν, του «υπουργού ενέργειας και οικονομίας», Οζντίλ Ναμί, του «υπουργού συγκοινωνιών», Τολγκά Ατακάν και του Τούρκου «πρέσβη» στη Λευκωσία, Ντεριά Κανμπάι.
Με το πρωτόκολλο, προστίθεται, θα δημιουργηθούν μηχανισμοί για τη διευκόλυνση των εμπορικών σχέσεων, του εμπορίου και των επενδύσεων. Υπήρξε επίσης συμφωνία για το διαμοιρασμό πληροφοριών και εμπειριών, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αμοιβαίων επισκέψεων από τεχνικές αντιπροσωπείες, την πραγματοποίηση φόρουμ και συνεδρίων.
Σε δηλώσεις του ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι θέλει να σταθεί στη λέξη «καθεστώς» (status) στην Κύπρο, το οποίο – είπε – έχει δημιουργήσει μια ανισορροπία κατά των Τ/κ σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Πρόσθεσε δε ότι μετά το 1974 Τουρκοκύπριοι και Τουρκία έχουν κάνει πολλά αλλά δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο όσον αφορά τα θέματα οικονομίας και τα κοινωνικά.
Μπορεί να γίνει συζήτηση για το ποιος έφταιξε γι’ αυτό και πού έγιναν λάθη, συνέχισε ο κ. Ερχιουρμάν, αλλά ήρθε η ώρα να δουν μπροστά και τουλάχιστον να εξαλείψουν γρήγορα την ανισορροπία με τον «νότο» και να δουν πώς θα προχωρήσουν κοινωνικά και οικονομικά.
Ο Τουφάν Ερχιουρμάν μίλησε για «εμπάργκο» και δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και μια δυνατή Τουρκία με την οποία έχουν ισχυρούς δεσμούς ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς και πως με καλή διαχείριση και τις σωστές φόρμουλες θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες αυτές.
Κάλεσε δε όλους να εργαστούν από κοινού ώστε «να βάλουμε το χέρι μας κάτω από την πέτρα και να προσπαθήσουμε να την σηκώσουμε», προσθέτοντας ότι επιδιώκουν τις επενδύσεις και θα προσπαθήσουν να διευκολύνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες γι’ αυτό.
Ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ είπε ότι το φόρουμ των εμπορικών επιμελητηρίων Τουρκίας – ψευδοκράτους είναι το πρώτο βήμα προσθέτοντας ότι είναι οι Τ/κ που πληρώνουν το τίμημα της μη λύσης και πως ζουν κάτω από «εμπάργκο», το οποίο θεωρεί ως μια προσπάθεια να ξεχάσουν τα βασικά δικαιώματά τους στην Κύπρο.
Οι δικές τους πρωτοβουλίες αλλά και οι πολιτικές δεν ήταν αρκετές για την επίλυση του Κυπριακού, συνέχισε ο κ. Ντενίζ λέγοντας ότι οι προτάσεις τους για ενίσχυση και αύξηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο «λαών» προσέκρουαν σε «πολιτικό τείχος» και δεν ευοδώθηκαν.
Απευθυνόμενος προς την ΕΕ ο κ. Ντενίζ είπε ότι δεν πρέπει το τίμημα για την μη λύση να το πληρώσουν οι Τ/κ, το καταδικάζει αυτό και πρόσθεσε ότι πρέπει «να δούμε την δουλειά μας, να ενεργήσουμε εν γνώση του τί μας ωφελεί εμάς».
Η Τουρκία, συνέχισε, είναι βασικός εμπορικός εταίρος των Τ/κ δίδοντας στοιχεία για τους Τούρκους τουρίστες και φοιτητές για το 2017. Από την Τουρκία, ανέφερε, εισάγουν το 60% των αναγκών τους και είναι αυτή η πρώτη αγορά στην οποία πουλούν το 62% των προϊόντων που παράγονται στα κατεχόμενα.
Δίδουν, είπε, προτεραιότητα στο να αυξήσουν αυτά τα νούμερα και να αναπτύξουν τις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία.
Ο Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου ανέφερε από την πλευρά του ότι στις 19 Απριλίου, στην πρώτη του συνάντηση με τον Τουργκάι Ντενίζ στην Τουρκία, συζήτησαν τους τομείς συνεργασίας και στην συνέχεια πήγαν μαζί στις Βρυξέλλες σε σύνοδο του “Euro Chambers” όπου μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τ/κ.
«Η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, η παιδεία και οι επενδύσεις είναι σίγουρα πολύ σημαντικά αλλά το πιο σημαντικό είναι η αδελφότητά μας. Εσείς είστε για μας σε κάθε τομέα και εταίροι μας αλλά και αδέρφια μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι για μας η βόρεια Κύπρος είναι σαν κόρη οφθαλμού».
Ως τουρκική επιχειρηματική κοινότητα, πρόσθεσε, θέλουν να εμπλουτίσουν τους Τ/κ και γνωρίζουν ότι τα άδικα «εμπάργκο» έχουν καθυστερήσει την ανάπτυξη των Τ/κ. Θεώρησε δε σημαντικό να γίνουν οι απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις. «Το κλειδί για απευθείας επενδύσεις είναι να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό κλίμα».
Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο της Ένωσης Χρηματιστηρίων και Εμπορικών Επιμελητηρίων, οι επιτροπές που δημιουργήθηκαν μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ για θέματα εργαζομένων και επαγγελματιών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
Υπενθύμισε επίσης το φόρουμ που είχαν δημιουργήσει οι αντίστοιχες Ενώσεις Ελλάδας – Τουρκίας και τα επιμελητήρια Ε/κ και Τ/κ στο παρελθόν και πως είχαν καταφέρει να συναντηθούν 3 φορές δηλώνοντας στήριξε σε βήματα προς την λύση, ωστόσο εκείνη η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις