Την ώρα που συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου Θανάση Νικολάου διαδήλωναν, η Νομική Υπηρεσία εξέδιδε ανακοίνωση για να δώσει εξηγήσεις.
Ο Θανάσης Νικολάου βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας το 2005 και υ υπόθεσή του διερευνάται εδώ και 13 χρόνια.
Η Νομική Υπηρεσία εξηγεί τη διαδικασία που ακολούθησε με ανακοίνωσή της.
Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:
Ο Αθανάσιος Νικολάου βρέθηκε νεκρός κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας στις 29/9/2005. Ο αποθανών ήταν επαναπατρισθείς από την Αυστραλία και εξέτιε εξάμηνη στρατιωτική θητεία στο στρατόπεδο Ευμένιος Παναγιώτου στη Λεμεσό. Την ημέρα του θανάτου του έπρεπε να επιστρέψει στο στρατόπεδο μετά από μία μέρα διανυκτέρευσης. Δεν επέστρεψε ποτέ στο στρατόπεδο και το απόγευμα της ίδιας μέρας βρέθηκε νεκρός.
Το πόρισμα της πρώτης θανατικής ανάκρισης ανέφερε ότι ο θάνατός του επισυνέβη κάτω από συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτοκτονία. Το πόρισμα ακυρώθηκε κατόπιν αίτησης certiorari που καταχώρησε η μητέρα του αποθανόντα στη βάση ότι δεν παρείχετο έδαφος για κατάληξη με βαθμό βεβαιότητας ότι πρόκειται για αυτοκτονία.
Το πόρισμα του δεύτερου θανατικού ανακριτή περιορίστηκε μόνο στο ότι πέθανε από τα τραύματα που προήλθαν από την πτώση αποκλείοντας εγκληματική ενέργεια. Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.
Στις 21/3/2011 το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου διόρισε δύο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Αθανάσιου Νικολάου. Ο Υπουργός Άμυνας εισήγαγε τη σχετική πρόταση.
Στις 21/12/2012 οι ποινικοί ανακριτές ολοκλήρωσαν τη διερεύνησή τους και εισηγήθηκαν όπως η διερεύνηση των συνθηκών θανάτου επανεξεταστεί από την αστυνομία, στη βάση των δικών τους ευρημάτων ότι ο θάνατος του Αθανάσιου Νικολάου ενδεχομένως να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο προώθησε τον φάκελο και το πόρισμα των ποινικών ανακριτών στον τέως Γενικό Εισαγγελέα τον Γενάρη του 2013 ο οποίος έδωσε οδηγίες όπως οι ποινικοί ανακριτές συνεχίσουν την εξέταση της υπόθεσης μέχρι τέλους.
Στις 24/5/2013 το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε τις σχετικές οδηγίες στους ποινικούς ανακριτές οι οποίοι στις 24/2/2014 επανέλαβαν την εισήγησή τους περί περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης από την αστυνομία.
Στις 8/4/2014 ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι, από την μέχρι τότε διερεύνηση, δεν προέκυπταν στοιχεία τα οποία να έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης.
Στις 23/4/2014 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως δοθεί αντίγραφο της ποινικής ανάκρισης και της έκθεσης των ανακριτών στην οικογένεια του θύματος και όπως τους δοθεί χρηματική βοήθεια σε περίπτωση που επιθυμούν να διερευνήσουν οι ίδιοι περαιτέρω τις συνθήκες θανάτου του συγγενή τους.
Στις 3/11/2014 ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες προς την αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση.
Η Νομική Υπηρεσία πληροφορείται ότι η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει τη διερεύνηση και ότι προετοιμάζει την έκθεσή της για να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία.
Ας σημειωθεί ότι εκκρεμεί ατομική προσφυγή με αριθμό 29068/10 στο ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) με ισχυρισμό παραβίασης της διαδικαστικής υποχρέωσης του Κράτους για διεξαγωγή αποτελεσματικής διερεύνησης που πηγάζει από το άρθρο 2 της Σύμβασης (δικαίωμα τη ζωή). Εκκρεμεί επίσης αγωγή με αριθμό 4142/16 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας από τους γονείς του αποβιώσαντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό
• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu
• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του
• Ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ - Η διαφορά από την απλή αγάπη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις