Νόμους για πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, για τη διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 09/06.
Ομόφωνα ψηφίστηκε ο νόμος που κυρώνει το Πρωτόκολλο για την Πάταξη του Λαθρεμπορίου Καπνικών Προϊόντων στη Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την θέσπιση συστήματος αδειοδότησης στην παραγωγή, εισαγωγή, εξαγωγή του καπνού, των προϊόντων καπνού και των παραγωγικών μηχανημάτων, την απαίτηση από όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια ως προς τους πελάτες τους, την θέσπιση συστήματος από εθνικά ή και περιφερειακά συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης της διακίνησης των καπνικών προϊόντων και μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ τοποθετείται υπέρ της πάταξης του λαθρεμπορίου. Υπενθύμισε ωστόσο ότι στην Κύπρο «έχουμε μια μεγάλη τρύπα» που ονομάζεται Πράσινη Γραμμή, κάτι που κάνει δύσκολη την προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.
Ομόφωνα, ψηφίστηκαν επίσης δύο νομοσχέδια και ένας κανονισμός αναφορικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία εναρμονίζουν την εθνική νομοθεσία με το ενωσιακό κεκτημένο.
Τοποθετούμενος από το βήμα της Ολομέλειας ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι από το 2012 και μετά είχαν γίνει πολλές και σοβαρές καταγγελίες αναφορικά με την απαίτηση χρημάτων για δημόσια εκπομπή μουσικών έργων. Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι στο θέμα επικρατεί αναρχία, είπε, προσθέτοντας ότι τότε είχε λεχθεί από τους αρμόδιους ότι αναμενόταν η ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία έφτασε στην Κύπρο το 2014. Στη Βουλή, είπε, ήρθε πριν από μερικές εβδομάδες, με τρία χρόνια καθυστέρηση και όταν είμαστε ενώπιον βαρύτατου προστίμου.
Καταφέραμε και φέραμε στην Ολομέλεια ένα νομοσχέδιο ομόφωνο, συνέχισε ο κ. Κώστα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτή η κατάσταση η απαράδεκτη πρέπει να σταματήσει». «Δεν είναι η πρώτη φορά. Τολμώ να πω ότι είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι με τα νομοσχέδια που ψηφίζονται «δεν λύνουμε σίγουρα το πρόβλημα», προσθέτοντας όμως ότι το κλειδί είναι στους κανονισμούς που θα έρθουν από την εκτελεστική εξουσία «όπου θα μπορούν να τεθούν κριτήρια».
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Αντρέας Κυπριανού συμφώνησε με τον συνάδελφό του Κώστα Κώστα για τις καθυστερήσεις και πρότεινε ότι είναι η ώρα να έρθει η ΠΑΣΥΔΥ ενώπιον της Βουλής για να δώσει εξηγήσεις για την κωλυσιεργία εκ μέρους των δημοσίων λειτουργών. Σε ότι αφορά την ουσία των νομοσχεδίων είπε ότι θα μπει τάξη στην αναρχία, αφού θα καταγραφούν σε συγκεκριμένο μητρώο αυτοί που πραγματικά εκπροσωπούν τους μουσικούς δημιουργούς. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τέλη αλλά με τους κανονισμούς κριτήρια, πρόσθεσε.
Τα νομοσχέδια προβλέπουν μεταξύ άλλων τον καθορισμό των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των οργανισμών και των οντοτήτων που διαχειρίζονται συλλογικά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, των χρηστών, καθώς και των δικαιούχων των εν λόγω δικαιωμάτων, ίδρυση ανεξάρτητης αρχής που θα τηρεί μητρώα εγγραφής και θα ασκεί έλεγχο και κατάργηση της υφιστάμενης αρχής.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να είχε εναρμονιστεί με την σχετική οδηγία ως τις 10 Απριλίου 2016. Τα νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή στις 31 Μαρτίου 2017 ενώ είχε ήδη αρχίσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδικασία παράβασης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω καθυστέρησης στην εναρμόνιση.
Εξάλλου, με 41 ψήφους υπέρ και δύο αποχές η Ολομέλεια ψήφισε και νομοθέτημα που συμμορφώνει το εθνικό δίκαιο με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναφορικά με τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα υπαλλήλων του κρατικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής μετά από προσφυγή απόδημου Κύπριου το ΔΕΕ το Δικαστήριο κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να καταργήσει στο επαγγελματικό σχέδιο τον ηλιακό περιορισμό των 45 ετών, δηλαδή όταν κάποιος παραιτείτο πριν το 45ο έτος ηλικίας δεν είχε δικαίωμα σε σύνταξη, κάτι που κυρώθηκε με νόμο το 2013.
Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της ζητά αναδρομική ισχύ του νόμου από τον Μάιο του 2004.
Παράλληλα ανέφερε ότι η Ένωση Κυπρίων Ελλάδος με σειρά επιστολών της ζητά επίσης να καταργηθεί η πρόνοια για υποχρεωτική συμπλήρωση πέντε χρόνων απασχόλησης στη Δημόσια Υπηρεσία προτού κάποιος δικαιούται συνταξιοδοτικά ωφελήματα καθώς και να ισχύει αναδρομικά η νομοθεσία από το 1996.
Τόσο το ΥΠΟΙΚ και η Νομική Υπηρεσία διαφωνούν, είπε ο κ. Φακοντής, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τους αρμόδιους η μοναδική μας υποχρέωση είναι η κατάργηση του ηλικιακού περιορισμού.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, πρόσθεσε, λέει ότι και η περίοδος των πέντε χρόνων παραβιάζει τις διατάξεις του δικαίου της Ένωσης και θεωρεί το θέμα ως διακριτό που χρήζει περαιτέρω μελέτης. Ζητήσαμε από το Υπουργείο να τοποθετηθεί, είπε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο συνεχίζει να έχει τη θέση ότι τα πέντε χρόνια πρέπει να παραμείνουν.
Η Επιτροπή με τη διαφωνία ενός μέλους της, αποφάσισε όπως αποστείλει επιστολή προς το Υπουργείο κατά πόσο έχει πρόθεση να μελετήσει το θέμα της κατάργησης των 5 ετών και την πιθανότητα αναδρομικότητας πριν το 2004 καθώς και πόσα άτομα επηρεάζονται και ποιο το κόστος, ανέφερε.
Ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι έχει ετοιμαστεί η επιστολή αλλά ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου λόγω του κίνδυνου επιβολής προστίμου και η Επιτροπή θα επανέλθει να επανεξετάσει το θέμα όταν λάβει την απάντηση του Υπουργείου.
Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης διευκρίνισε ότι ο ίδιος είχε διαφωνήσει με την αποστολή επιστολής στο Υπουργείο. Το μόνο που μας ζητήθηκε ήταν η κατάργηση του ορίου ηλικίας, είπε και εξέφρασε την άποψη ότι τα πέντε χρόνια καλώς ήταν στον νόμο και δεν βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να κάνουμε ζήτημα.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα απέχει διαμαρτυρόμενος για την στάση της Κυβέρνησης. «Εμείς δεν έχουμε ικανοποιηθεί από τα επιχειρήματα της εκτελεστικής εξουσίας για το κριτήριο της συμπλήρωσης των 5 χρόνων ευδόκιμης υπηρεσίας», προσθέτοντας ότι το Κίνημα είχε ζητήσει να καταργηθεί η πρόνοια.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανείπωτη τραγωδία: Πρώτος θάνατος βρέφους από RSV - Κατέληξε στο Μακάρειο
• Γρίπη: Αυξήθηκαν στους δέκα οι θάνατοι στην Κύπρο
• Θάνατος 24χρονου: Δηλώνουν «στοχοποιημένοι» από την Αστυνομία οι τουρκοκύπριοι καταζητούμενοι
• Επαναπροκηρύσσεται με βελτιώσεις το στεγαστικό σχέδιο για νέα ζευγάρια - Δείτε τα ποσά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις