Η Σύμβαση που υπογράφηκε στο Στρασβούργο, στις 16 Ιουνίου 2015, δεν έχει κυρωθεί ακόμη, με τους βουλευτές να επισημαίνουν τα κενά που πρέπει να καλυφθούν νομοθετικά και την ανάγκη συντονισμού, ώστε να καταστεί εφικτή η ουσιαστική εφαρμογή της.
Συνεχίστηκε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η συζήτηση γύρω από το θέμα της προώθησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών για κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία.
Η Σύμβαση που υπογράφηκε στο Στρασβούργο, στις 16 Ιουνίου 2015, δεν έχει κυρωθεί ακόμη, με τους βουλευτές να επισημαίνουν τα κενά που πρέπει να καλυφθούν νομοθετικά και την ανάγκη συντονισμού, ώστε να καταστεί εφικτή η ουσιαστική εφαρμογή της.
Όπως δήλωσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου αμέσως μετά η συνεδρίαση «υπάρχει πολιτική βούληση από όλα τα συνεπηρεαζόμενα Υπουργεία», προσθέτοντας πως το ζητούμενο δεν είναι απλά να κυρωθεί η Σύμβαση, αλλά να γίνουν και όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην νομοθεσία για να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται.
Είπε εξάλλου ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε τις απόψεις των αρμοδίων Υπουργείων όσον αφορά την προετοιμασία για την κύρωση, ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορους προβληματισμούς και κενά, όπως η έλλειψη ψυχολόγου όταν παραλαμβάνεται ένα θύμα βιασμού στις πρώτες βοήθειες, το θέμα της οικονομικής στήριξης των θυμάτων που διαμένουν στα καταφύγια, τα νοσήλια και άλλα.
Η κ. Δημητρίου είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν ότι εντός των προσεχών ημερών θα σταλεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για όλες τις μορφές βίας ενώ παράλληλα με την κύρωση πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις για να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και έτοιμοι. Η Επιτροπή θα ξαναδεί το θέμα στις αρχές Απριλίου, κατέληξε.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα είπε ότι ο δρόμος για την κύρωση είναι μακρύς και μίλησε για την ανάγκη συντονισμού των διαφόρων υπηρεσιών, με στόχο την ουσιαστική προσαρμογή στις πρόνοιες της Σύμβασης.
«Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και δεν αρκεί μόνο η πολιτική βούληση. Χρειάζονται και οι αναγκαίες αποφάσεις» ανέφερε σε δηλώσεις της, ενώ είπε ότι το ΑΚΕΛ θα σταθεί επικριτικά στις καθυστερήσεις και υποστηρικτικά εκεί όπου οι δράσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η κ. Σάββα είπε ότι ήταν προγραμματισμένη η παρουσία των συναρμόδιων Υπουργείων, που είναι επιφορτισμένα με την υλοποίηση των προϋποθέσεων για τη συνολική εφαρμογή της Σύμβασης, εντούτοις ζητήθηκε χρόνος μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να απαντήσουν αναφορικά με τις δράσεις τους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, που έχει το γενικό συντονισμό.
Πρόσθεσε ότι έγινε μια γενικότερη συζήτηση γύρω από το θέμα της βίας κατά των γυναικών, η οποία, όπως είπε, κατέδειξε την ύπαρξη αρκετών αδυναμιών στις δομές, αλλά και στις δράσεις των υπηρεσιών του κράτους. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για απουσία ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου, απουσία συστήματος συλλογής δεδομένων για την έκταση της ενδοοικογενειακής βίας, απουσία διατμηματικής συνεργασίας και απουσία εξειδικευμένων υπηρεσιών για αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις