ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ελπίδα ότι είναι εφικτή μια διαρκής λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ομπάμα

Την ελπίδα ότι είναι εφικτή μια διαρκής λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ομπάμα

Την ελπίδα ότι μια διαρκής λύσης είναι εφικτή, εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον `Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το Κυπριακό απασχόλησε τη συζήτηση που είχαν Τσίπρας και Ομπάμα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Συζήτησαν, επίσης, τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, την προσφυγική κρίση αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλος της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζουν, όπως είπε, τη στήριξή τους στις κρίσιμες και σημαντικές δικοινοτικές συνομιλίες που διεξάγονται. Συνομιλίες, που,  προσέθεσε, φέρνουν την ελπίδα αλλά απαιτούν και εξαιρετική προσοχή στην κρίσιμη φάση που βρίσκονται, καθώς καίρια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στόχος είναι η λύση να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού και να συνεισφέρει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο νησί.

Σημείωσε, ότι λύση τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων.

Στις δηλώσεις του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι οι προοπτικές για δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη λύση είναι καλύτερες σήμερα από ό,τι εδώ και καιρό. Αυτό, τόνισε, δεν σημαίνει ότι είναι εγγυημένη η επιτυχία αλλά ότι υπάρχει η πιθανότητα επίλυσης μιας διαμάχης δεκαετιών. Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεχίσουν την προσπάθεια και συμπλήρωσε ότι τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων θα ωφεληθούν από μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μια διαρκής λύση, η οποία θα δημιουργήσει νέα οικονομική αισιοδοξία για όλους τους Κυπρίους, είναι εφικτή. Κατέληξε λέγοντας ότι αν όντως επιτευχθεί λύση θα αποτελέσει ένα ισχυρό παράδειγμα ανά τον κόσμο για το τί μπορεί να επιτευχθεί δια της διπλωματίας και των συμβιβασμών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς πιστεύουν ότι μπορούν να πείσουν τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δώσει τέλος στην κατοχή της Κύπρου, ο κ. Ομπάμα είπε ότι πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που διεξάγεται μεταξύ Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και τόνισε ότι είναι πολύ θετικό ότι υπάρχουν δύο ηγέτες που δείχνουν πραγματικά δεσμευμένοι "στην προσπάθεια να εξευρεθούν συμβιβασμοί και μια προσέγγιση που θα εξυπηρετήσει και τους δύο λαούς".

Αν υπάρξει όντως συμφωνία μεταξύ τους, συνέχισε ο Πρόεδρος Ομπάμα, τότε το ερώτημα είναι αν όλοι, η διεθνής κοινότητα, η Ελλάδα, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, μπορούν να υποστηρίξουν τη συμφωνία αυτή με τρόπο τέτοιο που να μπορεί να επιβεβαιωθεί και από τις δύο πλευρές. Οι ΗΠΑ, όπως είπε, έχουν επενδύσει πολύ χρόνο στο θέμα και ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εμπλακεί ενεργά.

Δήλωσε ενθαρρυμένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, και εξέφρασε την άποψη ότι έχει ανοίξει ένα «παράθυρο» πραγματικής επίλυσης τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Εξέφρασε την άποψη ότι αν υπάρξει συμπεφωνημένη λύση, δεν θα καλύπτει 100% και τις δύο πλευρές, και πιθανώς να χρειαστούν ορισμένοι  μηχανισμοί μετάβασης στο μέλλον που και οι δύο πλευρές οραματίζονται. Εντούτοις, εκτίμησε ότι αυτό είναι εφικτό και δήλωσε ετοιμότητα να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηριχθεί η διαδικασία.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα, δεν είναι ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία αλλά είναι ένα διεθνές πρόβλημα, εδώ και 42 χρόνια, είναι ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Όπως είπε, η Ελλάδα δίνει όλες τις δυνάμεις της, υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας και τις δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη.

Ανέφερε ότι όταν έκανε την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο ως Πρωθυπουργός φρόντισε να συναντήσει και ΜΚΟ και εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κάτι που, όπως είπε, δεν πρέπει να είχε γίνει ποτέ νωρίτερα. Αυτό έγινε, συνέχισε, γιατί «μας ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός στο σύνολό του να ζήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο ελεύθερος, σε ένα σύστημα με δημοκρατία, με ελευθερία και η επανενωμένη Κύπρος να είναι μέλος της ΕΕ». 

Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά ενθαρρύνει την προοπτική λύσης και στέκεται δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη που το επιχειρεί αυτό με όλες τις δυνάμεις του. Ταυτόχρονα, σημείωσε, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία μόνο το σκέλος εκείνο που την αφορά και αυτό είναι το σκέλος των εγγυήσεων, γιατί από το 1959 – 1960 το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων αφορά και την Ελλάδα.

Η Ελλάδα όμως, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας,  δεν είναι χώρα που κατέλαβε ή κατέχει παράνομα την Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει λύση χωρίς μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων  στο νησί. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι θεωρεί ότι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του κυπριακού λαού είναι η ίδια η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας που θα δώσει μια άλλη δυναμική. Εξέφρασε την άποψη ότι αν αυτό συμβεί θα βρισκόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική φάση, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, κατέληξε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, πράγματι παίζει έναν σημαντικό ρόλο αλλά «δεν είναι ευθύνη δική μου να τον πείσω».

Ενημερώνοντας, μετά το πέρας των δηλώσεων, τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης. Τζανακόπουλος, όσον αφορά στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι σαφές ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν άσκησε καμία πίεση προς την ελληνική πλευρά ως προς το οτιδήποτε, και ότι υπήρξε συμφωνία ως προς το ότι πρέπει να λυθεί στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top