Πρόκειται για μέλη της Αστυνομικής Δύναμης και του Εφεδρικού Σώματος, που έπεσαν μαχόμενοι στο Προεδρικό, την Αρχιεπισκοπή και το Αρχηγείο της Αστυνομίας.
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης παραδόθηκε σήμερα το ταφικό μνημείο των αντιστασιακών, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 και που αντιστάθηκαν στην παρανομία της ΕΟΚΑ Β` και της στρατιωτικής χούντας των Αθηνών.
Πρόκειται για μέλη της Αστυνομικής Δύναμης και του Εφεδρικού Σώματος, που έπεσαν μαχόμενοι στο Προεδρικό, την Αρχιεπισκοπή και το Αρχηγείο της Αστυνομίας.
Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και τα οστά των υπόλοιπων θυμάτων, που είχαν ανευρεθεί το περασμένο καλοκαίρι κατά τις εργασίες εκταφής, οι οποίοι σκοτώθηκαν τυχαία κατά την ανταλλαγή πυρών, μεταξύ τους και η επτάχρονη, Δώρα Γιάγκου.
Συνολικά αναγνωρίστηκαν τα λείψανα 24 προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και έξι πολιτών.
Κατά την παράδοση του τάφου, που έγινε με μια σεμνή τελετή στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, ο Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτης Φωτίου είπε ότι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι στους ήρωες και η ανάγκη τιμής και θύμησης της θυσίας και του αγώνα τους, δεν εξαντλούνται με την αποκατάσταση του συγκεκριμένου χώρου, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν αποφασίσει την δημιουργία μνημείου τιμής και θύμησης της αντίστασης σε χώρο στο Προεδρικό Μέγαρο.
“Σήμερα κλείνει ένα θλιβερό κεφάλαιο της τραγωδίας που έζησε η Κύπρος το 1974. Κλείνει όχι για να λησμονηθεί, αλλά για να γίνει τοις πάσι γνωστό ότι εδώ κείτονται τα λείψανα σπουδαίων ανδρών, που αντιστάθηκαν κατά του προδοτικού πραξικοπήματος και όρθωσαν το ανάστημα τους και στάθηκαν εμπόδιο στη σχεδιασμένη επιβολή της βίας, στην κατάλυση της νομιμότητας και της δημοκρατίας”, είπε ο κ. Φωτίου.
Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας “η θυσία τους αποτελεί την ύψιστη προσφορά στον τόπο”, προσθέτοντας ότι “ανταποκρίθηκαν στο ακέραιο στον όρκο που έδωσαν αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα τους και προσπάθησαν, θυσιάζοντας και τη ζωή τους, να κρατήσουν κλειστές τις κερκόπορτες, που άνοιξαν οι άφρονες, για να εισβάλει μια εβδομάδα μετά ο Τουρκικός Αττίλας, φέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή στην πατρίδα μας”.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας, λέγοντας ότι “η θυσία τους θα αποτελεί συγχρόνως φάρο και πυξίδα για όλους που αγωνίζονται να φυσήξει επιτέλους άνεμος ελευθερίας απ’ άκρου εις άκρον της πατρίδας μας”.
Αναφερόμενος στο ταφικό μνημείο, ο κ. Φωτίου είπε ότι “αυτή η προσπάθεια έχει αναληφθεί εξ ολοκλήρου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν από δυο χρόνια”, σημειώνοντας ότι “είναι κάτι που το όφειλε η Πολιτεία στη μνήμη τόσο των θυμάτων, όσο και των συγγενών τους, αλλά και της ίδιας της ιστορίας”.
“Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προνοούσε την αποκατάσταση και την δημιουργία μικρού μνημείου στο χώρο, από τον οποίο εκτάφηκαν τα λείψανα των ηρώων μας. Ο σχεδιασμός και οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ολοκληρωθεί. Όπως θα διαπιστώσετε ο χώρος έχει αποκατασταθεί με κάποιες μετατροπές και διαφοροποιήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς και τις δυσκολίες της τοπογραφίας του χώρου, στόχος όλων μας ήταν η δημιουργία ενός αξιοπρεπούς, σεμνού και λειτουργικού χώρου αντάξιου της θυσίας και του αγώνα των ηρώων μας”, ανέφερε.
“Το μίσος και η διχόνοια”, είπε ο κ. Φωτίου, “προκάλεσαν μεγάλο κακό στην Κύπρο. Έχουμε χρέος να μην λησμονούμε και να θυμόμαστε. Η ιστορία δεν είναι απλά μια καταγραφή γεγονότων. Είναι σύμβουλος για την πορεία που σαν λαός και τόπος πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον. Και το πιο μεγάλο δίδαγμα από τις τραγικές σελίδες του 1974, είναι ποτέ πια διχασμός. Ποτέ πια αδελφός εναντίον αδελφού. Να κτίζουμε μαζί πρέπει τα τείχη της αντίστασης μας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την ελευθερία μας και όχι να ανοίγουμε πόρτες σε αυτούς προκειμένου να επιτύχουν στους στόχους τους”.
Η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πεσόντων Αντιστασιακών, Χριστίνα Αρμεύτη, είπε ότι “ο χώρος αυτός, ο οποίος έχει καταστεί σημείο αναφοράς, είναι αναντίλεκτα ο τόπος στον οποίο ενώνεται ο κυπριακό λαός και ανανεώνει την πίστη και την ελπίδα πως θέλει να ζήσει ελεύθερος, χωρίς τη δύναμη των όπλων, αλλά με δημοκρατικές διαδικασίες στα όποια προβλήματα, ιδιαίτερα πολιτικά και εθνικά”.
Καταδίκασε για μια ακόμη φορά το προδοτικό πραξικόπημα του 1974 και ανανέωσε την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ να αγωνίζονται για τη δικαίωσή τους και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
“Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, με οποιοδήποτε τρόπο και θα εργαζόμαστε για την επικράτηση της ειρήνης στο τόπο”, κατέληξε.
Μιλώντας εκ μέρους του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών, ο Γιώργος Λουκά είπε ότι στα παλληκάρια, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το πραξικόπημα, “αξίζει τιμή και αιώνια δόξα, γιατί πρόταξαν τα στήθια τους, ώστε να προστατέψουν τη δημοκρατία και κατάφεραν με τη θυσία τους να τη σώσουν”.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις