Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δια του Πρύτανη Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και η Αστυνομία Κύπρου δια του Αρχηγού Ζαχαρία Χρυσοστόμου υπέγραψαν τη Δευτέρα (13/06) μνημόνιο για συνεργασία μέσω του Ερευνητικού Κέντρου «Κοίος» με σκοπό την τεχνολογική και επιστημονική σύμπραξη προς εφαρμογή έξυπνων προγραμμάτων για εκσυγχρονισμό του αστυνομικού σώματος.
Κατά την υπογραφή του Μνημονίου ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε ότι με το μνημόνιο επισφραγίζεται η συνεργασία Αστυνομίας – Πανεπιστημίου στον νευραλγικό τομέα της έρευνας και καινοτομίας.
Η συνεργασία που περιλαμβάνει το μνημόνιο θα επικεντρώνεται στην προώθηση κοινών προγραμμάτων με στόχο τη διαχείριση προκλήσεων που άπτονται του τομέα της ασφάλειας, της πρόσβασης σε εξοπλισμό για απώτερο στόχο της ανάπτυξης της καινοτομίας, και στη συνδιοργάνωση επιστημονικών σεμιναρίων και εργαστηρίων, συνέχισε.
Η πλήρης αξιοποίηση της καινοτομίας και της έρευνας, για την Αστυνομία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί υλοποιήσιμη μια από τις πρώτιστες προτεραιότητες που τέθηκαν, που είναι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του σώματος, συνέχισε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι τεχνολογία και αστυνόμευση είναι συνυφασμένες έννοιες, τόσο στον επιχειρησιακό τομέα, όσο και στον τομέα της πρόληψης.
Έξυπνη αστυνόμευση και αστυνόμευση με επίκεντρο την πληροφορία, αποτελούν πτυχές της σύγχρονης αστυνόμευσης συνέχισε, ο κ. Χρυσοστόμου.
Είπε επίσης ότι έχει δώσει οδηγίες ώστε να γίνει προεργασία στις Διευθύνσεις των διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών της Αστυνομίας σε σχέση με τις ανάγκες και τα προβλήματα και στη συνέχεια θα αρχίσει η συνεργασία με τους ερευνητές του “Κοίος” για να προσδιοριστούν οι τομείς, στους οποίους μπορούν να βοηθήσουν την Αστυνομία.
Συμπλήρωσε πως το Μνημόνιο συνιστά “πεδίον δόξας λαμπρόν”.
Ο Πρύτανης αναφέροντας ότι ειδικά στις ημέρες που διέρχεται ο πλανήτης και τη μορφή που εκλαμβάνει η τρομοκρατία η Αστυνομία θα μπορεί με αναπτυγμένη τεχνολογία να λαμβάνει πληροφορίες που θα είναι “χρυσάφι”.
Ο κ. Χρυστοφίδης αναφέρθηκε επίσης στην έξυπνη φωτοεπισήμανση στους δρόμους, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πεδίο το “Κοίος” έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει περισσότερο.
Ο Πρύτανης ανέφερε πως η έρευνα και η τεχνολογία μπορεί να αποδώσουν προγράμματα τα οποία να αποτελέσουν εμπορικά προϊόντα, για άλλες χώρες στον κόσμο.
Ζούμε πλέον σε ένα παγκόσμιο χωριό συμπλήρωσε, ο Πρύτανης αναφέροντας περαιτέρω ότι αυτή τη στιγμή το “Κοίος” βοηθά χώρες της περιοχής σε θέματα διαχείρισης υδατίνων πόρων και μεταφοράς υδάτων (Αίγυπτος, Ιορδανία).
Ο Διευθυντής του “Κοίος” Μάριος Πολυκάρπου εξήγησε ότι το Κέντρο ανέπτυξε τεχνολογίες όπως το λογισμικό για σύνδεση κινητών τηλεφώνων χωρίς δίκτυο, όταν διακοπεί η παροχή δικτύου, όπως είναι δυνατόν να συμβεί σε φυσικές καταστροφές και έκτακτες καταστάσεις, ή το σύστημα για τοποθεσία, μέσω GPS για οχήματα όπως εφαρμόζεται από τα λεωφορεία του ΟΣΕΛ.
Εξήγησε περαιτέρω ότι έχοντας αυτές τις πληροφορίες στη διάθεση της, η Αστυνομία θα μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα το ανθρώπινο δυναμικό και τα οχήματα της.
Όπως αναφέρθηκε επίσης από αξιωματικό της Αστυνομίας, ενόψει του γεγονότος ότι η τρομοκρατία εξέλαβε πολύ διαφορετική μορφή και δράση, απαιτείται η ανάπτυξη ευφυών προγραμμάτων για άντληση προγραμμάτων.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία στην ανάληψη καινοτόμων τεχνολογιών στη βάση εγνωσμένων αναγκών θα μπορούσε να ενισχύσει τις ικανότητες της Αστυνομίας κατά την επιτέλεση της πολυσύνθετης αποστολής της.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμα ότι η συνεργασία θα εστιάζεται σε θέματα που εμπίπτουν υπό το σχεδιασμό και υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών και υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης, για την πρόληψη, ετοιμότητα, ανταπόκριση, διαχείριση, έλεγχο και περιορισμό των συνεπειών επειγουσών καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και τον ελέγχο των θαλασσίων συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά τον κ. Χριστοφίδη το “Κοίος” διαθέτει την κρίσιμη μάζα εγνωσμένου κύρους, ερευνητών, τις αναγκαίες τεχνικές υποδομές για την εκπόνηση υψηλού επιπέδου έρευνας για τις ανάγκες της Αστυνομίας.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι το “Κοίος” είναι το διαμάντι μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις