Πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα και η αγωνία όλων κορυφώνεται, για το πώς θα καταφέρουμε να μην επιβαρυνθούμε με έξτρα κιλά, χωρίς να στερηθούμε τα αγαπημένα μας εδέσματα!!!
Πολλές οι λιχουδιές των ημερών σοκολατένια αυγά, τσουρέκια, φλαούνες, κουλουράκια, μα και το πασχαλινό τραπέζι με τα κόκκινα αυγά, τον οβελία, τη μαγειρίτσα και για τα πιο κυπριακά δεδομένα το αρνί και το κατσίκι στη σούβλα, η αυγολέμονη και όλα τα συνοδευτικά που η κάθε νοικοκυρά θα προσφέρει.
Μην σας πιάνει απελπισία, καλή οργάνωση χρειάζεται!
Η Μεγάλη Παρασκευή μπορεί να αποτελέσει μια συνηθισμένη μέρα της εβδομάδας μας όπου ακόμα και να κρατήσουμε το τυπικό του «άλαδου» θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε:
Πρόγευμα: Τσάι ή Καφέ χωρίς γάλα + ψωμί + ταχίνη +μέλι ή ψωμί + ελιές + λαχανικά
Ενδιάμεσο: Φρούτο ή Χυμό + ξηρούς καρπούς
Μεσημεριανό: Όσπρια βραστά (π.χ. λουβί ή φασόλια) + ψωμί ή πατάτα + ταχίνη + λαχανικά ή Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα λαχανικών με μπαχαρικά χωρίς λάδι + ταχίνη
Ενδιάμεσο: παστά φρούτα + ξηρούς καρπούς
Βραδινό: Χορτόσουπα (π.χ.βελουτέ) με διάφορα λαχανικά της επιλογής σας + πατάτα ή ρύζι + αλάτι, πιπέρι ή Σαλάτα με: Λαχανικά της επιλογής μας, παντζάρι, πατάτα ή ψωμί ή κρουτόνια + μυρωδικά π.χ. δυόσμο, ρίγανη + ταχίνη
*εάν δεν νηστεύουμε στο βραδινό μπορούμε να προσθέσουμε π.χ. τόνο ή κοτόπουλο και ελαιόλαδο.
Ο λόγος που προτείνουμε τα τρόφιμα αυτά στο σύνολο τους, είναι για να πετύχουμε ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν μέσα στη μέρα να καταναλώσουμε όσπρια, τα οποία είναι καλή πηγή τόσο πρωτεϊνών όσο και υδατανθράκων, φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών, ξηρούς καρπούς, που είναι καλή πηγή πολυακόρεστου λίπους, φυτικών ινών αλλά και πολλών ιχνοστοιχείων, καθώς επίσης σουσάμι και ταχίνι, τα οποία μας παρέχουν αμινοξέα όπως αργινίνη και λευκίνη, βιταμίνη Ε, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και σελήνιο.
Ο περισσότερος κόσμος νηστεύει τουλάχιστον την Αγία Εβδομάδα, επομένως οφείλουμε να πούμε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την επανένταξη στη διατροφή μας των ζωικών προϊόντων τα οποία είναι αρκετά πλούσια σε λιπαρά.
Ο λόγος είναι γιατί, ο κίνδυνος για πρόκληση διαφόρων γαστρεντερικών διαταραχών είναι μεγάλος. Επομένως δεν θα πρέπει να παρεκτραπούμε με μεγάλες ποσότητες.
Το Μεγάλο Σάββατο είναι μια μέρα με περίεργα ωράρια, νοουμένου ότι θα ξενυχτήσουμε για την λειτουργία της Ανάστασης, οπότε καλό είναι να οργανωθεί από πριν.
Ενδεικτικά μπορούμε να δώσουμε αυτά τα ωράρια:
Πρόγευμα: 09:00-09:30
Ενδιάμεσο:12:00-12:30
Μεσημεριανό: 15:00-15:30
Ενδιάμεσο:18:00-18:30
Ενδιάμεσο ελαφρύ γεύμα:21:00-21:30
Βραδινό: 00:30-01:00
Καλύτερα είναι, να μην προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το φαγητό μας μέσα στην μέρα, με σκοπό να φάμε το βράδυ από όλα, γιατί το πιο πιθανό θα είμαστε πιο επιρρεπής σε τσιμπολογήματα, θα φάμε περισσότερο και η δυσφορία που θα νιώσουμε στο τέλος δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη.
Μπορούμε να καταναλώσουμε παρόμοιες επιλογές όπως αυτές που αναφέραμε προηγουμένως για το πρόγευμα, το μεσημεριανό και τα ενδιάμεσα.
Στις 21:00-21:30 πριν από την εκκλησία καλό είναι να φάμε κάτι ελαφρύ όπως για παράδειγμα μια σαλάτα με: Λαχανικά της επιλογής σας, αβοκάντο ή ταχίνη καλαμπόκι ή κρουτόνια + μυρωδικά π.χ. δυόσμο, ρίγανη.
Όσοι θα κοινωνήσουν μετά την Αναστάσιμη Ακολουθία, καλό είναι το γεύμα αυτό να το καταναλώσουν και λίγο νωρίτερα, ενώ όσοι δεν νηστεύουν, στη σαλάτα μπορούν να προσθέσουν π.χ. τόνο ή κοτόπουλο και ελαιόλαδο.
Στο βραδινό μας όπως αναφέραμε και πριν πρέπει να είμαστε λιτοί. Προτιμότερο είναι να μην καταναλώσουμε στο ίδιο γεύμα κρέατα, αυγά, τυριά, φλαούνες, τσουρέκια και γλυκά απλά και μόνο επειδή θα βρεθούν μπροστά μας .
Ας περιοριστούμε λοιπόν στην κατανάλωση μιας μέτριας μερίδας σε σούπα και λίγο κρέας ή αυγό. Εάν θέλουμε η σούπα μας να γίνει πιο ελαφριά, μπορούμε να περιορίσουμε τα αυγά για το αυγολέμονο, να φτιάξουμε τη σούπα ξεχωριστά από το ζωμό του κρέατος ή να χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο αντί αρνί.
Η Κυριακή του Πάσχα, μπορεί να ξεκινήσει με ένα ελαφρύ πρόγευμα αφού έχουμε φάει κύριο γεύμα πολύ αργά το προηγούμενο βράδυ.
Αν τυχόν έχουμε ξυπνήσει αργά, μπορούμε να παραλείψουμε το ενδιάμεσο πριν από το μεσημεριανό.
Ακολουθεί ενδεικτικό πρόγραμμα:
Πρόγευμα: Τσάι ή Καφέ με λίγο γάλα +ψωμί + αυγό ή τυρί ή γαλοπούλα + λαχανικά ή 1 μικρό κομμάτι φλαούνα ή τσουρέκι
Ενδιάμεσο: φρούτο
Μεσημεριανό: 1-2 κομμάτια κρέας σχάρας (σούβλα) + συνοδευτικό (π.χ. ένα μικρό κομμάτι μακαρόνια του φούρνου ή τρικολόρε ή 2-3 κουπέπια ή 1 μέτρια πατάτα, καλύτερα όχι τηγανητή, ή 2-3 κανελόνια ή συνδυασμός) + σαλάτα + ελαιόλαδο
*Καλό είναι, να περιοριστούμε στο φαγητό που βάλαμε στο πιάτο μας, ώστε να μην καταλήξουμε τσιμπολογώντας να φάμε πολύ περισσότερο.
Ενδιάμεσο: 1 μικρό κομμάτι γλυκό της επιλογής μας ή φρούτο ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως
Βραδινό: Σαλάτα με: Λαχανικά της επιλογής μας + τόνο ή λίγο κρέας από το μεσημέρι ή αυγό + πατάτα ή ψωμί ή κρουτόνια ή καλαμπόκι+ μυρωδικά π.χ. δυόσμο, ρίγανη + ελαιόλαδο
Παρόμοια μπορούμε να χειριστούμε και το διατροφικό πλάνο της Δευτέρας του Πάσχα. Ακολουθεί πίνακας με την ενδεικτική θερμιδική και θρεπτική αξία διαφόρων πασχαλινών εδεσμάτων:
Βιβλιογραφία:
1. Πίνακες Σύστασης Κυπριακών τροφίμων, Υπουργείο Υγείας, Σ. Γιαννόπουλος
2. Πίνακες Σύστασης Ελληνικών Τροφίμων, Α. Τριχοπούλου Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με υγεία πάνω απ’όλα!!
Χριστίνα Αντρέου Νεοπτολέμου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
99585790
*Συνεργάτης στην εκπομπή της Μαρίας Ανδρονίκου στο Τhema Web TV RADIO (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις