ΕΕ – Νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη: Σε ισχύ η πρώτη δέσμη περιορισμών και πρoστίμων

ΕΕ – Νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη: Σε ισχύ η πρώτη δέσμη περιορισμών και πρoστίμων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε επίσημα την εφαρμογή του νόμου-ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη την Κυριακή, ανοίγοντας τον δρόμο για αυστηρούς περιορισμούς και πιθανά μεγάλα πρόστιμα για παραβιάσεις.

Ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνολογία, τέθηκε επίσημα σε ισχύ τον Αύγουστο του 2024. Χθες, Κυριακή έληξε επίσημα η προθεσμία για τις απαγορεύσεις ορισμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και τις απαιτήσεις για τη διασφάλιση επαρκούς τεχνολογικού αλφαβητισμού του προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει πλέον να συμμορφώνονται με τους περιορισμούς ενώ αν δεν το πράξουν θα έρχονται αντιμέτωπες με κυρώσεις.

Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνηόπως αναφέρει το CNBC απαγορεύει ορισμένες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που θεωρεί ότι ενέχουν «απαράδεκτο κίνδυνο» για τους πολίτες. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα συστήματα κοινωνικής βαθμολόγησης, η αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο και άλλες μορφές βιομετρικής ταυτοποίησης που κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους με βάση τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και άλλα χαρακτηριστικά.

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 35 εκατομμυρίων ευρώ (35,8 εκατ. δολάρια) ή 7% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων τους – όποιο ποσό είναι υψηλότερο – για παραβάσεις του νόμου της ΕΕ για την ΤΝ. Το ύψος των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από την παράβαση και το μέγεθος της εταιρείας στην οποία επιβάλλεται πρόστιμο. Αυτό είναι υψηλότερο από τα πρόστιμα που είναι δυνατόν να επιβληθούν βάσει του GDPR, του ευρωπαϊκού νόμου για την ψηφιακή προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως 20 εκατομμύρια ευρώ ή το 4% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών για παραβιάσεις.

«Δεν είναι τέλειο» αλλά» πολύ αναγκαίο
Αξίζει να τονιστεί ότι ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει ακόμη τεθεί σε πλήρη ισχύ – αυτό είναι απλώς το πρώτο βήμα σε μια σειρά από πολλές επερχόμενες εξελίξεις. Ο Τάσος Σταμπέλος, επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής της ΕΕ δήλωσε προηγουμένως στο CNBC ότι, αν και «δεν είναι τέλειος», ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη είναι «πολύ αναγκαίος».

«Είναι αρκετά σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η Πράξη ΤΝ είναι κατά κύριο λόγο μια νομοθεσία για την ασφάλεια των προϊόντων», δήλωσε ο κ. Σταμπέλος σε ένα πάνελ που συντονίστηκε από το CNBC τον Νοέμβριο. «Με τους κανόνες για την ασφάλεια των προϊόντων, από τη στιγμή που τους έχεις θεσπίσει, δεν είναι τελειωμένη υπόθεση. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έρχονται και ακολουθούν μετά την έκδοση ενός νόμου», είπε.

«Αυτή τη στιγμή, η συμμόρφωση θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο τα πρότυπα, οι κατευθυντήριες γραμμές, η δευτερογενής νομοθεσία ή τα παράγωγα μέσα που ακολουθούν τον νόμο για την ΤΝ, θα ορίζουν στην πραγματικότητα πώς θα μοιάζει η συμμόρφωση», πρόσθεσε ο κ. Σταμπέλος. Τον Δεκέμβριο, το Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης της ΕΕ, ένας νεοσύστατος φορέας που ρυθμίζει τη χρήση μοντέλων σύμφωνα με την Πράξη Τεχνητής Νοημοσύνης, δημοσίευσε ένα δεύτερο σχέδιο κώδικα πρακτικής για τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης γενικού σκοπού (GPAI), το οποίο αναφέρεται σε συστήματα όπως το GPT της OpenAI για μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ή LLM. Το δεύτερο σχέδιο περιείχε εξαιρέσεις για τους παρόχους ορισμένων μοντέλων ΤΝ ανοικτού κώδικα, ενώ περιλάμβανε την απαίτηση για τους προγραμματιστές «συστημικών» μοντέλων να υποβάλλονται σε αυστηρές αξιολογήσεις κινδύνου.

Θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο;
Αρκετά στελέχη του τεχνολογικού κλάδου και επενδυτές είναι δυσαρεστημένοι με ορισμένες από τις πιο επαχθείς πτυχές του νόμου για την ΤΝ και ανησυχούν ότι μπορεί να «στραγγαλίσει» την καινοτομία. Τον Ιούνιο του 2024, ο πρίγκιπας Constantijn των Κάτω Χωρών δήλωσε στο CNBC ότι «ανησυχεί πραγματικά» για την εστίαση της Ευρώπης στη ρύθμιση της ΤΝ. «Η φιλοδοξία μας φαίνεται να περιορίζεται στο να είμαστε καλές ρυθμιστικές αρχές», δήλωσε ο Constantijn. «Είναι καλό να έχουμε προστατευτικές μπάρες. Θέλουμε να φέρουμε σαφήνεια στην αγορά, προβλεψιμότητα και όλα αυτά. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε αυτό σε έναν τόσο ταχέως κινούμενο χώρο».

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι η ύπαρξη σαφών κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει στην Ευρώπη ηγετικό πλεονέκτημα. «Ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα ανταγωνίζονται για την κατασκευή των μεγαλύτερων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, η Ευρώπη δείχνει ηγετική θέση στην κατασκευή των πιο αξιόπιστων», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Diyan Bogdanov, διευθυντής στη βουλγαρική fintech Payhawk. «Οι απαιτήσεις του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη γύρω από την μεροληψία, τις τακτικές αξιολογήσεις κινδύνου και την ανθρώπινη εποπτεία δεν περιορίζουν την καινοτομία – ορίζουν πώς μοιάζει το καλό», πρόσθεσε.

Πηγή: newmoney.gr

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας αν θέλει να έχει ένα γεωστρατηγικό ρόλο και να ενισχύσει την γεωστρατηγική αυτονομία της, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο των 27 ηγετών των κρατών μελών στο Μέγαρο Εγκμόντ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως αν και η άμυνα είναι ευθύνη των κρατών μελών, «υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον» και πως θεωρεί πως σήμερα θα μπει η βάση για τα επόμενα βήματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE