Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΣΑΠΑ μίλησε για τις διαβουλεύσεις με την εταιρεία ENVITEC αλλά και την κοινοπραξία MEDCON.
Στη σημερινή δικάσιμο την Δευτέρα (15/02) παρουσιάστηκε ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, μάρτυρας κατηγορίας, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΣΑΠΑ, ανέγνωσε τρεις από τις καταθέσεις του οι οποίες καταχωρήθηκαν στο δικαστήριο.
Ακολούθως αναφέρθηκε στα συμβόλαια της Β φάσης στο τελικό κόστος και στα έργα που περιλάμβανε το κάθε συμβόλαιο ξεχωριστά καθώς και στις επιπλέον απαιτήσεις των εργολάβων και τους φιλικούς διακανονισμούς που ακολούθησαν.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στα γραφεία του ΣΑΠΑ στην παρουσία και της Αναπληρώτριας Διευθύντριας Χριστίνας Γεωργιάδου, αλλά και στην ενημέρωση που έγινε για τα τρέχοντα προβλήματα.
Στη διαβούλευση με την εταιρεία ΕΝVITEC, την οποία αντιπροσώπευε ο κ. Δρακόπουλος, είπε ο Χατζηγεωργίου, έγινε ανάλυση των θέσεων των δύο πλευρών. Αρχικά, όπως είπε, η εταιρεία δεν αποδέχονταν τη συνολική συμφωνία και αναφέρθηκαν εναλλακτικοί τρόποι συμφωνίας για τους οποίους η τριμελής επέμενε στη συμφωνία πακέτο. Στο τελικό στάδιο, συνέχισε, η AD HOC επιτροπή τερμάτισε τη λειτουργία της τριμελούς και προχώρησε σε τελικές διαπραγματεύσεις και κατάληξαν στη συμφωνία συμβιβασμού.
Ως τριμελής επιτροπή και με βάση τους όρους που είχαμε, είπε ο μάρτυρας, προσπαθήσαμε να πετύχουμε μια συμφωνία συμβιβασμού που θα ήταν προς όφελος του οργανισμού με τα δεδομένα που είχαμε μπροστά μας.
Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στη Α φάση του έργου και δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις με την ENVITEC κανένας δεν προσπάθησε να τον επηρεάσει. Σχετικά με τη διαβούλευση της τριμελούς με την κοινοπραξία ΜΕDCON, είπε ότι έγινε κάτω από όρους της AD HOC επιτροπής και στο στάδιο που είχαν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις, υπήρχε διαφορά στα ποσά που προτάθηκαν. Έγινε, ανέφερε, συνάντηση της τριμελούς με τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας Α. Χειμαρίδη και στη διαβούλευση υπήρξε προσέγγιση στο τελικό ποσό του 1.150.000 ευρώ.
Στη διαβούλευση, είπε ο Χατζηγεωργίου, δεν συζητήθηκαν θέματα πέραν του τελικού ποσού ούτε όροι συμφωνίας και η όποια προσέγγιση ήταν υπό την αίρεση τελικής απόφασης από την ολομέλεια του Δ.Σ. του ΣΑΠΑ.
Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως προσλήφθηκε στον ΣΑΠΑ το Νοέμβριο του 2002 και πως οι φυσικές εργασίες της Α φάσης είχαν ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Ανέφερε ότι σε όλη την πορεία ολοκλήρωσης των συμβολαίων της Α φάσης επεξεργαζόταν τα δεδομένα που ήταν εις γνώση του και με βάση τα στοιχεία της εργασίας των συμβούλων μηχανικών και τις εκθέσεις των ειδικών εμπειρογνωμόνων. Την περίοδο που γίνονταν αυτές οι διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση των συμβολαίων της Α Φάσης δεν περιήλθε οτιδήποτε το παράνομο στην αντίληψη του, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικηγόρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, ο μάρτυρας είπε πως στα θέματα διαιτησίας όταν υπήρχαν διαφορές μεταξύ ΣΑΠΑ και εταιρείας, η εταιρεία εξέφραζε πρόθεση να προχωρήσει σε διαιτησία όπως προνοούσαν τα συμβόλαια. Είπε ακόμη, πως όταν έγινε φιλικός διακανονισμός, σταμάτησε η διαδικασία της διαιτησίας.
Η διαδικασία συνεχίστηκε με την αντεξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση του συνήγορου υπεράσπισης του 4ου κατηγορούμενου Β. Βασιλείου, δικηγόρου Γιαννάκη Θωμά, σημείωσε πως δεν είναι σωστό να γίνεται υπέρβαση των συμβολαίων πέρα από ένα 10% με 15% και με βάση τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Ο Γ. Θωμά ωστόσο είπε πως η ευθύνη ανήκει στους συμβούλους μηχανικούς όταν ετοίμαζαν τους όρους των προσφορών.
Ο κ. Θωμά είπε ακόμη πως ο εργολάβος ενώ εκτέλεσε μικρότερες εργασίες από ό,τι το συμβόλαιο προνοούσε, πρόσθεσε άλλες εργασίες με συνέπεια το κόστος να είναι περισσότερο κατά 30%.
Εξάλλου ο μάρτυρας στο πλαίσιο της αντεξέτασης του από τον συνήγορο υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου Γ. Σιαηλή, δικηγόρο Κ. Σιαηλή είπε ότι από την στιγμή που υπάρχει απόφαση ειλημμένη κανένας δεν μπορεί να φέρει προσκόμματα, άρα ούτε και ο Γιώργος Σιαλής.
Το δικαστήριο όρισε εκ νέου την υπόθεση για την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου με την αντεξέταση άλλων μαρτύρων.
Το δικαστήριο διέταξε όπως οι πέντε κατηγορούμενοι, Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής παρουσιαστούν στη σημερινή δικάσιμο με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.
Έχουν υπογράψει εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή οι Γ. Μιχαηλίδης, Φ. Σαρίκας, Ε. Ευσταθίου και Β. Βασιλείου εκτός του Γ. Σιαηλή που υπέγραψε εγγύηση 50 χιλ. ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή, ενώ παρέδωσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τα ονόματα τους τοποθετήθηκαν στον κατάλογο των stop list.
Οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις