Συρρικνώθηκε η ιαπωνική οικονομία το δ΄ τρίμηνο

Συρρικνώθηκε η ιαπωνική οικονομία το δ΄ τρίμηνο

Συρρίκνωση παρουσίασε η οικονομία της Ιαπωνίας το τελευταίο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, επιφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για επανεκκίνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες επιβάρυναν την οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε 0,4% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σε τριμηνιαία βάση ή 1,4% σε 12μηνη βάση.

Αυτή ήταν η δεύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση της Ιαπωνίας κατά το 2015, αν και το ΑΕΠ σημείωσε ελαφρά αύξηση 0,4% για το σύνολο του έτους, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις του Τόκιο σε σχέση με τον αποπληθωρισμό και με μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Ωστόσο, η μεγάλη μεταβλητότητα ώθησε την Παρασκευή τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό να συναντηθεί εκτάκτως με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda.

Καθώς το πρόγραμμα ανάπτυξης του δεν αποδίδει και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αγωνίζεται να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο για πληθωρισμό 2%, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσον θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων το επόμενο έτος. 

ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE