Συρρικνώθηκε η ιαπωνική οικονομία το δ΄ τρίμηνο

Συρρικνώθηκε η ιαπωνική οικονομία το δ΄ τρίμηνο

Συρρίκνωση παρουσίασε η οικονομία της Ιαπωνίας το τελευταίο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, επιφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για επανεκκίνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες επιβάρυναν την οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε 0,4% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σε τριμηνιαία βάση ή 1,4% σε 12μηνη βάση.

Αυτή ήταν η δεύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση της Ιαπωνίας κατά το 2015, αν και το ΑΕΠ σημείωσε ελαφρά αύξηση 0,4% για το σύνολο του έτους, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις του Τόκιο σε σχέση με τον αποπληθωρισμό και με μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Ωστόσο, η μεγάλη μεταβλητότητα ώθησε την Παρασκευή τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό να συναντηθεί εκτάκτως με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda.

Καθώς το πρόγραμμα ανάπτυξης του δεν αποδίδει και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αγωνίζεται να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο για πληθωρισμό 2%, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσον θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων το επόμενο έτος. 

ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Πιθανόν το πρώτο τρίμηνο του 2026 η Άτυπη Πενταμερής

Κυπριακό: Πιθανόν το πρώτο τρίμηνο του 2026 η Άτυπη Πενταμερής

Την εκτίμηση ότι το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να πραγματοποιηθεί άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, εξέφρασαν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές.

BEST OF TOTHEMAONLINE

50 χρόνια άριστοι!

50 χρόνια άριστοι!