Πράγματα και θάματα εντόπισε ο Γενικός Ελεγκτής στον Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών. Από τις 33 ασφαλιστικές εταιρείες που υπάρχουν στην Κύπρο, έκαναν έλεγχο για το 2014 μόνο σε πέντε!
Της Ιωάννας Μάντζιηπα
Σχεδόν ανύπαρκτος ο έλεγχος των Ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο εν έτει 2015. Αν και οι Ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο έχουν καθοριστικό ρόλο για την Οικονομία του Κράτους μας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει η Ελεγκτική Υπηρεσία το σύνολο των ασφαλίστρων που εισέπραξαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για το 2014 ανήλθε σε €906,9 εκ. ποσό που αντιπροσωπεύει το 5,69% του ΑΕΠ.
Εν τούτoiς φαίνεται μέσα από την ετήσια Έκθεση της Εκλεκτικής Υπηρεσίας για το 2014, ο επιτόπιος έλεγχος των Ασφαλιστικών Εταιρειών να είναι ανύπαρκτος, ενώ από την άλλη διατυμπανίζουμε πως έχουμε βγει στις αγορές και πως η οικονομία ανακάμπτει.
Σύμφωνα με το εγχειρίδιο της Εποπτικής Αρχής, ο επιτόπιος έλεγχος θα πρέπει να διεξάγεται τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια. Κατά το έτος 2014 έγινε επιτόπιος έλεγχος μόνο στις 5 από τις 33 ασφαλιστικές εταιρείες. Ενώ βάσει των στοιχείων που έδωσε η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών, σε 6 ασφαλιστικές εταιρείες δεν διεξήχθη ποτέ επιτόπιος έλεγχος και σε 3 ασφαλιστικές εταιρείες ο τελευταίος επιτόπιος έλεγχος που διεξήχθη ήταν το 2009 και σε 1 ασφαλιστική εταιρεία το 2008.
Άξιο αναφοράς είναι πως σε μία περίπτωση ασφαλιστικής εταιρείας για την οποία, παρόλο ότι ο επιτόπιος έλεγχος που διενεργήθηκε το 2012 κατέδειξε αρκετά προβλήματα, εκ των οποίων ορισμένα κρίθηκαν υψηλού κινδύνου, εντούτοις, δεν διεξήχθη άλλος επιτόπιος έλεγχος μέσα στα επόμενα 2 έτη.
Σωστά καταλάβατε. Σχεδόν κανένας επιτόπιος έλεγχος στις 33 Ασφαλιστικές Εταιρείες που λειτουργούν στην Κύπρο. Η σύσταση από πλευράς Γενικού Ελεγκτή είναι ξεκάθαρη: «Ο επιτόπιος έλεγχος είναι σημαντικός και επιβεβλημένος, καθώς, σύμφωνα και με το εγχειρίδιο της Εποπτικής Αρχής, κατά τη διεξαγωγή του ελέγχονται οι πολιτικές, οι διαδικασίες, τα συστήματα που διαθέτει μια ασφαλιστική εταιρεία, εντοπίζονται τυχόν οργανωτικά προβλήματα, αξιολογείται ο τρόπος χειρισμού των πελατών και επιπλέον ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος στα περιουσιακά της στοιχεία με τη λήψη αποδεικτικών στοιχείων, όπως για παράδειγμα τα πιστοποιητικά επενδύσεων, τα αποδεικτικά για χρεώστες, οι βεβαιώσεις τραπεζικών υπολοίπων κ.λπ».
Δεν είχε γίνει έλεγχος ούτε από την Ελεγκτική Υπηρεσία για τον Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών.
Αν και ο τομέας των Ασφαλιστικών υπηρεσιών είναι πολύ σημαντικός, σε μια μικρή έρευνα που κάναμε στις προηγούμενες εκθέσεις της Εκλεκτικής Υπηρεσίας διαπιστώνουμε πως ο Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών δεν είχε ελέγξει ΠΟΤΕ.!
Και εξηγούμαστε… Όπως θα δείτε στην Ετήσια Έκθεση του 2013 δεν υπάρχει καθόλου αναφορά για τον Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών ενώ για τις εκθέσεις του 2012 και 2011 η αναφορά που γίνεται είναι μικρή.
Δείτε και μόνοι σας!
Ετήσια Έκθεση 2012
Ετήσια Έκθεση 2011
Να σας να σας αναφέρουμε πως πριν από την κ. Νάταρ, Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών ήταν η κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, με την τελευταία να δίνει τότε θετικές συστάσεις για την επιλογή της κ. Νάταρ στην θέση της Εφόρου Ασφαλιστικών Εταιρειών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις