1. Ο Μιχάλης Κατσουνωτός προήχθη σε Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας γιατί προφανώς οι ποινικές και πειθαρχικές έρευνες αποτελούν επιπρόσθετο προσόν
Τελικά συνέβη το αναπόφευκτο και οι τρεις υποψήφιοι Βοηθοί Αρχηγοί Αστυνομίας της shortlist προήχθησαν στη θέση - ανάμεσά τους και το ίσως πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο του Σώματος, ο Μιχάλης Κατσουνωτός. Ναι, βοηθός Αρχηγός με ευθύνη την προστασία των συνόρων είναι ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με μερικές από τις πλέον διαβόητες υποθέσεις των τελευταίων ετών, ο αξιωματικός με τις ποινικές διαδικασίες εναντίον του να μπλοκάρονται από τον Γενικό Εισαγγελέα “για λόγους δημοσίου συμφέροντος” ενώ οι πειθαρχικές απλά δεν ξεκίνησαν ποτέ!
H “καριέρα” του νέου Βοηθού ξεκίνησε με την εμπλοκή του στο διαβόητο “ορφανό τροχαίο” του 2012 στη Μουταγιάκα όπου έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Ανδρέας Λοϊζου. Υπεύθυνη για το τροχαίο ήταν μια άγνωστη μέχρι σήμερα γυναίκα που εξαφανίστηκε αμέσως μετά το συμβάν με ένα λευκό αυτοκίνητο που ουδέποτε βρέθηκε γιατί εδώ που τα λέμε ουδέποτε αναζητήθηκε. Η άγνωστη γυναίκα συνδέθηκε αργότερα με ισχυρό πολιτικό πρόσωπο κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ όμως οι σκιές παραμένουν μέχρι σήμερα (το όνομά της γράφτηκε δημόσια από ανώνυμα ακάουντ του Twitter/X) και όχι άδικα αν σκεφτεί κανείς σε τι κόπο μπήκε ολόκληρο το σύστημα προκειμένου να “εξαφανιστεί” η συγκεκριμένη γυναίκα. Μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας του 17χρονου ακολούθησε νέα έρευνα και μάλιστα από τον σημερινό Αρχηγό -τότε Βοηθό- Θεμιστό Αρναούτη ο οποίος εισηγήθηκε την δίωξη επτά αστυνομικών ανάμεσά τους - μαντέψτε- και του τότε υπεύθυνου της Τροχαίας Λεμεσού Μιχάλη Κατσουνωτού στον οποίο -όπως αποκάλυψε ο Reporter- “αναφέρθηκαν φίλοι του θύματος που βρισκόντουσαν στο σημείο και είχαν εμπλοκή στο τροχαίο, αφού κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ο υπεύθυνος της Τροχαίας”. Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε την ποινική δίωξη μόνο του εξεταστή της υπόθεσης λέγοντας για τους υπόλοιπους ότι «δεν διαπιστώθηκε εσκεμμένη παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος».
Τον Ιούνιο του 2022 η τότε διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους και η υποδιευθύντρια Αθηνά Δημητρίου καταγγέλλουν τον Μιχάλη Κατσουνωτό ότι συνωμότησε με βαρυποινίτη καταδικασμένο για εμπορία ναρκωτικών ώστε ο τελευταίος να βρει για λογαριασμό του πρώτου βίντεο με προσωπικές στιγμές της Αριστοτέλους προκειμένου να την ξεφτιλίσει ώστε να οδηγηθεί σε παραίτηση. Τον Κατσουνωτό έδωσε στεγνά ο ίδιος ο κατάδικος παραδίδοντας στη διευθύντρια το κινητό του με πλήθος ενοχοποιητικών μηνυμάτων που αντάλλαξε με τον αξιωματικό. Αν και η Αριστοτέλους δέχθηκε αφόρητες πιέσεις και από πολιτικά πρόσωπα να μην προβεί σε καταγγελία, το ογκώδες αποδεικτικό υλικό καθώς και μαρτυρίες άλλων προσώπων που προσφέρθηκαν να καταθέσουν εναντίον του αστυνομικού, κατέληξαν στα χέρια του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη το πόρισμα του οποίου είναι καταπέλτης για τον Κατσουνωτό τον οποίο κατηγορεί για διάπραξη συνωμοσίας με βάση το άρθρο 373 του Ποινικού Κώδικα αλλά και κατάχρηση εξουσίας. Τρεις μήνες μετά ο Γενικός Εισαγγελέας αν και αναγνωρίζει τα αδικήματα που διέπραξε ο Κατσουνωτός αποφάσισε την μη δίωξη του για τους διαβόητους πλέον “λόγους δημοσίου συμφέροντος” χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις όπως προβλέπουν οι υπερεξουσίες που παρέχει το Σύνταγμα στον ανέλεγκτο και ανεξέλεγκτο θεσμό του ΓΕ. Και σαν να μην έφτανε αυτό λίγο αργότερα ο ίδιος μπλοκάρει και την ιδιωτική μήνυση που κατέθεσε η Αριστοτέλους σε βάρος του Κατσουνωτού, επίσης για “λόγους δημοσίου συμφέροντος”. Σε κάνει πραγματικά να αναρωτιέσαι ποιο ακριβώς είναι αυτό το “δημόσιο συμφέρον” που υπερσκελίζει τις μαφιόζικες μεθόδους και το revenge porn που επιστρατεύτηκε για την ηθική και επαγγελματική εξόντωση μιας γυναίκας. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως για την ίδια υπόθεση διατάχθηκε τον Αύγουστο του 2023 η πειθαρχική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού ωστόσο ούτε αυτή ξεκίνησε ποτέ. Ίσως τώρα που έγινε ο ίδιος Βοηθός Αρχηγός να ξεκινήσει την πειθαρχική έρευνα στον εαυτό του!
Τον Δεκέμβριο του 2023 οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες της Αρχής κατά της Διαφθοράς στο πόρισμα τους για την έρευνα των καταγγελιών σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη που αφορούσαν αναστολή υπόθεσης πρώην πελάτη του, ζητούσαν την ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού για παράβαση του Άρθρου 8(β), του Ν.19(Ι)/2022, μετά και την άρνησή του να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του είχαν υποβληθεί. Μαντεύετε εύκολα τη συνέχεια. Η Νομική Υπηρεσία άδειασε την Αρχή αρνούμενη να προχωρήσει στη δίωξη δικαιολογώντας τον αστυνομικό ότι “έπρεπε να του επιστηθεί η προσοχή στο Νόμο, να του επεξηγηθούν τα δικαιώματά του και ειδικότερα ότι δύναται να ασκήσει το δικαίωμα της σιωπής”, νομικό τερτίπι που παίρνει το βραβείο στην κατηγορία Μπαίνω Σε Πολύ Μεγάλο Κόπο Προκειμένου Να Απαλλάξω Κάποιον!
Για τον Μιχάλη Κατσουνωτό ισχύει - όπως και για κάθε πολίτη- το τεκμήριο της αθωότητας αν και δεν του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να αντικρούσει τις κατηγορίες γιατί πολύ απλά... καθάριζε ο Γενικός Εισαγγελέας φροντίζοντας ώστε οι υποθέσεις του να μη φτάσουν ποτέ στα δικαστήρια. Βέβαια το “παύω την ποινική δίωξη για λόγους δημοσίου συμφέροντος” δεν σημαίνει επ ουδενί “αθώος πέρα πάσης αμφιβολίας” και οι σκιές πάνω στο όνομα και τη φήμη του αστυνομικού παραμένουν. Βέβαια το αφελές ερώτημα του μαλάκα της υπόθεσης μέσου νομοταγή πολίτη προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης που ενέκριναν την προαγωγή είναι: Πώς ακριβώς εφαρμόζεται η “μηδενική ανοχή” σε φαινόμενα διαφθοράς εντός του Σώματος όταν αναρριχάται μέχρι τη δεύτερη υψηλότερη θέση της ηγεσίας ένας αξιωματικός με αυτό το παρελθόν;
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)