Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι πρόκειται για ένα «πάρα πολύ σημαντικό» νομοσχέδιο το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή «και το οποίο ουσιαστικά δίνει ανεξαρτησία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, προκειμένου να επιλαμβάνεται τα του οίκου της».
Αυτό σημαίνει, είπε, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό από τη Βουλή, ότι η Αρχή, θα μπορεί, με μία Συμβουλευτική Επιτροπή, να διορίζει, να προάγει «και να φροντίζει οτιδήποτε από μόνη της σε ό,τι αφορά το δικό της προσωπικό».
Σημείωσε ότι θεσπίζεται επίσης ρήτρα εχεμύθειας για τις περιπτώσεις αυτές εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιτροπής ενώ ανεξαρτητοποιείται η Αρχή και σε θέματα κάποιων άλλων συμβάσεων που αφορούν μισθώσεις, εκμισθώσεις και οτιδήποτε άλλο.
«Δίδεται, επαναλαμβάνω, μία σημαντική πλέον ανεξαρτησία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς», είπε ο κ. Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι ήταν ένα διαχρονικό αίτημα της Αρχής, «προκειμένου να αποκτήσει επιτέλους μία ανεξαρτησία στις κινήσεις της, κάτι το οποίο έχει αφουγκραστεί η παρούσα κυβέρνηση και προχώρησε με την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να δοθεί αυτής της μορφής η ανεξαρτησίας στη συγκεκριμένη Αρχή».
Ο κ. Χαρτσιώτης σημείωσε ακόμη ότι «είναι γνωστή η πολιτική της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς» και ότι αυτή η πολιτική συνεχίστηκε και σήμερα με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Είπε ακόμη ότι, φέτος έχει εκδοθεί η έκθεση για το Κράτος Δικαίου, «το οποίο για πρώτη φορά δίνει το καλύτερο θετικό πρόσημο στη χώρα μας σε σχέση με όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει κατά τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με την όλη στρατηγική και πολιτική κατά της διαφθοράς».
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αρχή, είναι ότι δεν έχει την αρμοδιότητα, σε περίπτωση που εντοπίζει πράξεις διαφθοράς να στέλνει υποθέσεις στα δικαστήρια, και ερωτηθείς αν αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί, ο Υπουργός είπε ότι, «όπως είναι γνωστό οι εξουσίες για έναρξη, αναστολή, ή παύση μια διαδικασίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και ανήκουν στη Νομική Υπηρεσία και ειδικότερα στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, οπότε σε αυτό το στάδιο, τίθενται ευρύτερα νομικά και συνταγματικά θέματα τα οποία καθιστούν αυτή τη στιγμή που μιλούμε ολίγον πολύπλοκο και δύσκολο νομικά το αίτημα το συγκεκριμένο».
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η πρόσφατη έκθεση για τον Κράτος Δικαίου είναι και η απάντηση σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει βήματα μπροστά στα ζητήματα διαφθοράς, ο Υπουργός σημείωσε ότι, όπως έχει ήδη αναφέρει, «έχουμε την θετικότερη στο κομμάτι της διαφθοράς εικόνα αφότου εκδίδεται η έκθεση του Κράτους Δικαίου, και τολμώ να πω ότι δεν είναι μόνο στο κομμάτι κατά της διαφθοράς που το Κράτος Δικαίου αναγνωρίζει τα πολύ θετικά βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση αυτή, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς που, όπως γνωστό αναφέρεται το Κράτος Δικαίου ακόμα και στον τομέα που αφορά το Υπουργείο μου της Δικαιοσύνης».
Έχουν παρατηρηθεί για πρώτη φορά, είπε, «πάρα πολύ επίσης θετικά χαρακτηριστικά και πάρα πολύ θετικοί χαρακτηρισμοί σε όλα τα επίπεδα της Δικαιοσύνης, παρά βέβαια τα προβλήματα που διαχρονικά υπήρχαν και τα οποία όμως αντιμετωπίζουμε με θέληση και αποφασιστικότητα».