Σε γενικές γραμμές η μεταρρύθμιση της ΤΑ δεν ήταν το ιδεατό, χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν και νομοθετικά, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο από το τι υπήρχε προηγουμένως, είπε ο κ. Ιωάννου σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου για τη μαύρη επέτειο της 15ης Ιουλίου του 1974 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου.
Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, είπε, έχει δώσει τα εργαλεία τόσο στους Επαρχιακούς Οργανισμούς όσο και στους Δήμους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν με τη μεταρρύθμιση, προσθέτοντας πως στόχος ως Κυβέρνηση είναι η συνεχής βελτίωση για αυτό και μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει δύο πακέτα τροποποιητικών νομοθεσιών.
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως έχουμε κλείσει ένα χρόνο από τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το νέο πλαίσιο, υπάρχουν διάφορα ζητήματα, αναμενόταν ότι κάποια προβλήματα θα υπήρχαν έτσι και αλλιώς λόγω του μεγέθους της μεταρρύθμισης.
Ανέφερε, για παράδειγμα, πως όσον αφορά την αδειοδότηση από 46 αρχές έχουμε τώρα πλέον πέντε, άρα έχουμε πλέον θέμα εξοικείωσης με τα νέα δεδομένα, προσθέτοντας ωστόσο πως από εκεί και πέρα παρατηρούν κάποια άλλα προβλήματα τα οποία αναμένουν όμως ότι με την πάροδο του χρόνου θα επιλυθούν.
Συγκεκριμένα, είπε πως «όσον αφορά την αδειοδότηση έχουμε προχωρήσει με την υλοποίηση 22 μέτρων και έχουμε αποσπάσει έμπειρο και προσοντούχο προσωπικό».
«Αντιλαμβάνομαι όμως ότι πρέπει να προσληφθεί ακόμη περισσότερο προσωπικό», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο πως έχουν προχωρήσει πρόσφατα στην απλοποίηση της αδειοδότησης η οποία θα αποσυμφορήσει τον τομέα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως απ’ εκεί και πέρα όμως για παράδειγμα οι Επαρχιακοί Οργανισμοί ως ανεξάρτητοι διοικητικά και οικονομικά πλέον οργανισμοί θα πρέπει ήδη να προχωρήσουν με την βελτίωση, είτε αυτό αφορά την αδειοδότηση, είτε αφορά άλλα θέματα που τους απασχολούν.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως είναι νωρίς να κρίνουμε αν το εγχείρημα της ΤΑ έχει επιτύχει ή όχι.
Σε γενικές γραμμές, τόνισε, η μεταρρύθμιση της ΤΑ δεν ήταν το ιδεατό, χρειάζονταν πολλά ακόμη να γίνουν και νομοθετικά, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο από το τι υπήρχε προηγουμένως.
«Θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου θα είναι ωφέλιμο στις τοπικές κοινωνίες ακριβώς για το λόγο ότι συνενώσαμε πάρα πολλές αρχές κάτω από πέντε οργανισμούς και αυτό αφορά την υδροδότηση, την αποχέτευση, και την αδειοδότηση», είπε ειδικά για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης.
Ακολούθως ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως πρέπει να γίνουν πολλά, χρειάζεται πολλή δουλειά και από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς, δηλώνοντας ωστόσο πως στις κοινότητες η μεταρρύθμιση θα είναι πολύ ευεργετική.
Το γεγονός, σημείωσε, ότι πλέον έχουν δημιουργήσει πλέγματα όπου θα προσληφθεί σύντομα έμπειρο προσωπικό θα τους δώσει την ευχέρεια και την ευκαιρία να μπορούν να διεκπεραιώνουν πολύ καλύτερα τις εργασίες.
«Πρόσφατα είχαμε υποβάλει εισηγήσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν για καθήκοντα για τους αντιδημάρχους, διάφορα άλλα θέματα προσπαθούμε να τα επιλύσουμε και στόχος μας είναι, όπως έχουμε δηλώσει, να δούμε τι θα γίνει με τον αριθμό των αντιδημάρχων, όπως και με αξιολόγηση αν χρειάζονται να γίνουν ακόμη περισσότερες συνενώσεις Δήμων», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.
Πρόεδρος ΕΟΑ Πάφου
Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήματα στον ΕΟΑ Πάφου παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.
Ειδικότερα, ανέφερε, στα θέματα αδειοδότησης, τα οποία ωστόσο, όπως είπε, τα αντιμετωπίζουν με τη στήριξη της Εκτελεστικής Εξουσίας και ειδικότερα με τον Υπουργό Εσωτερικών. Επ’ ευκαιρίας, ευχαρίστησε τον ΥΠΕΣ για τη στήριξη και για την ανανέωση της απόσπασης ικανών στελεχών από την Πολεοδομία «για να μας στηρίξουν μέχρι να προχωρήσουμε με τις νόμιμες θέσεις» ως Επαρχιακός Οργανισμός.
Εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη εβδομάδα για το Κυπριακό, είπε ο ΥΠΕΣ
H επανένωση της Κύπρου είναι μονόδρομος, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας πως αυτή είναι η μοναδική έγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επίπονη προσπάθεια που καταβάλλει από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ενώ επεσήμανε πως εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη εβδομάδα για το Κυπριακό.
Μιλώντας εκ μέρους της Κυβέρνησης στο Μνημόσυνο για τη Μαύρη Επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Παγκράτιου Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως ο αταλάντευτος στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι η επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο στο οποίο διακόπηκε στο Κραν Μοντανά. Μέσα από τη συνεπή και υπεύθυνη στάση που διαχρονικά τηρεί η πλευρά μας, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, μέσα από τις μελετημένες και στοχευμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες μας, με επιμονή και αποφασιστικότητα, πετύχαμε την άρση της στασιμότητας που είχε παρατηρηθεί, όπως είπε, για επτά χρόνια στο Κυπριακό.
Η προσπάθεια μας είναι συνεχής, είπε ο κ. Ιωάννου, δηλώνοντας πως έχουν ξεκάθαρο στόχο και εργάζονται προς την επίτευξη του. Εισερχόμαστε, συνέχισε, σε μια κρίσιμη εβδομάδα για το Κυπριακό, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην πολυμερή διάσκεψη που συγκάλεσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με θετικό πνεύμα και επαρκώς προετοιμασμένος, για να συμμετάσχει σε μια συζήτηση επί της ουσίας. «Επιδιώκουμε να διαφυλάξουμε και να εντατικοποιήσουμε την κινητικότητα των τελευταίων δύο χρόνων, με στόχο να υπάρξει θετική κατάληξη και ουσιαστική πρόοδος, αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την επάνοδο στον διάλογο», τόνισε.
Ο τελικός μας στόχος, είπε ο κ. Ιωάννου, είναι η κατάληξη σε μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, που θα διασφαλίζει και θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Επιζητούμε μια λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και του διαπραγματευτικού κεκτημένου, που θα απαλλάσσει τη χώρα μας από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, εγγυητριών δυνάμεων και επεμβατικών δικαιωμάτων», τόνισε.
Μια λύση, όπως είπε, που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου να ζουν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και προόδου και που θα αναδείξει την Κυπριακή Δημοκρατία ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πρόσθεσε τέλος πως η δικαίωση των θυμάτων του πραξικοπήματος και της εισβολής θα έρθει μόνο μέσα από την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας και την ειρηνική συμβίωση όλων των Κυπρίων. Διατηρούμε, όπως είπε, τη μνήμη ζωντανή και τον πόθο για ελευθερία άσβεστο και δίνουμε την υπόσχεση στους ηρωικά πεσόντες μας πως θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για δικαίωση.
Μετά το πέρας του μνημόσυνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ο Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.