Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο – Στο επίκεντρο η Πενταμερής για το Κυπριακό – Με τηλεδιάσκεψη θα μαθαίνουν τα νέα οι πολιτικοί αρχηγοί

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο – Στο επίκεντρο η Πενταμερής για το Κυπριακό – Με τηλεδιάσκεψη θα μαθαίνουν τα νέα οι πολιτικοί αρχηγοί

Μετά από 2,5 περίπου ώρες ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο πέραν από τις εξελίξεις στο Κυπριακό επικεντρώθηκε και στο νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό εξουσιών Εισαγγελέα και Ελεγκτή.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Εθνικό Συμβούλιο εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν ως ακολούθως.

«Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για την προετοιμασία ενόψει της επικείμενης πολυμερούς διάσκεψης στις 16 και 17 Ιουλίου, στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αντηλλάγησαν απόψεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο, στηρίζοντας τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και λαμβάνοντας υπόψη ότι αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη εν μέσω των εκδηλώσεων των μαύρων επετείων, καθώς και για πρακτικούς λόγους, θα παραμείνει σε διαρκή συντονισμό. Κατά την παραμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη θα συγκληθεί ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι και την αναχώρησή του».

Πρόσθεσε ότι στη σημερινή συνάντηση, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία της χώρας μας για το αποτέλεσμα των επαφών αλλά και των προσπαθειών που καταβάλλονται μετά την πολυμερή διάσκεψη του Μαρτίου, όπως επίσης και για την εντατική προετοιμασία ενόψει της επικείμενης πολυμερούς διάσκεψης στις 16 και 17 Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.

Ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των επαφών που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με την κα Ολγκίν στην πρώτη επίσκεψη της στην Κύπρο μετά τον διορισμό της, αλλά και για τις επαφές της τόσο στην Άγκυρα, στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες και για την επικείμενη εκ νέου επίσκεψή της στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, όπου τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με την κα Ολγκίν.

Η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε βεβαίως και για την επίσκεψη του κ. Χαν, του ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό, αλλά και για τις επαφές του ιδίου. Και έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, μια ανταλλαγή απόψεων ως προς την προετοιμασία, την εντατική προετοιμασία τις επόμενες μέρες για την πολυμερή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη.

Προσερχόμαστε σε αυτή την πολυμερή διάσκεψη με γνώμονα να αποτελέσει εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα είμαστε για ακόμα μια φορά προετοιμασμένοι, τεκμηριωμένοι και αποφασισμένοι για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Ερωτηθείς τι θα περιλαμβάνει η πολυμερής διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το φορμάτ θα είναι το ίδιο με την προηγούμενη πολυμερή, δηλαδή δείπνο στις 16 Ιουλίου το βράδυ. Στις 17 Ιουλίου το πρωί θα είναι θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις και ακολούθως θα είναι η ολομέλεια της πολυμερούς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών».

Σε ερώτηση αν ο λόγος που δεν μεταβαίνει η πολιτική ηγεσία είναι ότι δεν αναμένουμε κάτι από την πολυμερή, ο Εκπρόσωπος είπε «σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι ζήτημα μη προσδοκιών ή χαμηλών προσδοκιών. Οι λόγοι είναι αυτοί που έχουν αναφερθεί. Αφενός το γεγονός ότι λόγω των ημερομηνιών που θα πραγματοποιηθεί η πολυμερής, η αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας εμπίπτει μέσα στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους και για πρακτικούς λόγους ασφαλώς, όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε, η κρισιμότητα των στιγμών που αναφέρθηκε προηγουμένως, αλλά και η προετοιμασία την οποία έχουμε εδώ και καιρό ξεκινήσει προς την πολυμερή, Είναι ακριβώς με στόχο αυτή η πολυμερής και η σύνθεση της οποίας του επιτρέπει, να γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Πάμε προετοιμασμένοι ακριβώς για να συμβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς είπε ότι «συνεχίζεται η συζήτηση ως προς τις έξι θεματικές στις οποίες όλα τα μέρη στην πολυμερή διάσκεψη του Μαρτίου έχουν συμφωνήσει και στόχος είναι να καταστεί εφικτή η πρόοδος και κατάληξη σε όλες τις έξι θεματικές. Είναι γνωστή η στάση που η άλλη πλευρά τηρεί, ιδιαίτερα στο ζήτημα των σημείων διέλευσης. Εκεί και όπου υπάρχουν όμως οι όποιες εισηγήσεις βεβαίως αυτές είναι ευπρόσδεκτες. Βεβαίως και εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο εποικοδομητική, όπως αποδείξαμε το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, εκείνο το οποίο καθιστούμε σαφές, και είναι νομίζω εδώ που υπάρχει και η κοινή ανάγνωση, είναι ότι πρέπει να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατόν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και αυτός είναι ο στόχος και αυτής της πολυμερούς και αυτός είναι ο στόχος άλλωστε και όροι εντολής της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ο πολιτικός ρόλος του Ειδικού Απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κληθείς να πει αν η ΕΕ έλαβε πρόσκληση για την πολυμερή διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γνωρίζουμε πού έχουν αποσταλεί αυτή τη στιγμή οι προσκλήσεις. Εμείς αυτό το οποίο επαναλαμβάνουμε, είναι ότι η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα υπό το φως του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό και υπό το φως των Συμπερασμάτων για τη διασύνδεση και τη σαφή διασύνδεση των ευρωτουρκικών μαζί με το Κυπριακό, θα έχει σίγουρα μια προστιθέμενη αξία. Αυτό είναι δεδομένο και νομίζω είναι πασιφανές».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόοδος στα όσα έχουν συμφωνηθεί μετά την πολυμερή της Γενεύης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό ότι έχει συσταθεί η Τεχνική Επιτροπή Νεολαίας. Έχει επιτευχθεί πρόοδος στο ζήτημα της αποκατάστασης των κοιμητηρίων. Συνεχίζεται η συζήτηση για την αποναρκοθέτηση. Έχει διοριστεί εκ νέου η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και έχει πραγματοποιήσει τις επαφές της, ενώ συγκαλείται η πολυμερή Διάσκεψη του Ιουλίου. Αυτά είναι απότοκα, είναι αποτελέσματα της προηγούμενης πολυμερούς. Υπάρχει βεβαίως, όπως έχω αναφερθεί προηγουμένως, η γνωστή στάση της άλλης πλευράς, η άρνηση της άλλης πλευράς ως προς την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη διάνοιξη των σημείων διέλευσης, των τεσσάρων σημείων διέλευσης που αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Και αυτό το σημειώνω γιατί η αναφορά σε τέσσερα σημεία διέλευσης ήταν ακριβώς γιατί προηγήθηκε και διεξάχθηκε μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση εντός της ολομέλειας της πολυμερούς και όπου εκεί έγινε αποδεκτό ότι θα πρέπει να διέπεται από την αρχή της αμοιβαιότητας. Σας θυμίζω ότι άλλωστε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελευταία του συνάντηση με τον κ. Τατάρ υπέβαλε και μια επιπρόσθετη πρόταση για τη διάνοιξη ενός σημείου διέλευσης για πεζούς εντός της Λευκωσίας, πρόταση η οποία και αυτή δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Τατάρ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κα Ολγκίν μετέβη στο Παρίσι και ερωτηθείς με ποιους θα έχει συνάντηση εκεί και ποιος ο ρόλος της Γαλλίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή την ενημέρωση που έχουμε κι εμείς. Αναμένουμε βεβαίως επίσημη ενημέρωση και επίσημες ανακοινώσεις, τη Δευτέρα που θα βρίσκεται στη χώρα μας. Ασφαλώς θα γίνει μια συζήτηση για το αποτέλεσμα του συνόλου των επαφών, πέραν της προετοιμασίας της πολυμερούς που εντάσσονται άλλωστε σ αυτήν την προετοιμασία. Η Γαλλία, αντιλαμβάνεστε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένα κράτος το οποίο μπορεί, όπως όλοι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμβάλουν. Αναμένουμε όμως την άφιξη της κας Ολγκίν και την ενημέρωση που θα λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν προβληματίζει την Κυβέρνηση ότι ενόψει της παράνομης εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα, δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε θετική ένδειξη από πλευράς του κατοχικού ηγέτη για να αλλάξει τη στάση του περί λύσης δύο κρατών και κυριαρχίας και σε ερώτηση πόσο αισιόδοξη είναι ότι θα υπάρξει κάτι θετικό από αυτή την πολυμερή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο συγκεκριμένος χρονισμός ήταν γνωστός από την πρώτη στιγμή. Βεβαίως και βλέπουμε, και νομίζω το παρακολουθούμε όλοι, μια εντατικοποίηση, μια περισσότερη ένταση στη ρητορική του κ. Τατάρ όσο οδεύουμε προς τον Οκτώβριο. Παρόλα αυτά, οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Τατάρ και της Τουρκίας ουδέποτε επέτρεπαν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είμαστε, όμως, σε μια θέση να πούμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιτευχθεί κινητικότητα, παρά αυτές τις δημόσιες δηλώσεις. Σας υπενθυμίζω άλλωστε την άρνηση της άλλης πλευράς, του κ. Τατάρ, έστω για την πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά αυτό κατέστη εφικτό. Σας θυμίζω την αρχική άρνηση της άλλης πλευράς για τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα βρισκόμαστε στη δεύτερη θητεία της κας Ολγκίν και την προετοιμασία της δεύτερης πολυμερούς. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις που μπορεί να επιτευχθεί η πρόοδος. Είναι για αυτό τον λόγο που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί μια υπεύθυνη και συνεπή στάση. Είναι μέσα από την εντατική διπλωματική προσπάθεια την οποία ασκούμε. Είναι μέσα από τη συνεπή, αξιόπιστη και υπεύθυνη στάση την οποία τηρούμε και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο είναι που προσερχόμαστε στη Νέα Υόρκη. Προσερχόμαστε αποφασισμένοι, αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στον βαθμό των δυνατοτήτων μας, στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να μπορέσει να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και περαιτέρω κινητικότητα. Την ίδια στιγμή κρίνεται η αξιοπιστία ενός εκάστου ενώπιον του ίδιου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, της διεθνούς κοινότητας, και η ειλικρινής πολιτική βούληση για να μπορέσει να επιτευχθεί μια διαρκής, μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, πάντοτε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι η Άγκυρα διαφοροποιεί τις θέσεις της, έχοντας υπόψη τα όσα δημοσιεύονται για τις συζητήσεις της με τη Συρία και τις δηλώσεις ότι δεν απεμπολεί τα «δικαιώματα» του κατοχικού καθεστώτος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα πάντα αξιολογούνται κατά πόσον αυτά ανταποκρίνονται ή όχι σε πραγματικά δεδομένα, αλλά βεβαίως εκ των περιπτώσεων δεν υποβαθμίζονται.

Την ίδια στιγμή και παράλληλα οι δικές μας διπλωματικές επαφές είναι διαρκείς και είναι εντατικές με όλους τους εταίρους μας, είτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός. Λέγοντας αυτά σας θυμίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μέσα από μια στρατηγική κατεύθυνση την οποία έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία δύο χρόνια, η σημαντική παράμετρος των ευρωτουρκικών και η σαφής διασύνδεση αυτών μέσα από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόσο του Ιουνίου του 2023 αλλά και του Απριλίου του 2024. Μια διασύνδεση αλλά και μια σαφής στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της, η οποία αποδείχθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό και σαφή τρόπο μέσα από την κοινή επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την πρώτη νύχτα της πολυμερούς του Μαρτίου, με αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία κοινοποιήθηκε προς τα μέρη της πολυμερούς διάσκεψης. Γνωρίζουμε μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις τόσο του κ. Ερντογάν όσο και του κ. Φιντάν ότι υπάρχουν κεφάλαια, υπάρχουν ζητήματα στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών, τα οποία ιεραρχούν ως πολύ σημαντικά. Και εδώ είναι που υπάρχει αυτή η δυνατότητα να υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα κεφάλαια, φτάνει να υπάρξει η αντίστοιχη πρόοδος και στο Κυπριακό, όπως ακριβώς καταδεικνύουν, όπως ακριβώς αναφέρουν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και είναι εδώ που και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούμε ότι μπορεί να είναι καταλυτικός ως προς την υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και σαφώς οι όροι εντολής, ο ρόλος του κ. Χαν ως ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ερωτηθείς για την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών παρευρέθηκε σήμερα για να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του τόπου ως προς την πρόοδο της προετοιμασίας των νομοσχεδίων για τον φορολογικό μετασχηματισμό, είναι γνωστό ότι αποτελεί ακόμη μια μεγάλη μεταρρύθμιση, ένα στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Η προετοιμασία, η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων βρίσκεται προς το τελικό στάδιο και εδώ είναι που αυτός ο στόχος χρειάζεται την απαραίτητη συνδρομή και συνέργεια εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Ο Υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε μια προκαταρκτική παρουσίαση του περιεχομένου των νομοσχεδίων. Άλλωστε είχε γίνει και δημόσια παρουσίαση της πρότασης που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μια παρουσίαση και ως προς τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση ως Πολιτεία, το συντομότερο δυνατόν να εφαρμόσουμε αυτό το νέο φορολογικό μοντέλο για δικαιότερη κατανομή των φορολογιών στη χώρα μας, είτε αυτό αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι στόχος είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης την 1 Ιανουαρίου 2026.

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας προνοιών των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στη Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει, ήδη, τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης και με σαφήνεια ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο αρμόδιος Υπουργός που χειρίζεται αυτές τις πολύ κρίσιμες μεταρρυθμιστικές τομές χθες. Έχουν ληφθεί οι απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας, αφενός ως νομικού συμβούλου του κράτους, αφετέρου ως επηρεαζόμενος, αφού μια εκ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων αφορά τον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας και τον διαχωρισμό του νομικού συμβούλου από τον δημόσιο κατήγορο. Μια μεταρρύθμιση που αποτελεί κοινή διαπίστωση και κοινή εισήγηση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, είτε αυτή αφορά την Επιτροπή Γκρέκο ή την Επιτροπή για το κράτος δικαίου, αλλά και σε όλους τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έχουν ληφθεί όλες οι απόψεις και για να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη αυτή η διαδικασία, αλλά και συνταγματικά ορθή».

Δείτε σχετικό απόσπασμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Επιστρέφει η Ολγκίν στην Κύπρο- Την ερχόμενη Δευτέρα, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Επιστρέφει η Ολγκίν στην Κύπρο- Την ερχόμενη Δευτέρα, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Μετά από ένα διάστημα επαφών στις εγγυήτριες χώρες, με τελευταίο προορισμό τις Βρυξέλλες, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, επιστρέφει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πολυμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στις 16 και 17 Ιουλίου.

BEST OF TOTHEMAONLINE