Παρά το γεγονός ότι η Λευκωσία έχει απαντήσει θετικά στις ημερομηνίες που έδωσε η Αναπληρώτρια ΓΓ ΟΗΕ για τη διεξαγωγή της διάσκεψης στις 17- 18 Μαρτίου, αυτό που αναμένεται είναι η θετική απάντηση από την Άγκυρα, την οποία η κα. Ντι Κάρλο, θα επισκεφθεί, την Πέμπτη, αμέσως μετά την Αθήνα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Συνεχίζει σήμερα τις επαφές της στην Αθήνα η ΝτιΚάρλο - Την Πέμπτη πάει την Άγκυρα
Πρόθεση των ΗΕ είναι να διατηρηθεί η διαδικασία ανοιχτή, μέχρι τις λεγόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, στα κατεχόμενα. Ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πολιτική της Άγκυρας δεν εξαρτάται από το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του κατοχικού καθεστώτος.
Στην Άγκυρα, η Αναπληρώτρια ΓΓ ΟΗΕ, δεν θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Αυτό βεβαίως δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία, σε ότι αφορά τις θέσεις της τουρκικής πλευράς.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στήνουν το τραπέζι για την πενταμερή: Με συγκεκριμένες προτάσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Γενεύη - Είδε και απήλθε η Ντι Κάρλο
Οι πέντε προτάσεις Χριστοδουλίδη
Εν αναμονή της απάντησης από την Άγκυρα για της διεξαγωγή της διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προωθεί συγκεκριμένες προτάσεις προς τα ΗΕ, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό.
Ο καλύτερος στόχος μέσα από τη Γενεύη είναι να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017, δήλωσε χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς πώς αποτιμά τις συναντήσεις της Αναπληρώτριας ΓΓ των ΗΕ, είπε πως το ότι η κα ντι Κάρλο θα μεταβεί σε Αθήνα και Άγκυρα για προετοιμασία της διευρυμένης διάσκεψης είναι θετικό γεγονός, υπενθυμίζοντας ότι «ήταν οι δικές μας προσπάθειες που έφτασαν σε αυτό το αποτέλεσμα».
Επεσήμανε, εξάλλου, ότι «η διεξαγωγή της διευρυμένης διάσκεψης είναι θετική εξέλιξη. Από κει και πέρα αυτό που μετέφερα στην κα ντι Κάρλο είναι ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Η επιμονή Τατάρ
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «έχω ακούσει τις δηλώσεις του κ. Τατάρ, είναι αυτά που ακούμε καθημερινά. Από κει και πέρα είναι η δική μας η πατρίδα υπό κατοχή και εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν οι προοπτικές και οι προϋποθέσεις για θετικό αποτέλεσμα. Σίγουρα δεν είναι εύκολη η κατάσταση πραγμάτων, δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω οτιδήποτε αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζω πολύ καλά ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού».
Ερωτηθείς πώς ορίζουμε το θετικό αποτέλεσμα από τη Γενεύη και ποια είναι τα επόμενα βήματα μας μέχρι τη διευρυμένη διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «για μας, ο καλύτερος στόχος μέσα από τη Γενεύη είναι να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017».
Στα αχνάρια της Μαρία Άνχελα Ολγκίν
Το ταξίδι της Αναπληρώτριας ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο, δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα εκτός από την θετική ανταπόκριση του Ερσίν Τατάρ για τη διεξαγωγή της διευρυμένης διάσκεψης. Ωστόσο, ο κατοχικός ηγέτης, θα αναμένει το πράσινο φως από την Άγκυρα. Η κα. Ρόζμαρι ντι Κάρλο, ακολουθεί ουσιαστικά την ίδια τακτική, βαδίζοντας στα αχνάρια της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, με επισκέψεις στις εγγυήτριες δυνάμεις, βολιδοσκόπηση των προθέσεων, για να επιτευχθεί ο στόχος των ΗΕ, της σύγκλησης της διάσκεψης στη Γενεύη.
Το ζητούμενο δεν είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά τι ακριβώς θα συζητηθεί στη Γενεύη και τι θα παραμείνει στο τραπέζι. Πάντως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχοντας καταθέσει τις πέντε προτάσεις ενώπιον της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, αναμένεται να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία στο επικείμενο εθνικό συμβούλιο, το οποίο έχει συγκαλέσει για την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου.