Απουσίες λόγω ασθένειας καταγράφονται στις σχολικές αίθουσες αυτές τις ημέρες, αφού οι ιώσεις είναι σε έξαρση επηρεάζοντας μικρά και μεγαλύτερα παιδιά αλλά και ενήλικες. Αρκετοί είναι οι πολίτες που ταλαιπωρούνται με συμπτώματα του αναπνευστικού, όπως πυρετός, καταρροή, πονόλαιμος, βήχας.
Σημαντικές εστίες μετάδοσης παρατηρούνται σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία, με τους παιδιάτρους να βλέπουν στα ιατρεία τους ποικιλία ιώσεων. Οι πιο συχνές αυτή την περίοδο είναι, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, κυρία Όλγα Τζέτζη, η γαστρεντερίτιδα, η λοίμωξη από τον ιό Κοξάκι, καθώς και οι λοιμώξεις από αδενοϊό. Παράλληλα, άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως και η Covid-19 έχουν επίπτωση στον παιδικό πληθυσμό.
Πιο συγκεκριμένα, όπως λέει η κυρία Τζέτζη, πριν από ένα 10ημερο υπήρχε «κύμα» γαστρεντερίτιδας στα παιδιατρικά ιατρεία. Ιογενείς γαστρεντερίτιδες συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα τα μικρά παιδιά, με συμπτώματα από το γαστρεντερικό όμως είναι ο έμετος και η διάρροια. Αξίζει να σημειωθεί ότι την έντονη κυκλοφορία νοροϊών που ευθύνονται για ιογενείς γαστρεντερίτιδες σημειώνει στο μηνιαίο ενημερωτικό του δελτίο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τονίζοντας πως σε πέντε μήνες το 2024 χρειάστηκε να διαχειριστεί επτά εξάρσεις γαστρεντερίτιδας.
Ο ιός Κοξάκι είναι σε σημαντική έξαρση αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την παιδίατρο, προκαλώντας μικρο-επιδημίες στα σχολεία. «Μάλιστα, ενώ τον συγκεκριμένο ιό τον συναντάμε συνήθως σε μικρότερα παιδιά, τον είδαμε και σε μεγαλύτερα», σημειώνει στο ygeiamou.gr η κυρία Τζέτζη. Το Κοξάκι, ή αλλιώς η «νόσος χεριών, ποδιών και στόματος» ανήκει στην οικογένεια των εντεροϊών. Η νόσηση ξεκινάει με πυρετό, πόνο στον λαιμό και ρινόρροια και μοιάζει με κοινό κρυολόγημα. Στη συνέχεια, εμφανίζεται το εξάνθημα, το οποίο έχει τη μορφή μικρών φυσαλίδων, στον βλεννογόνο του στόματος, δηλαδή στην έσω πλευρά από τα μάγουλα, στα ούλα, πάνω στη γλώσσα ή στο δέρμα γύρω από τα χείλη. Επίσης, τα εξανθήματα είναι χαρακτηριστικά στις παλάμες, στα πέλματα και κάποιες φορές και στον κορμό. Ο ιός μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με σταγονίδια του αναπνευστικού (βήχα, φτάρνισμα, ομιλία), με επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.
Ο αδενοϊός είναι, επίσης, ένας συχνός ένοχος συμπτωμάτων όπως καταβολή, πυρετός, καταρροή. Τα δεδομένα από τα νοσοκομεία δείχνουν πως καταγράφει αυξητική τάση αυτές τις ημέρες. Την ίδια στιγμή, άλλοι ιοί προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού με χαρακτηριστικό τον πυρετό και την έντονη ρινίτιδα. Σε αρκετές περιπτώσεις, τέτοιες ιώσεις ακολουθούν διφασική πορεία, σύμφωνα με την κυρία Τζέτζη, δηλαδή παρουσιάζουν μικρή βελτίωση και μετά πάλι επιδείνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καλά νέα για τα επιτόκια: Έρχεται η τέταρτη μείωση για φέτος – Τα κατέβασαν οι κυπριακές τράπεζες;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις