Επίθεση κατά των κινήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κυπριακό, αλλά και τη στάση που τηρεί το ΔΗΚΟ στο εθνικό μας ζήτημα, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το οποίο συνήλθε το απόγευμα της Τρίτης.
Στην ομιλία του ο βουλευτής εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του αναφορικά με τις εξελίξεις στο κυπριακό, λέγοντας πως αυτές πηγάζουν από το γεγονός ότι υπάρχει παντελής άγνοια εις το τι γίνεται, εν κρυπτώ ανέλαβαν και επιχειρούν να προωθήσουν για την Κύπρο κύκλοι, διασφαλίζοντας τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας, ενταφιάζοντας το μέλλον των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα και των μελλοντικών γενεών.
Ο Χρίστος Ορφανίδης διερωτήθηκε σε τι διαφέρει η ΔΔΟ όπως την έχουν εξελίξει από τη Συνομοσπονδία και τα δύο κράτη όταν η Τουρκία γνωρίζει ότι φτάσαμε στο σημείο εξευτελισμού και μιλά για δύο κράτη και υποχωρώντας αυτοί διασφαλίζουν με βούλα τα δυο κράτη όπως τους τη δίνει η ΔΔΟ σήμερα;
Κατηγόρησε ευθέως τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο οποίος όπως είπε «μιλώντας για σκληρές πολιτικές αποφάσεις, που όλοι γνωρίζουμε τι ζητά και τι απαιτεί η Τουρκία, που ούτε ο μέντορας του Νίκος Αναστασιάδης δεν τόλμησε να προχωρήσει σε αυτές»
Απευθυνόμενος στον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εσείς φίλε Πρόεδρε τονίζατε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για λύση του κυπριακού»
«Αν ξεφύγαμε από τις πάγιες θέσεις μας, ποια η διαφορά μας από το ΔΗΣΑΚΕΛ και ποιος ο λόγος ύπαρξης μας», διερωτήθηκε.
Αυτούσια η ομιλία του βουλευτή:
Φίλε Πρόεδρε,
Συναγωνίστριες, συναγωνιστές,
Ζητώντας τη συζήτηση του Κυπριακού σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, σκοπός ήταν η ενημέρωση και ανταλλαγή θέσεων με αφορμή τις εξελίξεις και δηλώσεις από τον ΠτΔ καθώς και από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γεραπετρίτη.
Οι ανησυχίες, πηγάζουν από το γεγονός ότι υπάρχει παντελής άγνοια εις το τι γίνεται, εν κρυπτώ ανέλαβαν και επιχειρούν να προωθήσουν για την Κύπρο κύκλοι, διασφαλίζοντας τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας, ενταφιάζοντας το μέλλον των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα και των μελλοντικών γενεών.
Παρακολουθούμε ως θεατές αυτά που γίνονται σήμερα και που δε διαφέρουν σε όσα αναφερόμασταν στο παρελθόν που ήταν Βρετανικές επινοήσεις που έχουν βάθος, αλλά θα αναφερθώ στις πρόσφατες των τελευταίων χρόνων συγκλίσεις Ντάουνερ, ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ, Αναστασιάδη – Έρογλου, το πλαίσιο Γκουντέρες.
Η Τουρκία ερμηνεύει κατά το δοκούν και η μακρόχρονη και σταθερή επιδίωξή της είναι ο στραγγαλισμός των ελληνοκυπρίων καθώς η παρθενογένεση είναι αυτή που θα της δώσει όλα τα δικαιώματα που μας παρουσιάζουν, κάτι που δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η τακτική του καλού παιδιού, συνδράμουν στις επιδιώξεις της Τουρκίας και η αυθαιρεσία της, έχει δώσει και δικαιώματα από τη δική μας πλευρά, εφόσον δεν υπάρχει αντίσταση στις επιβουλές της.
Γιατί συμμετέχουμε στην κοροϊδία των εγγυημένων πλειοψηφιών, της επιστροφής των προσφύγων, το δικαίωμα περιουσίας που όπως είναι σήμερα παραβιάζουν την ενότητα του κράτους ; ; ; Γιατί συμμετέχουμε στην κοροϊδία όταν δίνουμε το δικαίωμα του Βέτο στους τ/κ που απειλούν τη δημογραφική βιωσιμότητα με διαδικασίες που στραγγαλίζουν τους ε/κ;
Στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για δήθεν διευκόλυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και της παροχής υπηκοότητας σε πρόσωπα όπου οι γονείς τους είναι έποικοι και επιχειρείται με πονηρές διαδικασίες νομιμοποίηση αυτών που ευρίσκονται παράνομα και τέτοιες προσπάθειες και μέτρα, οφείλουμε άμεσα και χωρίς περιστροφές να τις αποκλείουμε.
Ο καθορισμός ορίων δεν μπορεί να είναι εις βάρος της Κύπρου και των νόμιμων κατοίκων της και το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης με τον Τούρκο Ερντογάν, τι σόι μνημόνιο είναι και πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεννοείται με την κατοχική Τουρκία, που επιδιώκει να κυριαρχήσει στην Κύπρο αποδεχόμενη τα τετελεσμένα της εισβολής αντί να μιλάμε για την Κερύνεια και την ίδια ώρα τα μάζεψε και έφυγε από την Κάσο.
Σε τι διαφέρει η ΔΔΟ όπως την έχουν εξελίξει, από τη Συνομοσπονδία και τα δύο κράτη όταν η Τουρκία γνωρίζει ότι φτάσαμε στο σημείο του εξευτελισμού και μιλά για δύο κράτη και υποχωρώντας αυτοί διασφαλίζουν με βούλα τα δύο κράτη όπως τους τη δίνει η ΔΔΟ σήμερα;;;
Όταν ο ΠτΔ μιλά για «τολμηρές αποφάσεις» ποιες είναι αυτές;;;
Ενημερωθήκαμε;;; ζητήσαμε εξηγήσεις;;;
Κατηγορώντας όλους τους προηγούμενους Προέδρους της Δημοκρατίας και εξασκώντας σε όλους κριτική, ισοπεδώνοντας και μηδενίζοντάς τους, δηλώνει έτοιμος να υπογράψει και δεν θεωρεί τα συνταγματικά σημεία της λύσης ως ουσιώδη, λαμβάνοντας τολμηρές πολιτικές αποφάσεις.
Μιλώντας για σκληρές πολιτικές αποφάσεις, που όλοι γνωρίζουμε τι ζητά και τι απαιτεί η Τουρκία, που ούτε ο μέντορας του Νίκος Αναστασιάδης δεν τόλμησε να προχωρήσει σ’ αυτές.
Όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας μιλά για «έλλειψη πολιτικής γενναιότητας» ξέρουμε τι θέλει να πει;;;
Όταν δήλωσε ο ΠτΔ ότι στις 13 Αυγούστου θα γινόταν συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον τ/κ ηγέτη το γνωρίζαμε;;;
Το βρετανικό παραμύθι καλλιεργείται εργολαβικά και εξακολουθεί να υφίσταται γιατί η Βρετανία έχασε μια μάχη το 2004 αλλά όχι τον πόλεμο, όπως επανειλημμένα τονίζω, και στόχος της είναι η διπλή κατοχή της Κύπρου ( Τούρκικη και Αγγλοσαξονική).
Παραμένουμε θεατές στις εξελίξεις τηρώντας σιγή ιχθύος, σα να μη συμβαίνει τίποτα.
Ούτε μια συμφωνία αρχών δεν έγινε για να προστατευθεί, αν μη τι άλλο και η υστεροφημία του κόμματος και η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιθέτως, δόθηκε στήριξη εν λευκώ στην επιλογή άλλου που την τροχοδρόμησε.
Πριν τη μετάβαση του ΠτΔ στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και συζήτησαν εις βάθος το Κυπριακό. Τι συζήτησαν σε είκοσι λεπτά πίνοντας και τσάι;;; Πόσο βάθος είχε αυτή τους η συζήτηση των είκοσι λεπτών;;;
Συζήτησαν τη δήλωση του Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο ότι «η κυριαρχία εκπηγάζει εξίσου από ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους»;;;
Η Βρετανία κινεί τα νήματα και επεξεργάζεται τον τρόπο διαχωρισμού των συνομιλιών, στήνοντας τρία χωριστά τραπέζια και κατηγοριοποιώντας τις συνομιλίες σε κατηγορίες Ασφάλεια – Εγγυήσεις – Διακυβέρνηση, αυτό δηλαδή που επιδιώκει η Τουρκία μέσω Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουντέρες.
Χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα και πρώτη φορά από επίσημα χείλη ε/κ ο όρος «πραγματικότητες» που επανειλημμένα χρησιμοποιεί η Τουρκία και η αποσχιστική οντότητα τι θέλει να πει;;; Ας χρησιμοποιούσε λεκτικό εφεύρημα δικό του και όχι αυτό που παρουσιάζουν οι Τούρκοι.
Δεν μπορεί να δηλώνει ότι είμαστε έτοιμοι να πάμε σε διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 και παράλληλα να μιλά για επανένωση, απελευθέρωση, για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνικό δικοινοτικό κράτος, και το ερώτημα παραμένει, απελευθέρωση ή επανένωση, απελευθέρωση ή μετεξέλιξη, απελευθέρωση ή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Εσείς φίλε Πρόεδρε, τονίζατε ότι το πλαίσιο Γκουντέρες δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για λύση του Κυπριακού.
Όταν ο ΠτΔ δήλωσε ότι οι «προηγούμενοι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας δεν ήταν ειλικρινείς» σε συνέντευξή του στο ελλαδικό κανάλι Open, ούτε ο Κυπριανού, Βασιλείου, Κληρίδης, Παπαδόπουλος, Χριστόφιας, Αναστασιάδης, πόσο εκτεθειμένους μας αφήνει.
Ο διευθυντής του γραφείου του ΠτΔ Βίκτωρας Παπαδόπουλος, στέλεχος της κυβέρνησης Αναστασιάδη, δήλωνε πρόσφατα ότι «για πρώτη φορά από το 1963 Τούρκος Πρόεδρος κάθισε να συζητήσει έστω και σ’ ένα καφέ με τον Πρόεδρο της Κύπρου».
Είδε κανείς σας να συζητούν;;; αυτό που έγινε ήταν να στρέφει το κεφάλι αριστερά και δεξιά παρακολουθώντας τη συζήτηση Ερντογάν με Μητσοτάκη και τη μεταφράστρια Τουρκάλα στη μέση χαριεντίζοντας.
Και μιας και αναφέρομαι στον Μητσοτάκη, παρακολουθούμε την αθηναϊκή αλαζονική ελίτ και όσοι ασχολούνται με τη Νέα Δημοκρατία τι γίνεται, και εμείς με ποιους συμπαρατασσόμαστε με το Μητσοτάκη ή με αυτούς που στις δύσκολες ώρες στάθηκαν στο ύψος τους με το Σχέδιο Ανάν;;; Τι εθνική περηφάνεια εκπέμπει ο Μητσοτάκης που καρατομεί όσους εκφράζουν αντίθετη άποψη που στο κάτω κάτω, αυτοί είναι που διαχρονικά είχαν τις ίδιες σταθερές θέσεις στα εθνικά θέματα και που ήταν και οι θέσεις οι δικές μας.
Ο ΠτΔ ορθά αναφέρθηκε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ανάμεσα σ’ άλλους βασικούς στόχους την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στοχεύει στη συνεργασία με την Τουρκία.
Για την πολυδιαφημισμένη συνάντηση του ΠτΔ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, μετά από βδομάδες αποκαλύφθηκε και αν αυτό ευσταθεί, ότι συζητήθηκε και η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Για να γίνει αυτό προηγουμένως θα πρέπει η Κύπρος να γίνει μέλος της Σύμπραξης για την Ειρήνη, που είμαστε το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είμαστε μέλος.
Για την ιστορία να αναφέρω, η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας ψήφισε και ενέκρινε αυτό, τον Φεβρουάριο του 2011 και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δεν προχώρησε στην αίτηση για ένταξη.
Ο μετέπειτα ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης είχε υποστηρίξει αυτό όταν εκλέγηκε, και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών και νυν ΠτΔ είχε απορρίψει.
Κατά καιρούς ρίχναμε το σύνθημα «αλλαγή πορείας στις σωστές του βάσεις», κάναμε αλλαγή πορείας; Η αλλαγή πορείας τι σημαίνει; Σημαίνει αλλαγή στον τρόπο διαπραγμάτευσης;
«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα».
Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της δήλωσης του Προέδρου μας Τάσσου Παπαδόπουλου;
Την άλλη γνώμη να τη σέβονται όλοι και να τη λαμβάνουν υπόψη γιατί η άλλη γνώμη επανειλημμένα επιβεβαιώθηκε και διώχθηκε με αποβολές για να είσαστε-είμαστε σήμερα εδώ.
Οι θέσεις μου είναι έκφραση ανησυχίας για την εκτροπή που βλέπουμε από τις πάγιες θέσεις μας που αν αυτά συνέβαιναν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη θα είμασταν πάνω στα τραπέζια και η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει να σιωπώ και δεν έχω σκέψη που σωπαίνει.
Αν ξεφύγαμε από τις πάγιες θέσεις μας, ποια η διαφορά μας από το ΔΗΣΑΚΕΛ και ποιος ο λόγος ύπαρξής μας;;;
Όλα αυτά συναγωνίστριες, συναγωνιστές, είναι που μας προκαλούν ανησυχίες, τα συλλογικά όργανα του κόμματος δεν συνέρχονται για να συζητούμε και να ανταλλάζουμε απόψεις, θέσεις και προβληματισμούς.
Εν λευκώ διαχείριση δεν δώσαμε σε κανέναν, και αυτά όπως διαχρονικά θέταμε, πρέπει να συζητούνται και οι απόψεις του κόμματος που είναι καθορισμένες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις