ΕΔΕΚ: Εντός 40 ημερών οι εκλογές για ανάδειξη Προέδρου - «Κεραυνός εν αιθρία» η αποχώρηση Σιζόπουλου

ΕΔΕΚ: Εντός 40 ημερών οι εκλογές για ανάδειξη Προέδρου - «Κεραυνός εν αιθρία» η αποχώρηση Σιζόπουλου

Την απόφασή του να παραδώσει την ηγεσία της ΕΔΕΚ και να μην ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο Μαρίνος Σιζόπουλος, όπως αποκάλυψε πρώτα το ThemaOnline, σηματοδοτώντας το τέλος μιας δεκαετούς πορείας στην προεδρία. Η κίνησή του ήρθε χωρίς προηγούμενη φημολογία, προκαλώντας έκπληξη σε αρκετά στελέχη του κόμματος.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η απόφαση του κ. Σιζόπουλου, του οποίου η θητεία κανονικά ολοκληρώνεται το 2026, δεν αφορά, όπως ο ίδιος είπε, αποχώρηση από τη Βουλή ή τα συλλογικά όργανα του κόμματος, αλλά μόνο από την προεδρία, την οποία όπως είπε παραδίδει «σε νέα ηγεσία». Ο ίδιος τόνισε πως δεν παραιτείται, αλλά αποχωρεί σεβόμενος και τον εσωκομματικό κανονισμό της ΕΔΕΚ που περιορίζει θητείες στη Βουλή σε δύο συνεχόμενες, ενώ δεν υπάρχει εξαίρεση για την ηγεσία του κόμματος.

Η είδηση της αποχώρησής του χαρακτηρίστηκε από μέλη του κόμματος ως «κεραυνός εν αιθρία», καθώς δεν υπήρχε καμία σχετική συζήτηση ή ένδειξη που να προμηνύει αυτή την εξέλιξη. Ως εκ τούτου, προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος ή ποια ενδέχεται να θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του.

Η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη νέου προέδρου της ΕΔΕΚ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 40 ημερών, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την ηγεσία. Παρά τις επίμονες εκκλήσεις ορισμένων στελεχών να ανακαλέσει την απόφασή του, ο κ. Σιζόπουλος φέρεται να παραμένει αμετάπειστος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βλέπει εξελίξεις, αλλά η Νέα Υόρκη, ακόμη ψάχνει την τριμερή

Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βλέπει εξελίξεις, αλλά η Νέα Υόρκη, ακόμη ψάχνει την τριμερή

Με το βλέμμα στραμμένο στις «θετικές εξελίξεις» στο Κυπριακό, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Χριστοδουλίδης, την ώρα όμως που το διπλωματικό σκηνικό παραμένει ρευστό και κανένα από τα κρίσιμα επόμενα βήματα, δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί δεδομένο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίζεται να διακρίνει κινητικότητα στο παρασκήνιο και να επενδύει στο προσωπικό ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί ούτε καν η πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης των δύο πλευρών, με τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

BEST OF TOTHEMAONLINE