Η αξιοποίηση του τηγανισμένου λαδιού...πρόσφερε αρκετές χιλιάδες ευρώ στα σχολεία της Κύπρου. Πως; Θα μάθετε πιο κάτω. Το σίγουρο είναι ότι, συνολικό ποσό αρκετών χιλιάδων ευρώ, θα καταβληθεί φέτος στα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τηγανοκίνηση», κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024.
Επιπρόσθετα μέσα Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε βράβευση των σχολείων που συνέλεξαν τη μεγαλύτερη ποσότητα χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, τη σχολική χρονιά 2023-2024, με χρηματικό έπαθλο.
Τι είναι το πρόγραμμα «Τηγανοκίνησης» στα σχολεία
Το πρόγραμμα της «Τηγανοκίνησης» ξεκίνησε το 2011 με τη συμμετοχή πέντε σχολείων και σήμερα 13 χρόνια μετά συμμετέχουν σε αυτόν πέραν των 500 σχολείων, από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και 140 φορέων-υποστηρικτών του προγράμματος (τοπικές αρχές, οργανισμοί, επιχειρήσεις κ.λπ.) που δωρίζουν το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι στα σχολεία. Από την έναρξη του προγράμματος, έχουν συλλεχθεί πέραν των 900 τόνων χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, το οποίο μετατράπηκε σε βιοντίζελ.
Η οικονομική απόδοση του προγράμματος από την πώληση του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, ξεπέρασε το ποσό των €500.000, το οποίο αποδόθηκε αναλογικά σε κάθε σχολείο, βάσει της ποσότητας του τηγανέλαιου που συνέλλεξε. Τα χρήματα επενδύθηκαν από κάθε σχολείο σε πρακτικές αειφορίας, συμβάλλοντας μέχρι τώρα στην υλοποίηση πάνω από 900 πράσινων υποδομών και δράσεων στα ίδια τα σχολεία, ώστε αυτά να καταστούν σταδιακά αειφόρα.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής περιβαλλοντικής εταιρικής ευθύνης, πρότυπο συνέργειας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και του συνόλου των κοινωνικών εταίρων, καλή πρακτική ως προς την καθιέρωση δικτύων συνεργασίας και επικοινωνίας ανάμεσα στο σχολείο, την κοινότητα και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για το περιβάλλον και την αειφορία.
Το πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΥΠΑΝ με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.
Το Καραβάνι της Τηγανοκίνησης
Το 2011 η ομάδα του Κέντρου Μελετών και Έρευνας, ΑΚΤΗ, σχεδίασε και κατασκεύασε το καραβάνι της Τηγανοκίνησης, το οποίο είναι η κινητή εκπαιδευτική και πειραματική μονάδα του προγράμματός μας.
Το καραβάνι ταξιδεύει σε όλη την Κύπρο, έχοντας επισκεφθεί πάνω από 160 σχολεία εκπαιδεύοντας περισσότερους από 35.000 μαθητές, ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση.
Οι τόνοι , τα χρήματα και η αξιοποίηση τους
Μετά από την ολοκλήρωση του ελέγχου της ποσότητας των τηγανελαίων που έχει συγκεντρωθεί από 304 σχολεία στην Κύπρο που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τηγανοκίνηση», κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, συλλέχθηκαν συνολικά 137,768 κιλά, δηλαδή 137 τόνοι και 768 κιλά χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού.
Αναλυτικά τα σχολεία σε κάθε επαρχία συγκέντρωσαν:
Λάρνακα: 21.144 κιλά
Λευκωσία: 62.974 κιλά
Λεμεσός: 28.110 κιλά
Αμμόχωστος: 8595 κιλά
Πάφος: 16.945 κιλά
Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί φέτος στα σχολεία ανέρχεται στις 68.776,80 ευρώ (13.776,80 ευρώ από την συλλογή των τηγανελαίων και 55.000 ευρώ από πιστώσεις του προγράμματος που δίδονται από το ΥΠΑΝ).
Το ποσό της οικονομικής απόδοσης, το οποίο υπολογίστηκε (βάσει της ποσότητας των τηγανελαίων που συγκεντρώθηκε από το κάθε σχολείο) έχει κατατεθεί στον λογαριασμό της Σχολικής Εφορείας στην οποία εμπίπτει το κάθε σχολείο. Το κάθε σχολείο θα λάβει το ποσό που αναλογεί με βάση την ποσότητα που συγκέντρωσε.
Τα χρήματα αυτά, στοχεύουν στην ενίσχυση της προσπάθειας της κάθε σχολικής μονάδας για προώθηση παρεμβάσεων και αλλαγών, οι οποίες θα συμβάλουν σταδιακά στον αειφόρο μετασχηματισμό της.
Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν στα σχολεία (μέσω σχολικών εφορειών) μπορούν να αξιοποιηθούν αυστηρά και μόνο για περιβαλλοντικές δράσεις και δράσεις αειφόρου ανάπτυξης στη σχολική μονάδα και όχι για οποιοδήποτε άλλο σκοπό ή ανάγκες αυτής.
Οι νικητές και οι τέσσερις κατηγορίες
Σε μια όμορφη τελετή κατά την διάρκεια του 1ου Φεστιβάλ «Τηγανοκίνησης», τον Νοέμβριο, τιμήθηκαν και βραβεύτηκαν τα σχολεία και οι υποστηρικτές τους που συνέλεξαν τη μεγαλύτερη ποσότητα χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, τη σχολική χρονιά 2023-2024.
Οι κατηγορίες βραβεύσεων ήταν τέσσερις:
(α) μεγαλύτερη ποσότητα ανά σχολείο,
(β) μεγαλύτερη ποσότητα ανά μαθητή/μαθήτρια,
(γ) μεγαλύτερη ποσότητα από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις,
(δ) μεγαλύτερη ποσότητα από τους υποστηρικτές (οργανώσεις, τοπικές αρχές, πράσινα σημεία).
Τα σχολεία που βραβεύτηκαν και τα χρηματικά έπαθλα:
Σκοποί και Στόχοι του προγράμματος
- η ενημέρωση, εκπαίδευση, συνεργασία και ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και της ευρύτερης κοινωνίας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης - προστασίας του περιβάλλοντος
- η μετατροπή ενός αποβλήτου (τηγανελαίου) σε ένα χρήσιμο υλικό, το βιοντίζελ
- η συνεργασία των σχολείων με την κοινότητα
- η βελτίωση του περιβαλλοντικού χαρακτήρα της σχολικής μονάδας
- να συμβάλει στην αυτονόμηση των σχολικών μονάδων
- να προωθήσει την εταιρική κοινωνική ευθύνη και να καθιερώσει δίκτυα συνεργασίας και επικοινωνίας ανάμεσα στο σχολείο, την κοινότητα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη
- να εκπαιδεύσει τους/τις μαθητές/τριες, τους γονείς, αλλά και την κοινωνία των πολιτών σε τεχνικές/τεχνολογίες και πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού
- να βοηθήσει στον περιβαλλοντικό προσανατολισμό των σχολικών κτηρίων και του σχολικού χώρου, μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων και αλλαγών, οι οποίες θα διέπονται από συστηματικότητα, θα απορρέουν από τις ανάγκες του σχολείου και από την εφαρμογή της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του κάθε σχολείου
- να ενισχύσει μέσα από την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για τη διαχείριση των τηγανελαίων, το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ)/Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόπειρα φόνου στην Πέγεια: Μεταφέρθηκε στο ΓΝ Λευκωσίας η 46χρονη - Η κατάσταση της υγείας της
• Σήμερα η ορκωμοσία Τραμπ - Υπόσχεται δύναμη και ευημερία των ΗΠΑ
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις