ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Επιμένει στο άνοιγμα της Μιας Μηλιάς ο Τατάρ -‘Εντονες οι διαβουλεύσεις και στις δύο πλευρές

Κυπριακό: Επιμένει στο άνοιγμα της Μιας Μηλιάς ο Τατάρ -‘Εντονες οι διαβουλεύσεις και στις δύο πλευρές

Δύσκολη φαντάζει η επίτευξη συμφωνίας για το θέμα της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων την ώρα που οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο και στις δύο πλευρές. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ένας μήνας από την άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης, τα πράγματα κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, εν αναμονή της άφιξης στο νησί της βοηθού του Γενικού Γραμματέα, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Ενώ η τ/κ πλευρά πιέζει για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, όπου θα έχει οικονομικά οφέλη, δεν έχει απαντήσεις στις προτάσεις της ε/κ πλευράς η οποία ζητά τη διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροϊου ή των Κοκκίνων, με τον Ερσίν Τατάρ να επικαλείται το γεγονός ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από τον κατοχικό στρατό για τα δύο οδοφράγματα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε συνάντηση που είχε ο κατοχικός ηγέτης με τον λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας, συζητήθηκε η διάνοιξη οδοφραγμάτων, αλλά και τα έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευαισθησία που επέδειξε ο Μεχμέτ Χαρματζί σχετικά με τα σημεία διέλευσης στη Λευκωσία και είπε ότι μετέφερε στα Ηνωμένα Έθνη τον συνωστισμό που βιώνεται και ότι οι τεχνικές επιτροπές έφεραν το θέμα των σημείων διέλευσης στην ημερήσια διάταξη.

Η πενταμερής στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Ντέιβιντ Λάμι

Το κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βρετανίας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ντέιβιντ Λάμι, στην πρώτη τους συνάντηση. Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στο πως μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία προς μια λύση του ζητήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεδομένου ότι αμφότερες οι χώρες υποστηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η Ελληνική πλευρά διεμήνυσε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε μια διευρυμένη πενταμερή άτυπη διάσκεψη όταν κριθεί σκόπιμο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο.

Η βρετανική κυβέρνηση πάντως υπό τον Κιρ Στάρμερ έχει πει πως δεν έχει λάβει πρόσκληση για μια πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, αλλά όταν τη λάβει, είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί στο ρόλο που της αναλογεί, στο κυπριακό.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία στο Κίεβο μετά από πληροφορίες για αεροπορική επίθεση

• Προσέγγισε διανομέα φαγητού με μοτοσικλέτα και του έκλεψε το τσαντάκι - Νέο περιστατικό στη Λεμεσό

• Ο Αντρέας Γεωργίου έγραψε τραγούδι για τη Eurovision

• Πως το τηγανισμένο λάδι «χάρισε» πολλές χιλιάδες ευρώ σε σχολεία της Κύπρου – Η κίνηση του ΥΠΑΝ

• Καύσιμα: Μικρές αυξήσεις στο πετρέλαιο - Τι συμβαίνει με την τιμή της βενζίνης - Δείτε τα φθηνότερα πρατήρια



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top