«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η Ουάσιγκτον επιτρέποντας στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να στοχεύει ρωσικό έδαφος, όπως δήλωσε και το Κρεμλίνο στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Μόσχας στην απόφαση Μπάιντεν, την ώρα που Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «ένα πρωτοφανές βήμα προς τον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας σηματοδοτεί μια αρκετά σημαντική αλλαγή πολιτικής από την Ουάσινγκτον.
Ο Διεθνολόγος, Αντώνης Στυλιανού, μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «είναι μία πρωτοφανής υπόθεση του Προέδρου Μπάιντεν όπου μετά από δυόμιση χρόνια πολέμου, για πρώτη φορά, χρησιμοποιούνται Αμερικανικά όπλα και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς που φτάνουν μέχρι τα 300 Km εντός άλλου εδάφους»
«Αυτή η απόφαση είναι μία μεταστροφή της κυβέρνησης Μπάιντεν, δύο μήνες πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, ο οποίος δεσμεύτηκε να επιλύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.
«Το Κρεμλίνο, έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση, αναφέροντας πώς αυτό αφορά επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα ή σε μια διαμάχη στην οποία δεν έπρεπε να εμπλακούν οι ΗΠΑ και κατ’ επέκταση το ΝΑΤΟ, άρα υπάρχει αυτή η ακραία κατάσταση την οποία βιώνουμε αυτή τη στιγμή ενδεχομένως για εσωτερικούς λόγους των ΗΠΑ»
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ουκρανικά ΜΜΕ: Στο Μπριάνσκ το πρώτο χτύπημα με βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS - Έγινε πριν το διάταγμα Πούτιν για τα πυρηνικά
Καταδικάζοντας την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε προηγούμενες προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι οποιαδήποτε πλήγματα σε ρωσικό έδαφος με τη χρήση αμερικανικών όπλων θα ερμηνευθούν ως άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Μεταξύ άλλων, ο κύριος Στυλιανού σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει μία ήπια πολιτική σε σχέση με την Ουκρανία. Την έχει στηρίξει πλήρως τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά, χρηματοδοτώντας το στρατιωτικό της πρόγραμμα. Τώρα βλέπουμε μία πλήρης μεταστροφή με το να επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν Αμερικανικά όπλα για πρώτη φορά εντός κατεχομένων εδαφών της»
Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση της Μόσχας
Όσον αφορά τις απειλές για αντίποινα, αυτές είναι ακόμη ασαφείς.
Τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε ότι αν επιτραπεί η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, η Μόσχα θα το θεωρήσει ως «άμεση συμμετοχή» των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Τα σενάρια και οι επιπτώσεις
«Υπάρχει μια αμφισημία γύρω από το αν αυτή η απόφαση του Μπάιντεν είναι κατ’ απάντηση του εκλογικού αποτελέσματος της 5ης Νοεμβρίου. Έχουμε μια καινούρια κυβέρνηση στις ΗΠΑ η οποία έχει πολύ στενές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο καθώς και να δημιουργήσει συνθήκες που θα επιφέρουν το τέλος του πολέμου. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ υπό τη νέα τους ηγεσία», είπε χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επεκταθεί σε ένα ευρύτερο Παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον και επηρεάζει όλο τον κόσμο και μέχρι να αναλάβει επίσημα καθήκοντα ο Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, η απόφαση αυτή του Μπάιντεν ενδέχεται να επηρεάσει με διάφορους τρόπους την Ευρώπη», συνέχισε.
Όσο αφορά τις επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει η απόφαση του Μπάιντεν να δώσει το «πράσινο φως» στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία, ο κύριος Στυλιανού τόνισε ότι «ενδεχομένως θα δούμε μία άνοδο και πάλι στα καύσιμα, ενώ αναμένονται και αλυσιδωτές εξελίξεις»
«Οι άλλοι «παίκτες», πρωτίστως η Κίνα, δεν έχουν εκφράσει την οποιαδήποτε άποψη. Εάν πρόκειται για ένα παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης των ΗΠΑ λόγω και του αποτελέσματος της 5ης Νοεμβρίου είναι ένα θέμα, εάν όμως πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο επηρεάζει ευρύτερα τις γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές εξελίξεις είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Η άποψη μου είναι ότι πρόκειται για το δεύτερο. Αυτά που συμβαίνουν επηρεάζουν και θα επηρεάσουν τις ευρύτερες εξελίξεις που θα αφορούν τον καθένα από εμάς», εξήγησε.
Φόβος για επέκταση του πολέμου
Ερωτηθείς εάν αυτή η απόφαση ενδέχεται να οδηγήσει σε επέκταση του πολέμου ή σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ο Διεθνολόγος είπε χαρακτηριστικά «δε συμφωνώ με όσους λένε για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο αλλά προφανώς πρόκειται για μία κλιμάκωση μιας υφιστάμενης κατάστασης η οποία όταν ξεκίνησε πριν δυόμιση χρόνια θεωρείτο ότι μπορούσε να επιλυθεί εντός μιας εβδομάδας. Είναι δεδομένο ότι οποιαδήποτε απόφαση για χρήση τέτοιου είδους όπλων, είναι μια έντονη κλιμάκωση σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικό το οποίο είναι πολύ εύθραυστο»
«Η κατάσταση αυτή θα έχει επιπτώσεις ανά το Παγκόσμιο», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Επεισοδιακή καταδίωξη στη Λεμεσό: Φορούσαν κουκούλες και μάσκες - Χειροπέδες σε 14χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις