ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν έμειναν ακίνητα ούτε για δείγμα στη Λεμεσό»: Αύξηση στις φετινές πωλήσεις – Η επαρχία που έχει την πρωτιά και η εικόνα για το 2025

«Δεν έμειναν ακίνητα ούτε για δείγμα στη Λεμεσό»: Αύξηση στις φετινές πωλήσεις – Η επαρχία που έχει την πρωτιά και η εικόνα για το 2025

Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων το 2024 μέχρι και τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου στο ThemaOnline, Ανδρέα Καουρή, «από ότι φαίνεται από τις στατιστικές που υπάρχουν, οι πωλήσεις το 2024 μέχρι τον Αύγουστο, φαίνεται ότι κινήθηκαν ανοδικά περίπου 7,7% σε σύγκριση με το 2023».

«Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, είναι όλοι οι μήνες ανεβασμένοι, με τον Ιούλιο να είναι ο πιο ψηλός από όλους τους μήνες. Τον Ιούλιο είχαμε περίπου 1856 υποθέσεις και 2039 ακίνητα που πωλήθηκαν Παγκύπρια και ένα όγκο συναλλαγών κοντά στα 450 εκατομμύρια ευρώ που είναι αρκετά ψηλός», είπε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι σήμερα οι πωλήσεις είναι κοντά στο 2,7 δις κάτι το οποίο δείχνει πώς έχουμε μία ανοδική πορεία», πρόσθεσε.

Ανοδική πορεία μέχρι τον Αύγουστο

Όσο αφορά την αγορά, σύμφωνα με τον κύριο Καουρή, «κινείται τόσο με ξένους επενδυτές όσο και με ντόπιους αγοραστές. Εφόσον έχουμε και ξένους, η αγορά αναμένεται να κινείται ανοδικά. Στη Λεμεσό δεν έμειναν ακίνητα προς πώληση, δεν βρίσκουν ούτε καν οικόπεδα, ούτε σπίτι ούτε διαμέρισμα. Μόλις βγει κάτι στην αγορά, την επόμενη μέρα πωλείται»

«Το κόστος αγοράς γης τα τελευταία 2-3 χρόνια ανέβηκε 40-50% και οι τιμές δε φαίνεται να κινούνται προς τα κάτω. Οι πρώτες ύλες Παγκοσμίως έχουν ήδη ψηλές τιμές και δεν προβλέπεται να χαμηλώσουν τα κόστη σπιτιών και διαμερισμάτων ενώ το επόμενο δίμηνο αναμένεται να μείνουν στα ίδια ψηλά επίπεδα», συμπλήρωσε.

Στοιχεία ανά επαρχία

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «τον Ιούλιο φαίνεται πώς οι πωλήσεις στη Λευκωσία ήταν κοντά στις 550, η Λεμεσός έφτασε τις 600 πωλήσεις, η Λάρνακα ήταν κοντά στις 380, η Πάφος πέρασε το φράγμα των 400 πωλήσεων και η Αμμόχωστος ήταν σταθερά χαμηλά λίγο κάτω από το 100»

Σύμφωνα με τον πιο κάτω πίνακα τον Ιούλιο κρατούσε τα σκήπτρα η Λεμεσός, ενώ τους προηγούμενους μήνες εκτός τον Ιανουάριο που ήταν πάλι πρώτη η Λεμεσός, τα σκήπτρα κρατούσε η Λευκωσία.

 

Η εικόνα του 2025

Ο Προέδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, τόνισε ότι όσο αφορά την εικόνα του 2025, «οι Παγκόσμιες στατιστικές δείχνουν ένα μούδιασμα στην αγορά. Διάφορα γεγονότα επηρεάζουν όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος συνεχίζεται, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οικονομική ύφεση που παρουσιάζεται στην Ευρώπη αλλά και οι Αμερικάνικες εκλογές»

«Θεωρώ ότι το 2025 θα παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα ίσως και λίγο πιο κάτω. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν. Λόγω του ότι η κατάσταση στον Λίβανο επιδεινώνεται, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε αυξημένη ζήτηση πωλήσεων, δηλαδή εμάς να μας επηρεάσει θετικά. Από την άλλη όμως δεν ξέρουμε αν θα επηρεαστούμε από εχθροπραξίες, οπότε παραμένει άγνωστο το πώς ακριβώς θα κινηθεί ο τομέας της πώλησης ακινήτων», κατέληξε

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ισραήλ: Πιο κοντά σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο - Αγωνία για τις επόμενες κινήσεις του IDF

• Φεύγει με... βροχές ο Σεπτέμβριος - Οι περιοχές που επηρεάζονται το απόγευμα

• Παράνομα και επικίνδυνα πυροτεχνήματα: Από που καταλήγουν στη Κύπρο – Πως μπορείτε να εξασφαλίσετε άδεια για νόμιμη ρίψη



Ο κομμωτής «κούρεψε» την ηγεσία της Αστυνομίας - Έπαυσε Αρχηγό και Υπαρχηγό, ο Πρόεδρος

Ο κομμωτής «κούρεψε» την ηγεσία της Αστυνομίας - Έπαυσε Αρχηγό και Υπαρχηγό, ο Πρόεδρος

Με μία κίνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαυσε τον Αρχηγό και Υπαρχηγό της Αστυνομίας για την υπόθεση της απόδρασης του ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής, σε παραλιακή περιοχή της Λεμεσού, μετά από μαρτυρία πολίτη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top