ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» οι τιμές των ενοικίων: Οι λόγοι που κρατήθηκαν στα ύψη – Ποιο το κόστος σε κάθε επαρχία ανάλογα με τα υπνοδωμάτια

«Φωτιά» οι τιμές των ενοικίων: Οι λόγοι που κρατήθηκαν στα ύψη – Ποιο το κόστος σε κάθε επαρχία ανάλογα με τα υπνοδωμάτια

Σταθερά υψηλές παραμένουν οι τιμές των ενοικίων σε όλες τις επαρχίες, κάτι το οποίο κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή τόσο των φοιτητών που ψάχνουν για χώρο διαμονής ώστε να προχωρήσουν με τις σπουδές τους όσο και όλων όσοι ψάχνουν χώρο διαμονής μακροπρόθεσμα.

Το ThemaOnline, μίλησε με τον επιθεωρητή του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Χαράλαμπο Φουλή ψάχνοντας το πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων ανά πόλη.

«Οι μέσες τιμές των ενοικίων διαφέρουν σε κάθε επαρχία, με τη Λεμεσό να είναι η πόλη με τις υψηλότερες τιμές», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, «η τιμή ενοικίασης των διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου στη Λεμεσό, κυμαίνεται στα €900 - €1000 τον μήνα. Απ’ εκεί και πέρα το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων κυμαίνεται στα €1400 - €1500 και μεταξύ €1900 - €2000 για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων», συμπλήρωσε.

Τιμές ενοικίων στις άλλες πόλεις

«Αν δούμε τις τιμές των ενοικίων στις άλλες πόλεις θα παρατηρήσουμε ότι οι μέσες τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων ενός και δύο υπνοδωματίων σε Λευκωσία και Πάφο κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα και είναι μεταξύ €600 - €700 και €900 - €1000 αντίστοιχα. Στα ίδια επίπεδα με Λευκωσία και Πάφο βρίσκονται και οι μέσες τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου στη Λάρνακα, όπου οι τιμές ενοικίασης για διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων κυμαίνονται στα €800 - €900 και τριών υπνοδωματίων στα €900 - €1000», σημείωσε.

 

Ερωτηθείς αν οι τιμές των ενοικίων είδαν αύξηση ή μείωση σε σχέση με την περσινή χρονιά, ο κύριος Φουλής σχολίασε πώς «δεν καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων σε σύγκριση με πέρυσι αλλά δεν καταγράφονται ούτε και σημαντικές μειώσεις. Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης των τιμών στα υψηλά επίπεδα που βρίσκονται. Ο λόγος της ανόδου των τιμών και της σταθεροποίησής τους σε υψηλά επίπεδα είναι η αυξημένη ζήτηση και η χαμηλότερη προσφορά ακινήτων»

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η ημερήσια ενοικίαση είναι η βασική αιτία για την άνοδο των τιμών των ενοικίων και ο λόγος που βρίσκονται στα ύψη σήμερα. Αν δεν κάνει κάτι η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο θέμα δυστυχώς οι τιμές δεν προβλέπουμε ότι θα μειωθούν. Η ημερήσια ενοικίαση αποστερεί από την κυπριακή αγορά των ακινήτων χιλιάδες σπίτια και διαμερίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρονται προς μακροχρόνια ενοικίαση»

«Εμείς ως Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της έλλειψης προσιτής στέγης, αλλά και για την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Εισήγησή μας είναι να αδειοδοτηθούν για ημερήσια ενοικίαση μόνο ξενοδοχεία και οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών στη βάση συγκεκριμένων παραμέτρων και κριτηρίων», συμπλήρωσε.

Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα, αναφέρθηκε στη Βαρκελώνη, η οποία έχει ανακοινώσει ότι από το 2029 δεν θα διατίθενται στην πόλη καταλύματα με το καθεστώς της ημερήσιας ενοικίασης.

«Τώρα βλέπουμε και την Ελλαδική κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες. Δεν είναι ένα Κυπριακό φαινόμενο, ένα κυπριακό πρόβλημα. Το εντοπίζουν και λαμβάνουν μέτρα σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν ακριβώς το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και αφορά στην προσιτή στέγη. Εμείς εδώ στην Κύπρο «σφυρίζουμε αδιάφορα» και ο κόσμος υποφέρει από τα ψηλά ενοίκια που πολλές φορές είναι αντίστοιχα με έναν μηνιαίο μισθό. Δυστυχώς, σήμερα ο καθένας μετατρέπει οικιστικά διαμερίσματα σε τουριστικά παραβιάζοντας και τις πολεοδομικές ζώνες», είπε μεταξύ άλλων.

Φοιτητές

Όσο αφορά τους φοιτητές ο επιθεωρητής του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, τόνισε ότι «δεν επιλέγουν την ημερήσια ενοικίαση, η οποία είναι σαφώς πιο ακριβή από την μακροχρόνια ενοικίαση γιατί δεν τους συμφέρει οικονομικά, ενώ πρόσθεσε «πώς η συγκατοίκηση είναι μια λύση για να αντιμετωπίσουν το κόστος του ενοικίου»

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τροχαίο στη Λευκωσία: Αρκετά σοβαρή η κατάσταση της υγείας του προσώπου που τραυματίστηκε στη μετωπική σύγκρουση

• Τι γίνεται τελικά με την ιατροφαρμακευτική κάνναβη; Από το 2019 το ζήτημα παραγωγής στην Κύπρο

• Επιμένει ο Ζ. Κουλίας: «Θα διορίσω εγώ τον Γενικό Ελεγκτή»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός της γυναίκας που είχε εντοπιστεί νεκρή σε παραλία στη Λεμεσό

• Σε γάμο στην Κέρκυρα ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου - Δείτε φωτογραφίες



Κυπριακό: Σήμερα το κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Κυπριακό: Σήμερα το κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έφτασε στη Νέα Υόρκη τα ξημερώματα της Κυριακής, θα έχει σειρά επαφών ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top