ΥΓΕΙΑ

«Εκκολαπτήριο» άγνωστων ιών αποτελεί η βιομηχανία γούνας – Νέα ανησυχητική μελέτη

«Εκκολαπτήριο» άγνωστων ιών αποτελεί η βιομηχανία γούνας – Νέα ανησυχητική μελέτη

Νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, που δημοσιεύθηκε στο Nature, εντόπισε σε γουνοφόρα ζώα 36 νέους ιούς και 39 στελέχη ιών υψηλού κινδύνου για μετάδοση σε άλλα είδη, όπως και τον άνθρωπο.

Τα ανησυχητικά στελέχη ήταν ανάμεσα στα 125 συνολικά είδη ιών που ανέδειξε η εξέταση γουνοφόρων ζώων σε φάρμες στην Κίνα από επιστήμονες της Κίνας, της Σουηδίας, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Βελγίου. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε ιστούς 461 ζώων, όπως βιζόν και κόκκινες αλεπούδες, για τον εντοπισμό ιικού γενετικού υλικού.

Ανιχνεύθηκαν επίσης γνωστοί ιοί όπως της ηπατίτιδα Ε και της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, οι οποίοι είναι γνωστό ότι μεταδίδονται στον άνθρωπο. Από τους 39 ιούς υψηλού κινδύνου, οι 13 ήταν νέοι για την επιστημονική κοινότητα.

Η μελέτη έδειξε επίσης την παρουσία ειδών γρίπης των πτηνών σε ζώα όπως τα ινδικά χοιρίδια, μινκ και μοσχοπόντικες. Αν και εντοπίστηκαν επτά είδη κορωνοϊών, κανένας από αυτούς δεν συνδέεται άμεσα με τον ιό SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία CoViD-19.

Η ανακάλυψη ότι τα ζώα της βιομηχανίας γούνας μπορούν να φέρουν και να μεταδώσουν μεγάλο εύρος ιών, αναδεικνύει τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης αυτών των ζώων για τη δημόσια υγεία. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η παρακολούθηση των ζώων αυτών πρέπει να γίνεται πιο συστηματικά, καθώς μπορούν να αποτελέσουν φορείς νέων μολυσματικών ασθενειών, όπως η γρίπη των πτηνών (H5N1) που εμφανίστηκε πρόσφατα σε βιζόν στην Ευρώπη. Αυτή η κατανόηση των κινδύνων από τη μετάδοση ιών είναι κρίσιμη για την πρόληψη μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρατηρούμε αυτήν την ποικιλία γνωστών και δυνητικών ζωονόσων, οι οποίες εντοπίζονται και μεταδίδονται μεταξύ πολλών διαφορετικών ειδών ζώων και σε τόσο εκτεταμένες γεωγραφικές περιοχές. Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι άνθρωποι και άλλα ζώα θα επηρεαστούν με την πάροδο του χρόνου από νέες ιογενείς ασθένειες» σχολίασε ο John Pettersson, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης..

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πώς επηρεάζει τις Αμερικανικές Εκλογές η δεύτερη απόπειρα κατά του Τραμπ – «Οι επόμενες 60 μέρες θα είναι θρίλερ»

• Αυτές οι λοιμώξεις έκαναν την εμφάνιση τους μετά το «πρώτο κουδούνι» - Πότε ένα παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι

• Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό «μενού» - Τι μας φέρνει ο καιρός μέχρι την Πέμπτη

• Φωτιά σε ταχυφαγείο στη Λεμεσό έθεσε σε συναγερμό την Πυροσβεστική – Ζημιές στο εσωτερικό

• Μιανμάρ: 226 νεκροί και 77 αγνοούμενοι εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι

• Θρήνος για τον αδικοχαμένο Άλκη που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο – Πότε θα γίνει η κηδεία και η παράκληση της οικογένειας



Interconnector - Κλείδωσαν τα «γκρίζα» σημεία με την Ελλάδα - Τελικές αποφάσεις από το υπουργικό συμβούλιο

Interconnector - Κλείδωσαν τα «γκρίζα» σημεία με την Ελλάδα - Τελικές αποφάσεις από το υπουργικό συμβούλιο

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν όλες οι παράμετροι για τον Great Sea Interconnector. Τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου, έτσι ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top