Πόλος έλξης αποτελεί η Κύπρος για πολιτικούς γάμους ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η πανδημία του κορωνοϊού και επηρέασαν σημαντικά τη βιομηχανία με ακυρώσεις κρατήσεων. Εντέλει, με τη χαλάρωση των μέτρων οι γάμοι προγραμματίστηκαν ξανά και τελέστηκαν. «Εμπλοκή» στις κρατήσεις προκάλεσαν και οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Ισραήλ.
Τι φανερώνουν όμως οι αριθμοί για φέτος και οι κρατήσεις για την επόμενη χρονιά;
Μικρή μείωση από γάμους Βρετανών στην Αγία Νάπα
Όπως δήλωσε στο ThemaOnline η Λειτουργός Τμήματος Γάμου του Δήμου Αγίας Νάπας, Άννα Ζακχαίου, φέτος υπάρχει μια πολύ μικρή μείωση στους γάμους. «Η πλειοψηφία των γάμων είναι από Άγγλους. Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να τους επηρέασε», σημείωσε.
«Όσον αφορά τους αριθμούς γάμων που πραγματοποιήθηκαν φέτος, σημειώνεται ότι μπορεί να φαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι λόγω της συνένωσης του Δήμου Αγίας Νάπας με τον Δήμο Σωτήρας. «Μέχρι και το τέλος Αυγούστου έγιναν 420 γάμοι. Πέρσι όλο τον χρόνο, μόνο στον Δήμο Αγίας Νάπας, τελέστηκαν 650 γάμοι», πρόσθεσε.
Αισιοδοξία επικρατεί για την επόμενη χρονιά με τις κρατήσεις να ξεπερνούν τις 750.
Όσον αφορά τις χώρες που προτιμούν την Αγία Νάπα και Σωτήρα για γάμους, σύμφωνα με την αρμόδια λειτουργό, πέρα από του Βρετανούς έρχονται ζευγάρια από Ουγγαρία, Πολωνία, λιγότερα από Γερμανία και Λίβανο και ελάχιστοι Κύπριοι.
Ο Δήμος τελεί γάμους ολόχρονα και η περίοδος συνήθως για τους τουρίστες είναι από Απρίλιο μέχρι τέλη Οκτωβρίου.
Μικρή μείωση από Ισραηλινούς στη Γεροσκήπου
Μικρή μείωση στους γάμους παρατηρείται και στον Δήμο Ανατολικής Πάφου όπως έχει ονομαστεί η συνένωση της Γεροσκήπου με γειτονικές κοινότητες.
«Στον Δήμο μας τελούμε γάμους αρκετών Ισραηλινών και παρατηρείται μια μικρή μείωση. Σημειώνεται όμως ότι ο Σεπτέμβριος είναι γεμάτος με κρατήσεις από Ισραηλινούς οπότε ίσως βελτιωθεί η εικόνα. Αναμένεται ότι θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Κάθε χρόνο τελούμε περισσότερους από 1000 γάμους», δήλωσε στο ThemaOnline, η Λειτουργός του Γραφείου Πολιτικών Γάμων Δήμου Ανατολικής Πάφου, Χριστιάνα Μαύρου.
Οι περισσότεροι που κάνουν γάμους στη Γεροσκήπου είναι οι Βρετανοί και στη συνέχεια Ισραηλίτες. «Υπάρχουν και Ουκρανοί, μερικοί Ρώσοι και ελάχιστοι από Ελλάδα, Γερμανία ακόμη και Αμερική», συμπλήρωσε η λειτουργός.
Πρόσθεσε ακόμη πως «συνήθως οι εταιρείες από το εξωτερικό στέλνουν τις κρατήσεις τους δύο περίπου χρόνια πριν. Τώρα μας στέλνουν κρατήσεις για 2025-26. Μπορεί να βρεθεί και νωρίτερα θέση καθώς ο Δήμος διαθέτει αρκετούς λειτουργούς που μπορούν να τελέσουν γάμο. Για ένα ζευγάρι Κυπρίων επειδή είναι πιο εύκολη η προετοιμασία των αναγκαίων εγγράφων μπορεί να βρει θέση ακόμη και μία εβδομάδα μετά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις