Ο πρώην Υπουργός και Ευρωβουλευτής, πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ και Δήμαρχος Λευκάρων για πέμπτη θητεία Σοφοκλής Σοφοκλέους, ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» και μιλά για δραστικές τομές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στο κόμμα.
Κάνει λόγο για επανίδρυση και όχι για διάλυση του κόμματος, ενώ την ίδια στιγμή δίνει το στίγμα για το πώς η ΕΔΕΚ θα πρέπει να πορευτεί μέσα στην κοινωνία. Ο κ. Σοφοκλέους δίνει απαντήσεις σε σχέση με τη συμμετοχή της ΕΔΕΚ στη κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και δηλώνει πως αυτή η σχέση, έχει ημερομηνία λήξης.
Ερ.Πρόσφατα και συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα, το κόμμα σας ολοκλήρωσε τον διάλογο για το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου. Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, έγινε μια αποτίμηση και αυτοκριτική. Πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει το κόμμα να ανακάμψει;
Απ.Η αυτοκριτική η οποία ορθά έγινε σε μια Κεντρική Επιτροπή για να στείλει μηνύματα προς την κοινωνία, θα πρέπει να είναι μια έντονη αυτοκριτική με συγκεκριμένες αποφάσεις. Η δική μου εκτίμηση είναι το τι ελέχθη στην Κεντρική Επιτροπή, δεν επηρέασε ουσιαστικά την κοινωνία. Το λέω τούτο, διότι σε μια αυτοκριτική θα πρέπει να αναλαμβάνονται ευθύνες, να δημοσιοποιούνται πρωτοβουλίες, οι πολίτες να είναι κοινωνοί και κυρίως τα μέλη ενός κόμματος και πολύ περισσότερο να υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις, χρονοδιαγράμματα, με σκοπό να αποφευχθούν λάθη ή παραλείψεις ή αδυναμίες. Καλώς έγινε, αλλά δεν έγινε στον βαθμό που έπρεπε.
Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα μετά τις εκλογές του Ιουνίου είχατε προβεί σε μια δήλωση, ότι ο κύκλος της ΕΔΕΚ έχει κλείσει. Επιμένετε σε αυτή την άποψη και πώς το εννοείτε;
Απ. Δική μου άποψη, την οποία εξακολουθώ να έχω, είναι ότι η ΕΔΕΚ έδωσε ό,τι είχε να δώσει από το 1969 μέχρι και σήμερα. Η ΕΔΕΚ αναμφίβολα πρόσθεσε στη Δημοκρατία, στον τόπο. Ενίσχυσε την ποιότητα και το βάθος της Δημοκρατίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει, σύγκρουση με την ανομία, σύγκρουση με την ΕΟΚΑ Β’, σύγκρουση με τους <Εθνοσωτήρες> Ακροδεξιούς, Φασίστες της Χούντας στην Ελλάδα, έδωσε ήρωες όπως τον Δώρο Λοΐζου, τον Κόκο Φωτίου, αναμφίβολα είναι μια ιστορία, που δεν διαγράφεται.
Από την άλλη πλευρά, ασπάζομαι τη θέση, αυτό που έχει λεχθεί πολύ εύστοχα ότι στο παρελθόν όταν αναφερόμαστε, θα πρέπει να αφήσουμε χώρο και για το παρών και για το μέλλον και νομίζω ότι αυτή είναι η ώρα να παρθούν τέτοιες πρωτοβουλίες επανίδρυσης, όχι διάλυσης ενός Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δηλαδή της ΕΔΕΚ, όπου θα δώσει την αίσθηση, αλλά και στην πράξη, ότι κάτι νέο έχει γεννηθεί. Να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους, το κόμμα έχει γεράσει ηλικιακά, να δώσουμε πολιτικές αντιλήψεις και θέσεις που στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες να αγκαλιάσουν αυτές τις ιδέες και αναφέρομαι συγκεκριμένα ότι εδώ η απουσία ουσιαστικά μιας τέτοιας πολιτικής, γέννησε, ανέθρεψε επικίνδυνα το φαινόμενο <Φειδία>. Συγκεκριμενοποιώ τη δική μου αντίληψη την οποία καταθέτω, που με προβλημάτισε και πρέπει να προβληματίσει όλη την ηγεσία του κόμματος, τα ιστορικά στελέχη και τα μέλη του κόμματος. Είμαστε χρήσιμοι όταν είμαστε ωφέλιμοι και όχι αρεστοί. Αν δείτε σήμερα τα εκλογικά αποτελέσματα, η ΕΔΕΚ έχει συρρικνωθεί. Μπορεί ο Πρόεδρος, ή ηγεσία του κόμματος ή ο ομιλών να το αμφισβητήσει; Απάντησε ο λαός. Ένας στους δύο πολίτες στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις που ψήφισαν ΕΔΕΚ, μας έχουν γυρίσει την πλάτη. Υπάρχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν μας τιμά καθόλου και βεβαίως, δεν τιμά κανένα μέλος της ΕΔΕΚ και δεν αρμόζει στην ιστορία. Αν μείνουμε βουβοί, αν επικαλεστούμε την ψευδεπίγραφη δήθεν ενότητα, εάν μιλήσουμε με τη λογική της σιωπής των αμνών, εάν λοιπόν δεν τοποθετηθούμε για να σπρώξουμε την ΕΔΕΚ ακόμα ένα βήμα, έχω την εντύπωση , πως δεν προσφέρουμε τίποτα. Απλώς περνάμε καλά, είμαστε μια παρέα, είμαστε όλοι φίλοι και καμία φορά όταν κάποιοι από εμάς κατά καιρούς κάνουν κάποια τοποθέτηση για το κίνημα, είναι δακτυλοδεικτούμενοι, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Νομίζω ότι η ΕΔΕΚ όπως τη γνωρίζαμε, θα πρέπει να αλλάξει.
Ένα συνέδριο πολιτικό, ιδεολογικό και ένα συνέδριο το οποίο με νέες καταστατικές αλλαγές θα υπηρετήσουν θα έλεγα το κόμμα, να ανοίξει προς την κοινωνία. Ίσως να προκαταλάβω ένα ερώτημα. Έχετε ακούσει την ΕΔΕΚ την τελευταία δεκαετία να μιλά, να τοποθετείται, να διεκδικεί αυτό που είναι; Την Κεντροαριστερά του τόπου; Μπορείτε να μου πείτε σε ποια δράση συγκεκριμένη ταρακούνησε την κοινωνία όπου 150 000 άνθρωποι στη χώρα μας είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και είναι οι Σύμμαχοι μας- πολιτικά- ιδεολογικά ως Κεντροαριστερό κόμμα, έχουμε δημιουργήσει έναν διάλογο προς αυτή την κατεύθυνση, να τον αισθανθούν οι πολίτες; Ερωτώ: Έχει διεκδικηθεί ο χώρος της Αριστεράς στον τόπο; Αναδεικνύω την ιδεολογική πτυχή.
Εμείς όταν είμασταν και είμαι στην ΕΔΕΚ και όταν από τον Βάσο Λυσαρίδη μέχρι τώρα, είναι τιμή που συναντήθηκα με τον Βάσο Λυσαρίδη και είναι τιμή για μένα, που δεν υπήρξα <γυρολόγος> της πολιτικής, αλλά παρέμεινα στην ΕΔΕΚ, πίστευα τότε, πιστεύω σήμερα, ότι είμαστε ακόμα Κεντροαριστερό κόμμα. Αυτός ο όρος στην Κύπρο, είναι πολυτέλεια. Δηλαδή, θα πρέπει να ανοίξουμε έναν διάλογο με τους μη προνομιούχους αυτού του τόπου, να συγκρουστούμε είπα κατά καιρούς—ίσως γραφικά για κάποιους- με ένα κατεστημένο σε αυτή τη χώρα, όπου εκατό άνθρωποι, οικογένειες ουσιαστικά κληρονομούν θέσεις και είναι οικονομικά κατεστημένα, στον τόπο. Ο ρόλος της ΕΔΕΚ, είναι σύγκρουση με το κατεστημένο αυτής της χώρας. Αυτός είναι ο ρόλος όλων των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, αυτός είναι ο ρόλος όλων των Αριστερών κομμάτων, ανά το παγκόσμιο, αλλά και ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Άρα, ας ανοίξουμε ένα θέμα ιδεολογικό. ‘Ένα δεύτερο ζήτημα, είναι οι σημαντικές καταστατικές αλλαγές. Πάντοτε πίστευα ότι σε ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο ανοιχτό χωρίς φοβίες, να δημιουργήσουμε ένα διάλογο. Να υπάρξει ένα άνοιγμα προς την κοινωνία, αυτό το μητρώο, να το <αναποδογυρίσουμε>, να δίνεται η ευκαιρία σε έναν ελεύθερο πολίτη πολύ πιο εύκολα και έχω πρόταση, να συμμετέχει σε ένα κόμμα που είναι επιλογή του και πολύ πιο εύκολα να αναδεικνύεται στην ηγεσία, χωρίς όρους και περιορισμούς, είτε ηλικιακούς που κάποτε προσπαθήσαμε να βάλουμε, είτε με προθεσμίες. Άρα λοιπόν το καταστατικό, πρέπει να ανοίξει. Καθώς και όλη η ηγεσία.
Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, γιατί να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή; Να εκλέγεται από τη βάση. Καταστατικές αλλαγές, ιδεολογικό συνέδριο, να γυρίσουμε σελίδα, να καλέσουμε όλους και ιδιαίτερα τα στελέχη τα οποία αμφισβήτησαν αυτή την πορεία, σε μια επανέναρξη και διαλόγου με την κοινωνία, αλλά κυρίως με τα μέλη μας και βεβαίως να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία, προς τον κόσμο. Χωρίς τα ιστορικά στελέχη, χωρίς νέα στελέχη, χωρίς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, έχω την εντύπωση ότι δεν έχει ούτε παρόν, ούτε μέλλον η ΕΔΕΚ.
Ερ. Ακούγεται η φωνή σας στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ;
Απ: Κατά καιρούς νομίζω ότι ακούγεται και παίρνω τα μηνύματα. Όμως ταυτόχρονα, με ενδιαφέρει να ακούγεται η φωνή του Σοφοκλή Σοφοκλέους στην κοινωνία και όχι σε ένα μικρό club συζητητών. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να φαίνομαι και να είμαι και πρέπει να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία, στους πολίτες και βεβαίως στα στελέχη μας. Θέλω να πιστεύω ότι άρχισε να γίνεται μια τέτοιου είδους συζήτηση, διότι όταν κάνουμε μια τοποθέτηση όπως και εσείς που αυτή τη στιγμή θυμάστε τη δήλωσή μου( ότι η ΕΔΕΚ έχει κλείσει τον κύκλο της) αυτή είναι η προσφορά μου προς το κόμμα και προς την κοινωνία. Δηλ. ένας Δημοσιογράφος μετά από δύο μήνες θυμάται τι δήλωσα, νομίζω ότι αυτό, μου δίνει θα έλεγα και θάρρος-όχι θράσος- να προχωρήσω προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερ. Υπήρξε ωστόσο ανταπόκριση σε αυτό το δημόσιο κάλεσμά σας προς το κόμμα;
Απ. Θα έλεγα πως υπήρξε μια μουρμούρα περισσότερο, παρά πολιτική συζήτηση. Ουδέποτε μίλησα αρνητικά στο κόμμα. Εξάλλου, έχω ξεκαθαρίσει και ένα ζήτημα. Ουδέποτε θεώρησα ότι την ευθύνη την έχει ένας. Στην προκειμένη περίπτωση ο Πρόεδρος που έχει όνομα, Μαρίνος Σιζόπουλος. Η δική μου θέση και άποψη στη συνέχεια της θέσης για επανίδρυση και όχι διάλυση του κόμματος, όχι γκρέμισμα το τονίζω, είναι ότι η ευθύνη, είναι συλλογική. Ουδέποτε πίστεψα ότι φταίει ένας Πρόεδρος και σε αυτή την περίπτωση, αν παραιτηθεί σήμερα ο Μαρίνος Σιζόπουλος, θα προσφέρει μια πολύ κακή υπηρεσία και στην ΕΔΕΚ. Γιατί η ΕΔΕΚ σήμερα είναι ένα μικρό κόμμα και θα γίνει ακόμα πιο μικρό. Η φυγή ενός Μαρίνου Σιζόπουλου σήμερα-το ξεκαθαρίζω ως αντίληψη πολιτική που με βασανίζει- εάν έπρεπε να φύγει ο Σιζόπουλος και να σωθεί το κόμμα, να φύγει εκατό φορές. Η δική μου άποψη είναι ότι επανιδρύουμε ένα νέο κόμμα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανοίγει μια εκλογική διαδικασία έγκαιρα, ότι όλοι μας και ο ομιλών έχει ευθύνη.
Ερ. Όταν λέτε έγκαιρα, πριν από τις βουλευτικές εκλογές;
Σε σχέση ναι, με τις βουλευτικές εκλογές, γιατί αν σύμφωνα με την απόφαση της ΕΔΕΚ πάμε αυστηρά καταστατικά, σημαίνει ότι θα πάμε με την ίδια ηγεσία στις βουλευτικές εκλογές. Όχι μόνο με τον ίδιο Πρόεδρο, θα πάμε με το ίδιο πολιτικό γραφείο, με την ίδια Κεντρική Επιτροπή. Οι άνθρωποι μια χαρά είναι. Το πρόβλημα είναι άλλο. Δεν θα δημιουργηθεί προσδοκία ανανέωσης. Το άνοιγμα πολύ νωρίς θα έπρεπε να γίνει έτσι ώστε να συζητηθεί στην κοινωνία, να υπάρξει ελκυστικότητα και από νέους ανθρώπους. Ο καθένας έχει την άποψή του. Κάποιοι λένε ότι ευθύνεται ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Κάποιοι λένε ότι ευθύνονται οι λεγόμενοι αποστάτες του κόμματος. Θέλω να ρωτήσω. Ό,τι και να συμβαίνει. Είτε ευθύνεται ο Μαρίνος Σιζόπουλος, είτε ευθύνονται κάποιοι άλλοι οι οποίοι υπονόμευσαν και έφυγαν από το κόμμα. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ότι και οι δύο αντιλήψεις οδηγούν σε αδιέξοδο το κόμμα. Μειώνουν το κόμμα. Άρα δεν είναι θέμα αυτοδικαίωσης.
Ερ. Ποια η άποψη σας για τα στελέχη που έφυγαν από το κόμμα; Δημήτρης Παπαδάκης, Κωστής Ευσταθίου και άλλοι. Θα έπρεπε να ανοίξει η πόρτα του κόμματος;
Απ. Η δική μου άποψη ήταν και είναι ότι δεν κλείνουμε πόρτες, σε κανένα. Για αυτό μίλησα για καταστατικές αλλαγές. Για αυτό λέω, να αναποδογυρίσουμε το μητρώο. Είναι μια τοποθέτηση πολιτική, κατάθεση των απόψεων μου. Μπορεί κάποιος να μην τις ασπάζεται. Όλα αυτά τα στελέχη με τα οποία επήλθε σύγκρουση, διαφώνησα, σε άλλα συμφωνήσαμε, έχουν χώρο στην ΕΔΕΚ. Έχω πει ξανά, ότι ο ηγέτης ακόμα και αν δεν ευθύνεται και εγώ λέω ότι δεν ευθύνεται ο Μαρίνος Σιζόπουλος και εγώ λέω ότι υπονομεύτηκε ο Μαρίνος Σιζόπουλος ( και το λέω και το πιστεύω) θα πρέπει να είναι πολιτικά μεγαλόψυχος. Όταν βρίσκεσαι στην ηγεσία και αυτό μου δίνει την αφορμή να μιλήσω ως Δήμαρχος, ως Υπουργός, όταν έχεις εξουσία στα χέρια σου είτε κομματική, είτε πολιτειακή, αφήνεις τα μικρά στο περιθώριο. Αυτός που δεν με ψήφισε στο δημαρχείο, έχω καθήκον να τον υπηρετήσω. Αυτός που είπε μια κουβέντα παραπάνω για μένα στα 27 χρόνια που είμαι Δήμαρχος, έχω υποχρέωση να του ανοίξω την αγκαλιά μου. Αυτό είπα στον Σιζόπουλο. Δεν είπα ότι ευθύνεται. Πολλές φορές υπονομεύεται.
Ερ. Η θητεία του Μαρίνου Σιζόπουλου λήγει τον Οκτώβριο του 2026. Σας ενδιαφέρει η Προεδρία της ΕΔΕΚ;
Απ. Η αλήθεια είναι ότι πήρα μηνύματα, ρωτήθηκα από πολλούς και από στελέχη. Έχω την εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν πολύ άκαιρο να τοποθετηθώ, αφού δεν άνοιξε αυτός ο διάλογος και θα έλεγα ότι θα αυτοϋπονομεύσω τον εαυτό μου για όσα είπα, αν πω ότι θα με ενδιέφερε η Προεδρία του κόμματος. Δεν θα ήθελα να είμαι στο περιθώριο των εξελίξεων ενός κόμματος που υπηρέτησα και υπηρετώ. Δεν θα προσφέρω υπηρεσία, αν απαντήσω ευθέως, γιατί πάντοτε απαντώ. Σε αυτή την περίπτωση δηλώνω πολιτική αδυναμία να πω ναι, ενδιαφέρομαι, πράγμα που θα δημιουργήσει μια άλλη εικόνα.
Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι πάντοτε πίστευα ότι στο κόμμα, είμαι μάχιμος και πάντοτε πίστευα, ότι δεν υπήρξα και δεν είμαι γυρολόγος της πολιτικής. Είπα, επαναλαμβάνω και θα συνεχίσω μέχρι τέλους, να ασπάζομαι μία άποψη. Αυτό που είχε πει κάποτε ο Γιώργος Κατσιφάρας. Το έχω πει και σε ομιλία μου. Ότι αν δεν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας. Εμένα, με επηρεάζει αυτή η αντίληψη και λέω ότι αν δεν ήταν η ΕΔΕΚ, αν δεν ήταν το κόμμα όπως το ξέρουμε, δεν θα με ήξερε και εμένα κανένας. Έγινα Υπουργός του κόμματος, έγινα Ευρωβουλευτής του κόμματος, πέμπτη θητεία Δήμαρχος και του κόμματος, Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ για τρείς συνεχόμενες πενταετίες. Με άλλα λόγια, νιώθω ότι έδωσα και πήρα. Έδωσα λιγότερα από όσα πήρα. Για αυτό, αισθάνομαι άβολα και πολύ περισσότερο αισθάνομαι ένα χρέος στην ΕΔΕΚ, να δηλώνω παρόν, να μην πολεμώ το κόμμα, να μην το υπονομεύω, αλλά να έχω άποψη. Σήμερα, Δεν είμαι στην πρώτη γραμμή όπως ήμουν για πολλά χρόνια. Συμμετέχω στα συλλογικά όργανα ex officio.
Ερ. Πώς κρίνετε τη σχέση της ΕΔΕΚ με την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη;
Απ. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΔΕΚ όπως τη γνωρίζαμε, ένα κόμμα διεκδικητικό, επαναστατικό, συγκρουσιακό, ενάντια στα κατεστημένα, που δεν συμβιβάστηκε, που θυσίασε τη λεγόμενη καρέκλα, έχω την εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η καλύτερη σχέση, πάντα πολιτικά ομιλούντες.
Από τη μία έχουμε μια ΕΔΕΚ η οποία προσπαθεί πολιτικά να σχοινοβατεί, να επιβιώσει με το ένα πόδι έξω από τη βάρκα και το άλλο πόδι μέσα. Νομίζω ότι δεν είναι η καλύτερη εικόνα αυτή και εξηγούμαι. Ο Νίκος Χριστοδουλίδη στήριξε, στηρίζει και συνεχίζει να στηρίζει μία πολιτική που έχει καταθέσει στον λαό και εξελέγει. Αυτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ό,τι σημαίνει αυτό. Η ΕΔΕΚ όχι μόνο αμφισβητεί αυτή την πολιτική, αλλά με απόφασή της το 2015 σε καταστατικό συνέδριο, όπου συμμετείχα και διαφώνησα, ουσιαστικά υιοθετεί μια άλλη πολιτική, αποκηρύσσοντας τη ΔΔΟ, στο κορυφαίο ζήτημα, βάζοντας κάποιες προϋποθέσεις συμμετοχής στην κυβέρνηση, που αποδέχτηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ας μην ξεγελιόμαστε. Αυτή είναι η ουσία. Δηλαδή ή σπρώχνεις τα πράγματα προς λύση του κυπριακού, στη βάση μιας ΔΔΟ ή δεν συμμετέχεις στη διακυβέρνηση. Αυτό, δεν είναι ξεκάθαρο στην ΕΔΕΚ. Τώρα αντιπολιτεύομαι την ΕΔΕΚ, το κόμμα μου;
Το ερώτημα είναι, να επιλέξουμε τι θέλουμε. Άρα αυτή η εικόνα, η γκρίζα θα έλεγα συμμετοχής στην κυβέρνηση, είναι αυτή η οποία αμφισβητείται από τον μέσο πολίτη. Ο μέσος πολίτης τι λέει; Αν θέλω ένα κόμμα που απορρίπτει τη ΔΔΟ, υπάρχουν άλλα κόμματα πιο ακροδεξιά όπως είναι το ΕΛΑΜ. Άρα η ΕΔΕΚ στο ερώτημα, πρέπει να ξεκαθαρίσει: Συμμετέχω και συμβιβάζομαι ή φεύγω από την κυβέρνηση. Ολίγον Έγκυος δεν γίνεται στην πολιτική.
Ερ. Ποιο είναι το πολιτικό κέρδος της ΕΔΕΚ από τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη;
Απ. Νομίζω ότι έχει το εξής πολιτικό κέρδος. Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχει κέρδος υπό την έννοια της εξουσίας. Σε αυτόν τον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα, είχαμε πάρει μια απόφαση και ήμουν ο πρώτος ομιλητής και στήριξα την απόφαση του κόμματος, για να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η άποψή μου τότε και είναι σήμερα, ήταν πολιτική υπό την έννοια ότι τότε η ΕΔΕΚ ήταν στα χάλια της, πολιτικά. Δεν μπορούσε να σταθεί από μόνη της και το λέω ξεκάθαρα.
Η ΕΔΕΚ είτε θα πήγαινε με υποψήφιο τον Πρόεδρο της τότε, με αυτόνομη κάθοδο, η οποία θα ήταν καταστροφική για το κόμμα, ή θα έπρεπε να συμμετέχει σε μια προσπάθεια διακυβέρνησης του τόπου, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Έχω την εντύπωση, ότι η απόφαση ήταν ορθή. Πάντοτε έλεγα ότι δεν μπορεί η ΕΔΕΚ να είναι ένα club συζητητών, αλλά ένα κόμμα που κυβερνά, τοποθετείται, που συγκυβερνά. Υπό αυτή την έννοια, είναι όφελος. Η ΕΔΕΚ τόλμησε και αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στη διακυβέρνηση. Από κει και πέρα, είναι τα όρια αυτής της συζήτησης. Θα μπορούσε και πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα. Να νιώσει η κυβέρνηση ότι η ΕΔΕΚ είναι μέσα. Όχι απλά, έχει μια Υπουργό. Να νιώσει ότι η ΕΔΕΚ είναι μέρος της διακυβέρνησης του τόπου, αλλά και μέρος της ευθύνης. Έχω την εντύπωση ότι και εδώ, δεν φαίνεται αυτό στους πολίτες.
Απ. Βλέπετε να υπάρχει ημερομηνία λήξης σε αυτή τη σχέση ενόψει και κάποιων ίσως εξελίξεων στο κυπριακό;
Ερ. Είναι πολύ σωστό το ερώτημα. Για αυτό και εγώ λέω ότι δεν είμαστε συζητητές, ούτε και καθηγητές για να αναλύουμε τα γεγονότα. Η ΕΔΕΚ είναι εγκλωβισμένη πολιτικά. Θα το τεκμηριώσω για άλλη μια φορά. Η απόρριψη της ΔΔΟ για την ΕΔΕΚ, ήταν μια απόφαση, ξεκάθαρη, σαφής. Θέλω να ρωτήσω: Μπορεί η ΕΔΕΚ να συμμετέχει στη διακυβέρνηση του τόπου, εάν έχουμε εξελίξεις σύμφωνα με το ερώτημά σας και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν έχει άλλο τρόπο, συνεχίσει ή προσδοκά ή σχεδιάζει μια προοπτική λύσης του κυπριακού, στη βάση της ΔΔΟ; Είναι μονόδρομος, η ΕΔΕΚ να φύγει από την κυβέρνηση. Για αυτό, είναι εγκλωβισμένη. Στο πιο σημαντικό θέμα, το κυπριακό, αν είναι, ναι μεν αλλά, τότε δεν έχει κανένα ρόλο, για αυτό είπα ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένας διάλογος, ο οποίος να ανοίξει τα θέματα, να υπάρξει ένας σχεδιασμός του κόμματος, ακόμα και σε αυτό το ζήτημα. Διότι αν έρθει εκείνη η ώρα που λέτε και δεν υπάρχει κάτι άλλο, ή συμβιώνουμε και νεμόμαστε την εξουσία και δεν είναι αυτός ο ρόλος μας και για αυτό, δεύτερη φορά λέω, γεννάμε απολίτικους πολιτικούς. Φαινόμενα τα οποία δεν τιμούν τον τόπο και τα είδαμε στις Ευρωεκλογές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εντοπίστηκαν 30 κιλά κάνναβης στην Πάφο – Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα
• Nemo: Η κρυφή συνάντηση με τη Μαρίνα Σάττι λίγες ώρες πριν βγει στη σκηνή του MadWalk 2024
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις