Τελειωμό δεν έχει, όπως φαίνεται, το δούλεμα που τρώμε ως έθνος σχετικά με το νέο σκάνδαλο/φιάσκο/ναυάγιο/τραγωδία/όνειδος/clusterfuck -διαλέξτε και πάρτε- του τερματικού. Κάθε φορά που βγαίνουν στο φως νέες λεπτομέρειες, είτε από το αμαρτωλό παρελθόν της ανάθεσης, είτε από το κωμικοτραγικό παρόν της διαπραγμάτευσης με τους Κινέζους, τόσο μεγαλύτεροι μαλάκες αισθανόμαστε - όσοι τέλος πάντων δεν έχουμε για δέρμα την πανοπλία του αρμαντίλλο.
Από όλα τα σκάνδαλα -μικρά και μεγάλα- που ζήσαμε τελευταία (η μερίδα του λέοντος ανήκει φυσικά στη διαβόητη δεκαετία Αναστασιάδη κι ακόμα δεν τα έχουμε ζήσει όλα) αυτό του τερματικού είναι ίσως το μοναδικό που εμφανίζει τόσες πολλές παθογένειες της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας. Συνέβη πρακτικά κάτω από τη μύτη μας. Ξεκίνησε με μια αμαρτωλή ανάθεση από την προηγούμενη κυβέρνηση και... ολοκληρώθηκε με μια τραγική και κοστοβόρα διαπραγμάτευση από τη νυν. Όλοι (μα όλοι όμως) μιλάνε διαφάνεια, διαλεύκανση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων λες και οι τελευταίοι είναι chatbots ή εξωγήινοι και όχι οι πρώην επικεφαλής, προϊστάμενοι, σύντροφοι και συνεργάτες εκείνων που φωνάζουν σήμερα για κάθαρση. Κλασικά ο Γενικός Ελεγκτής τα είχε προβλέψει όλα με ακρίβεια αλγορίθμου (και όχι Παϊσιου όπως ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης) αλλά κατηγορήθηκε από ΟΛΟΥΣ (πρώην και νυν κυβέρνηση, ΔΗΣΥ, Νομική Υπηρεσία και ΚΑΘΕ φορέα που ενεπλάκη στην υπόθεση) ότι εμποδίζει την ανάπτυξη του τόπου. Είναι από τις σπάνιες φορές που καταγράφεται μια τόσο αρμονική σύμπνοια πρώην και νυν που είναι σχεδόν τρομακτικό. Η Αννίτα Δημητρίου ζήτησε «κάθε υπόνοια διαφθοράς να διερευνηθεί χωρίς συμβιβασμούς», κάλεσε την κυβέρνηση «να μην αποκρύψει τίποτα» ενώ δήλωσε έτοιμη να «συγκρουστεί με κάθε συμφέρον». Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου πήγε ακόμα ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας με στόμφο πως “οποιοσδήποτε ενέχεται στην υπόθεση θα πρέπει να ανησυχεί”. Από την άλλη όταν τους βλέπεις όλους αυτούς τόσο σίγουρους και άνετους σχετικά με την απόδοση ευθυνών σε στελέχη και αξιωματούχους της προηγούμενης κυβέρνησης -της οποίας πρακτικά ήταν όλοι τους αναπόσπαστα κομμάτια- δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς μήπως αυτή η άνεση πηγάζει από τη σιγουριά της ατιμωρησίας. Ή έχουν υποτιμήσει την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ή εμείς την έχουμε υπερεκτιμήσει και τελικά μπορεί να τη φρενάρει η δικιά μας Νομική Υπηρεσία. Πάντως ένα είναι σίγουρο: Κανένας δεν πιστεύει ούτε μια λέξη που βγαίνει από το στόμα τους.
Και γιατί άλλωστε; Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής στις 11 Ιουνίου ο Αβέρωφ Νεοφύτου ρώτησε ευθέως τον παρόντα υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου αν υπάρχει περίπτωση ευρωπαϊκής εισαγγελικής έρευνας για το τερματικό. Ο υπουργός απάντησε με ένα νερόβραστο «ναι, υπάρχει τέτοιος κίνδυνος» κι όταν πιέστηκε για περισσότερα, είπε «μπορεί και να εξελίσσεται, δεν το γνωρίζουμε σίγουρα. Περιμένω ενημέρωση στις επόμενες δύο εβδομάδες». Κι ενώ η έρευνα είχε ήδη ξεκινήσει από τον Μάρτιο(!) κι ενώ το Υπουργείο είχε ήδη ενημερωθεί από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ίσως υπάρξει έρευνα για το Βασιλικό. Κι ότι δηλαδή τι, η κυβέρνηση άκουσε φήμες για κάτι τόσο σοβαρό κι αντί να το ερευνήσει η ίδια άμεσα... περίμενε να ενημερωθεί επίσημα και στο ενδιάμεσο σφύριζε αδιάφορα; Μιλάμε για έρευνα της γαμημένης Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, όχι για τη θέση εμφάνισης της Κύπρου στη Eurovision!
Πάμε πίσω περίπου έξι μήνες, στη συνεδρίαση της 15ης Φεβρουαρίου, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για το θέμα κατασκευής του τερματικού LNG στο Βασιλικό. Μετά το πέρας, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ (και αντιπρόεδρος του υποτίθεται αντιπολιτευόμενου κόμματος) Σάβια Ορφανίδου δηλώνει στα media τα εξής: «Κανένας άλλος θεσμός δεν συμμερίζεται την άποψη του Γενικού Ελεγκτή ότι ήταν παράνομη η κατακύρωση στον συγκεκριμένο εργολάβο όσον αφορά τη δημιουργία του τερματικού των υποδομών έλευσης του φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Καμία άλλη αρχή δεν επιβεβαιώνει τις αναφορές ότι δεν είχε ο εργολάβος την τεχνική επάρκεια για να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο. Καμία υπηρεσία δεν ανέφερε ότι υπήρξε αντιθεσμική ή πολιτική παρέμβαση από τον οποιοδήποτε και ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που διέπει η νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις. Κανένας άλλος δεν θεωρεί ως λανθασμένες και παράνομες τις επιπρόσθετες πληρωμές που εγκρίθηκαν νόμιμα μέσα από τη σωστή διαδικασία. Όλοι εκτός από το Γενικό Ελεγκτή επιβεβαιώνουν ότι το εν λόγω έργο και οι υποδομές του έχουν ως ένα μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον Υπουργό. Προκύπτει όντως μια σοβαρή οικονομική διαφορά. Εμείς θεωρούμε ότι όλοι έπρεπε να στηρίζουμε και όχι να υπονομεύουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης να επιλύσει αυτή την οικονομική διαφορά και να παραλάβει το έργο το οποίο από όλους μας κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας, για το δημόσιο συμφέρον και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά».
Όλοι μαζί βασικά και ο ψωριάρης χώρια για την αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ που πήγε κουβά σε όλες τις δηλώσεις της... μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν δηλαδή ξεκίνησε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ακριβώς για όλα αυτά που “όλοι εκτός από τον Γενικό Ελεγκτή” έβρισκαν... νομότυπα, θεμιτά και ωφέλιμα για το δημόσιο συμφέρον. Πέτυχε μόνο το “σημαντικό για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά” αφού αυτός ακριβώς θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του τα σπασμένα που μπορούν μακροπρόθεσμα να αγγίξουν και το δισ.
Στην ίδια συνεδρίαση ο πρώην Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε πως “μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι η κατακύρωση του διαγωνισμού έγινε νόμιμα και χωρίς να υπάρχει νομικό κώλυμα, και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη Νομική Υπηρεσία που ήταν παρούσα σήμερα αλλά και στη σύσκεψη του Προεδρικού στις 22 Νοεμβρίου 2019 όπου είχαμε ενώπιον μας δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, η πρώτη ήταν του Γενικού Ελεγκτή και από την άλλη η άποψη της ΕΤΥΦΑ που έλεγε ότι ο διαγωνισμός ήταν νόμιμος και έπρεπε να κατακυρωθεί. Η πλάστιγγα έγειρε προς την κατακύρωση όπως ήταν η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας”.
Διορατικοί, οξυδερκείς, ικανότατοι, έμπιστοι, έμπειροι, ειλικρινείς και άριστοι γνώστες του αντικειμένου. Α, και θα πληρώνουμε τις μαλακίες τους τουλάχιστον για ακόμα επτά γενιές. Όχι μόνο η Κύπρος δεν έχει τερματικό, αλλά ούτε και ο πάτος μας...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις