Οι διακοπές είναι εδώ και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να διασκεδάσει κανείς με αθλήματα στο νερό είτε με παρέα είτε χωρίς.
Το νησί μας το οποίο περιβάλλεται από κρυστάλλινα νερά, τα οποία συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο καθαρά της Ευρώπης και οι ευχάριστες θερμοκρασίες του νερού καθιστούν τα θαλάσσια σπορ να αποτελούν ένα δημοφιλές χόμπι, το οποίο προσφέρει μια πληθώρα επιλογών.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ιδιοκτητών μέσων θαλάσσιων αθλημάτων, Δημήτρης Χατζηδημητρίου μιλώντας στο ThemaOnline ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε πλήρη γκάμα δραστηριοτήτων θαλάσσιων αθλημάτων»
«Σε κάποια πράγματα πρωτοπορούμε έναντι και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών με την έννοια ότι τα εισάγουμε και τα εντάσσουμε στην παροχή υπηρεσιών θαλάσσιων αθλημάτων σε πελάτες, τρίτα άτομα, ενώ άλλα παρόμοια κέντρα σε άλλες χώρες δεν τα έχουν καν»
Τα watersports που έχουμε στην Κύπρο
Όσο αφορά τα watersports που έχουμε στην Κύπρο, ο κύριος Χατζηδημητρίου σημείωσε ότι «έχουμε μηχανοκίνητα τα οποία εντάσσονται στα ατομικά σκάφη τα οποία μπορούν να τα οδηγήσουν 1 ή 2 άτομα όπως είναι τα θαλάσσια jets και τα θαλάσσια σκούτερ, το wind surfing, δηλαδή η ιστιοσανίδα, το θαλάσσιο σκι και το wakeboard η οποία είναι η σανίδα κυμματισμού»
«Αυτά τα θαλάσσια αθλήματα εμπεριέχουν την ανάγκη, αυτός που θα τα χρησιμοποιήσει να ακολουθήσει κάποια μαθήματα για να αποκτήσει τις απαραίτητες ικανότητες. Δεν χρειάζεται κάποια άδεια. Όποιος ενδιαφέρεται, όμως, μπορεί να έρθει σε ένα κέντρο θαλασσίων αθλημάτων και να ζητήσει να μάθει θαλάσσιο σκι. Εκεί ο εκπαιδευτής θα του πει τα βασικά που πρέπει να προσέξει και ακολούθως θα μπούνε μέσα στο νερό και θα τον τραβήξει με το σκάφος για να μάθει την ισορροπία και τις κινήσεις», εξήγησε.
«Εάν το άτομο το οποίο ενδιαφέρεται έχει μία βασική μυϊκή δύναμη, δηλαδή να μπορεί να καθίσει και να σηκωθεί χωρίς βοήθεια από το πάτωμα, αυτή η μυϊκή δύναμη ποδιών είναι αρκετή. Όσο αφορά το πόσα μαθήματα θα χρειαστεί κάποιος για να έχει άνεση, είναι από 3 μέχρι 5 μαθήματα», πρόσθεσε.
«Άλλα watersports που έχουμε είναι το θαλάσσιο αλεξίπτωτο στο οποίο μπορούν να ανέβουν 1-2 άτομα την ίδια στιγμή, το ταχύπλοο που μπορεί να ενοικιάσει κάποιος με την οικογένειά του ή με φίλους και να πάει μία βόλτα σε συγκεκριμένες περιοχές που υποδεικνύονται από τα κέντρα θαλασσίων αθλημάτων κα βρίσκονται σε αποστάσεις στις οποίες μπορεί να υπάρξει άμεση επέμβαση για βοήθεια αν τυχόν προκύψει κάποιο θέμα»
Άλλα αθλήματα
Άλλα αθλήματα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου ιδιοκτητών μέσων θαλάσσιων αθλημάτων είναι το ποδηλατάκι θαλάσσης το οποίο είναι ένα μικρό σκαφάκι που μπορεί να μεταφέρει από 2 μέχρι 4 άτομα αναλόγως των καθισμάτων που διαθέτει, το θαλάσσιο κανό ή καγιάκ το οποίο χρειάζεται και αυτό μυϊκή δύναμη των χεριών, η ιστιοπλοΐα και η ιστιοσανίδα που χρησιμοποιούμε με τον άνεμο.
«Υπάρχουν επίσης τα space baggy τα οποία εντάσσονται στα μικρά θαλάσσια σκούτερ και είναι χαμηλής ιπποδύναμης σκάφη που κινούνται σχετικά με χαμηλές ταχύτητες», συμπλήρωσε.
Σε ποιες περιοχές έχουμε watersports
Ερωτηθείς σε ποιες περιοχές έχουμε watersports στην Κύπρο, ο κύριος Χατζηδημητρίου απάντησε ότι «έχουμε σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές που παρουσιάζονται οργανωμένες παραλίες, δηλαδή με σημαδούρες για περιοχές λουομένων, με υπηρεσίες επί της παραλίας όπως είναι ξενοδοχεία, κέντρα αναψυχής, κρεβατάκια και ομπρέλες σε οργανωμένη βάση»
Προβλήματα του κλάδου
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου ιδιοκτητών μέσων θαλάσσιων αθλημάτων, «τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται κάποιοι να διαφημίζουν μέσω του διαδικτύου watersports χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες άδειες και χωρίς να έχουν συγκεκριμένο σημείο σε κάποια παραλία. Διαφημίζουν δηλαδή ότι προσφέρουν υπηρεσίες οπουδήποτε επιθυμεί ο πελάτης»
«Υπάρχουν οι νομοθεσίες που παραπέμπουν στην τοπική αρχή η οποία έχει δικαίωμα εκεί που θα διαπιστώσει ότι έχουν τοποθετηθεί παράνομα αντικείμενα να τα κατάσχει. Αυτοί οι παράνομοι όμως διακινούνται ανάλογα με το πού υπάρχει ζήτηση ή που επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος πελάτης και έτσι είναι πολύ δύσκολο να συντονιστούν οι απαιτούμενες ενέργειες», εξήγησε.
Πώς θα καταλάβει ο ενδιαφερόμενος ότι πρόκειται για παράνομα θαλάσσια αθλήματα
Ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να ζητήσει τις άδειες από τον πάροχο, να ελέγξει την ιστοσελίδα του συνδέσμου να δει αν είναι αδειούχοι και να ελέγξει την ιστοσελίδα της Αστυνομίας Κύπρου αφού στη λιμενική ναυτική αστυνομία συγκεκριμένος αστυνόμος ασχολείται για χρόνια με την ενημέρωση της ιστοσελίδας, τα ονόματα και τις περιοχές που βρίσκονται τα νόμιμα κέντρα θαλασσίων αθλημάτων.
Ηλικιακό όριο
Όσο αφορά το ηλικιακό όριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κύριος Χατζηδημητρίου στο ThemaOnline, διαφέρει ανάλογα με τη δραστηριότητα που θα επιλέξει κάποιος.
«Για παράδειγμα για να οδηγήσει οποισδήποτε ένα σκάφος πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να συνυπογράψει μια δεσμευτική δήλωση με τον πάροχο όπου θα ενημερώνει ότι έτυχε της αναγκαίας πληροφόρησης όσο αφορά τους κανόνες ασφαλείας, την περιοχή την οποία δικαιούται να πλεύσει, τους κανόνες κτλ. Υπάρχουν επίσης κάποιες δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να δοθούν και σε μικρότερες ηλικίες όπως είναι τα ποδηλατάκια ή τα κανό, ενώ για να μάθει κάποιος ένα θαλάσσιο άθλημα δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας, εφόσον υπάρχει συγκατάθεση των γονέων εάν είναι ανήλικος»
Επικινδυνότητα
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα αυτών των θαλάσσιων αθλημάτων, τονίζοντας ότι «οποιοσδήποτε μπαίνει στη θάλασσα ανεξάρτητα αν είναι καλός κολυμβητής, οφείλει και πρέπει να φέρει το πλευστικό βοήθημα, το σωσίβιο», ενώ εξήγησε ότι «όταν φυσά άνεμος υπάρχουν αθλήματα που απαγορεύονται, κάτι το οποίο ισχύει και όταν έχει έντονο κυματισμό»
«Ένας επαγγελματίας ο οποίος σέβεται την επιχείρησή του, πρέπει να έχει τη δυνατότητα αξιολόγησης των καιρικών φαινομένων που διαφαίνονται στον ορίζοντα της θάλασσας και να γνωρίζει ότι στην περιοχή του αυτά τα άσπρα σημάδια που φαίνονται και τα ονομάζουμε χαρακτηριστικά «άσπρα πρόβατα», προειδοποιούν ότι σε λίγα λεπτά θα φτάσουν στην ακτή και έτσι να μπαίνει σε συναγερμό»
«Όταν συμβαίνει αυτό πρέπει να προγραμματίζει τους πελάτες του να μην ενοικιάσουν ή αν έχουν κρατήσει κάποιο σκάφος να τους ενημερώσει να έρθουν πίσω άμεσα. Οι παράνομοι στον βωμό του χρήματος, ρισκάρουν, και αυτά τα ρίσκα κάποτε δεν συγχωρούνται από τη φύση», σημείωσε.
Καταλήγοντας, ο κύριος Χατζηδημητρίου επισήμανε ότι «όποιος θέλει να κάνει οποιοδήποτε άθλημα δεν πρέπει να πάει με γεμάτο στομάχι»
«Θα πρέπει να περάσει σίγουρα πάνω από μισή ώρα και μετά να επιχειρήσουν να κάνουν κάποια δραστηριότητα», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις