ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανυπόφορος είναι μεν ο καύσωνας που πλήττει το νησί μας ωστόσο τα περιστατικά ιώσεων αλλά και κορωνοϊού δεν φαίνεται να μειώνονται.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι παρουσιάστηκε αύξηση τόσο σε περιστατικά ιώσεων όσο και σε περιστατικά κορωνοϊού.

«Παρόλο που είναι καλοκαίρι ταλαιπωρούμαστε από κρυολογήματα και ιώσεις. Υπάρχει αύξηση και στα κρούσματα κορωνοϊό. Τα περιστατικά κορωνοϊού, από τα στατιστικά που πήραμε μετά από πολύ καιρό από το Υπουργείο Υγείας, φαίνεται ότι τριπλασιάστηκαν σε σχέση με πριν 5-6 βδομάδες. Από τα 80-90 την βδομάδα, πήγαμε σε άνω των 300. Φυσικά αυτά είναι τα γνωστά, υπάρχουν και πολλά κρούσματα που δεν κοινοποιούνται», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον λόγο της αύξησης σε περιστατικά ιώσεων και κορωνοϊού, ο Δρ. Καραγιάννης απάντησε ότι είναι λόγω της απότομης μεταβολής θερμοκρασίας.

«Λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών, ο κόσμος είναι μέσα στους κλιματιζόμενους χώρους. Με αυτή την μεταβολή της θερμοκρασίας είναι επόμενο να υπάρξει αύξηση στα περιστατικά ιώσεων αλλά και κορωνοϊού», εξήγησε.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Την ίδια στιγμή, ο Δρ. Καραγιάννης έδωσε κάποιες συμβουλές που θα ήταν καλό να ακολουθούν οι πολίτες αναφορικά με την μετάδοση των ιώσεων και του κορωνοϊού.

«Τον χειμώνα λέμε να έχετε τα παράθυρα ανοικτά για να αερίζονται οι χώροι, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα το καλοκαίρι με τα κλιματιστικά. Εκείνο που έχει σημασία τώρα είναι η απολύμανση των χεριών. Πολλοί ξέχασαν την σημασία της αντισηψίας των χεριών. Είναι πάντα καλό ένα πλύσιμο των χεριών κυρίως όταν βγούμε έξω και αγγίξουμε σε επιφάνειες που αγγίζουν εκατοντάδες άτομα. Επίσης καλό είναι, όταν κάποιος είναι άρρωστος, να περιορίζεται», είπε καταληκτικά.

Τα συμπτώματα

Σημειώνεται ότι τα συνήθη συμπτώματα που προκαλούν οι ιοί εξαρτώνται από την πάσχουσα περιοχή του σώματος. Για παράδειγμα όταν πάσχει το ανώτερο αναπνευστικό παρουσιάζουμε συνήθως ρινική καταρροή, φαρυγγαλγία και βήχα (πχ. ιός του κοινού κρυολογήματος) ενώ στο κατώτερο αναπνευστικό παρουσιάζουμε υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυϊκούς πόνους και κακουχία (πχ. γρίπη, κορωνοϊός).

Συνοπτικά, τα πιο συχνά συμπτώματα των ιώσεων είναι τα εξής:

- Βήχας
- Ζαλάδες
- Καταρροή - συνάχι
- Πονοκέφαλος
- Υψηλός πυρετός
- Μυαλγίες
- Αίσθημα κακουχίας, έντονης κόπωσης
- Πονόλαιμος
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Πόνος στην κοιλιά
- Ρίγη
- Διάρροια ή εμετός

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απόδραση «κομμωτή»: Μαρτυρίες πολιτών «καίνε» τον ισοβίτη - Είχαν γνωριστεί στις φυλακές με τον 26χρονο

• Τροχαίο στη Λευκωσία: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής

• Υπερτουρισμός: Πρώτη ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται - Κόκκινη κάρτα σε δύο ελληνικά νησιά

• Έρχονται τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία - Ποιος ο σκοπός τους και πότε αναμένεται να λειτουργήσουν - Φωτογραφίες

• Οι IDF ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Νασράλα: «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»

• Πυροβολισμοί σε καφενείο: Εντός του υποστατικού τρία πρόσωπα – Εντοπίστηκαν κάλυκες και στο όχημα του 42χρονου διαχειριστή  

• Γιώργος Μαζωνάκης: Πόζαρε γυμνός στο Instagram - «Οίκος ανοχής, μην μπερδεύετε την υπομονή μου με την ανοχή» - Φωτογραφία



Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα είναι και επίσημα νεκρός. Ο Νασράλα ο οποίος ανέλαβε τη θέση στην κεφαλή, σε μία από τις πιο επικίνδυνες και ισχυρές παραστρατιωτικές οργανώσεις στον κόσμο το 1992, εξουδετερώθηκε από ακόμη μία απόλυτα στοχευμένη επίθεση των ισραηλινών μαχητικών στα νότια προάστια της Βηρυτού έχοντας πάντως καταφέρει να γιγαντώσει σε κάθε επίπεδο τη Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top