Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα.
Ανασκόπηση 71 ήδη δημοσιευμένων μελετών έρχεται να επιβεβαιώσει την γενική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που συμβουλεύει όλους μας να εντάξουμε τη μέτρια σωματική άσκηση στην καθημερινότητα μας ως τρόπο πρόληψης των χρόνιων παθήσεων.
Ο ΠΟΥ συστήνει 2,5 ώρες μέτριας έντασης γυμναστική την εβδομάδα για καλή υγεία και 5 ώρες εβδομαδιαίως για μεγιστοποίηση του οφέλους. Πάντως, και μισή ώρα την εβδομάδα έντονης γυμναστικής, όπως το τρέξιμο, μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη.
Κι ενώ οι συστάσεις αφορούν στον γενικό πληθυσμό, δεν υπάρχουν ανάλογες οδηγίες για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, αν υπάρχουν αποδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας «Huazhong» της Κίνας, με επικεφαλής τον Δρ Λι Λιου, επανεξέτασαν 71 ήδη δημοσιευμένες έρευνες για τη σωματική άσκηση και τον κίνδυνο καρκινικού θανάτου στον γενικό πληθυσμό ή σε επιβιώσαντες καρκίνου.
Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έδειξε ότι, στον γενικό πληθυσμό όσοι γυμνάζονταν τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα, είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνου, συγκριτικά με χαμηλότερα επίπεδα δραστηριοποίησης. Επίσης, οι επιβιώσαντες καρκίνου που παρέμεναν σωματικά δραστήριοι είχαν 27% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο.
Μάλιστα, η γυμναστική μετά τη διάγνωση του καρκίνου μείωνε τον κίνδυνο καρκινικού θανάτου περισσότερο από τη γυμναστική προ της διάγνωσης.
«Η γυμναστική αλλάζει την ανταπόκριση του σώματος στον καρκίνο και όσοι γυμνάζονται περισσότερο ενδεχομένως να ζουν μια υγιεινότερη ζωή» εξηγεί ο Δρ Λιου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις