ΥΓΕΙΑ

Πώς είναι να ζει κανείς χωρίς την αίσθηση της όσφρησης

Πώς είναι να ζει κανείς χωρίς την αίσθηση της όσφρησης

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώστε τον κίνδυνο

Η αίσθηση της όσφρησης δεν λειτουργεί καλά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες:  Μέχρι την ηλικία των 65 ετών, περίπου το ήμισυ των ανθρώπων βιώνουν μια αισθητή μείωση της ικανότητας τους να μυρίζουν.

Την ευθύνη έχει η παρατεταμένη έκθεση σε ορισμένες οσμές (σκεφτείτε για παράδειγμα τις αναθυμιάσεις σε αυτοκινητόδρομο ή την δυσάρεστη μυρωδιά των σκουπιδιών) που ενδέχεται να σκοτώσει τα οσφρητικά κύτταρα, προκαλώντας ακόμη και μόνιμη βλάβη, λέει ο Alan Hirsch, διευθυντής του Ερευνητικού και Θεραπευτικού Ιδρύματος Όσφρησης στο Σικάγο.

Το κακό είναι πώς οι πιθανότητες είναι ακόμα περισσότερες στις μέρες μας, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι μένουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Ένας άλλος εχθρός της μύτης είναι το τραύμα στο κεφάλι. Τα χτυπήματα που προκαλούνται από άσχημη πτώση μπορούν να σχίσουν τα νεύρα που συνδέουν τη μύτη με τον εγκέφαλό και να καταστρέψουν μόνιμα τις δεξιότητες όσφρησης!

Η απώλεια όσφρησης μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα στην αίσθηση της γεύσης, δεδομένου ότι αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους  και λειτουργούν παράλληλα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας να μυρίζετε απειλές, όπως τα χαλασμένα τρόφιμα ή το παθητικό κάπνισμα.

Αναρωτιέστε λοιπόν πώς είναι να ζει κανείς χωρίς την αίσθηση της όσφρησης; Ο 31χρονος Erin Napoleone, περιγράφει στο αμερικανικό περιοδικό Women's Health, την εμπειρία του: «Όταν ήμουν έφηβος είχα ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Λίγες μέρες αργότερα, ο πατέρας μου έφτιαχνε μια σπιτική σάλτσα ντομάτας, αλλά εγώ δεν μύριζα τίποτα. Συνειδητοποίησα ότι  δεν μπορούσα να μυρίσω ακόμα και το άρωμα της μαμάς μου, με το οποίο ήμουν τόσο εξοικειωμένος. Μια αξονική τομογραφία στο κεφάλι επιβεβαίωσε αυτό που υποψιαζόμασταν: ότι είχα χάσει για τα καλά την όσφρησή μου.

Μερικές φορές αγχώνομαι σχετικά με την μυρωδιά του σώματος μου και αναγκάζομαι να βάζω όλη την ώρα αποσμητικό. Όταν μαγειρεύω, δεν μπορώ να αφήσω τίποτα στο μάτι της κουζίνας και να βγω για παράδειγμα στην βεράντα γιατί φοβάμαι μήπως ξεχαστώ και κάψω το σπίτι. Έχω επίσης εγκαταστήσει επιπλέον ανιχνευτές αερίου ραδονίου σε ολόκληρο το σπίτι».

Μειώστε τον κίνδυνο

Καθιερώστε μια ρουτίνα στη ζωή σας: Να χρησιμοποιείτε,  για παράδειγμα, το ίδιο αφρόλουτρο ή το ίδιο άρωμα, να καθαρίζετε το σπίτι με τα ίδια προϊόντα ή να μαγειρεύετε με τα ίδια μπαχαρικά και όταν γίνουν ρουτίνα, να προσθέτετε καινούργια.

Μείνετε μακριά από δυσάρεστες μυρωδιές: Όταν βρίσκεστε σε περιβάλλον με δυσωδίες, διπλώστε ένα μαντήλι πάνω από τη μύτη και το στόμα σας ώστε να φιλτράρονται οι περισσότερες από τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Ανακαλύψτε την αξία του ψευδάργυρου: Η γαστίνη είναι μία μικρή πρωτεΐνη, που συνδέεται άμεσα με τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Για να λειτουργεί σωστά θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με ψευδάργυρο. Για αυτό άλλωστε άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη ψευδαργύρου, εμφανίζουν ασθενή όσφρηση και γεύση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top